EW06 Omslag 600
15 september 2021

Virusdodend filter voor luchtbehandelingsunits

DELTRI+ filter Deltrian Systemair

Ondanks de aanstaande versoepelingen die de regering heeft aangekondigd blijft basisregel 4: ventileer goed, volgens premier Rutte belangrijk. Systemair introduceert in samenwerking met de Belgische filterfabrikant Deltrian een virusdodend filter voor luchtbehandelingsunits.

Deltri+ heet het virucidaal filter dat volgens de HVAC-fabrikant uitgebreid is getest door het Luxembourg Institute of Science and Technology. Het nieuwe filter is geschikt voor nieuwe en bestaande luchtbehandelingsunits, ongeacht het formaat of merk. De Deltri+ filters bevatten geavanceerde plasmatechnologie die 99% van alle virussen neutraliseert of vernietigt.

Zelfde technologie als die van mondmaskers

In het filter wordt dezelfde technologie gebruikt die ook voor mondmaskers wordt gebruikt. Het virus wordt door contact met het filter onschadelijk gemaakt. Er zijn geen aanpassingen nodig om het filter in de luchtbehandelingsunit te plaatsen. Toepassing van dit filter is vele malen goedkoper dan maatregelen met een vergelijkbaar resultaat. Zo is een HEPA filter volgens Systemair 2,4 keer zo duur en geeft bovendien circa 2,6 maal zoveel drukverlies.

Terug naar normale leven

Met de Deltri+ filters kunnen gebouweigenaren snel bestaande luchtbehandelingsunits verbeteren voordat ze uitgebreidere upgrades van hun ventilatiesystemen overwegen. Jurgen Alexius, eigenaar van Deltrian is trots op de samenwerking met Systemair. ‘Hun technische expertise en marktkennis zijn van grote waarde gebleken bij de ontwikkeling van deze oplossing. Het filter vangt virussen op en deactiveert ze.’ Alexius benadrukt dat het filter andere preventieve maatregelen niet vervangt, maar hij beschouwt het wel als een praktische bijdrage om een terugkeer naar een normaler leven te ondersteunen.’

Geen hoge energierekening

Systemair biedt de virucidaal filters aan als vervangingsfilters in standaard en op-maat-gemaakte bestaande luchtbehandelingsunits. Bovendien kunnen alle nieuw gebouwde Systemair luchtbehandelingsunits optioneel worden geleverd met DELTRI+ filters. Lena Eklind, Group Technical Director, Systemair, legt uit dat het lage drukverlies van het nieuwe filter ervoor zorgt dat plaatsing geen extra hoge energierekening oplevert. ‘Ondanks zijn virusdodende functies en geclassificeerd als ISO16890 ePM1 90%, heeft het filter een Eurovent Certified Performance A+ energieklasse rating.’