EW07 omslag 600
7 april 2022

Vrouwen verlaten onnodig de technieksector

Whitepaper

VHTO-rolmodel 600x400

Vrouwen verlaten te vaak en onnodig de technieksector en daar kunnen werkgevers in die sectoren wat aan doen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde White paper van VHTO experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

De reden dat vrouwen nog (te) vaak de technieksector verlaten zijn talrijk. Soms voelen ze zich niet thuis op hun werkplek, omdat ze anders worden beoordeeld dan hun mannelijke collega’s. Ook is er regelmatig geen geschikte werkkleding of krijgen ze weinig ruimte om hun werk flexibel in te delen. Het is een gemiste kans om meer vrouwen binnenboord te houden, want in hetzelfde onderzoek geven vrouwen aan dat zij het werk zelf interessant en uitdagend vinden. Werkgevers kunnen dus met relatief eenvoudige acties vrouwen behouden voor de sector.

Slechts 14 % is vrouw

Hoewel het aandeel meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een opleiding in een technische richting langzaamaan steeds meer toeneemt, stijgt het aandeel vrouwen in technische beroepen nauwelijks. Slechts 14% van de mensen werkzaam in een technisch beroep is vrouw. De sector verliest dus veel talent en gekwalificeerd personeel. Dat is problematisch want juist in deze sector is er een groot tekort aan werknemers.

Haal posters met blote vrouwen weg

Bedrijven kunnen verschillende zaken doen om te zorgen dat vrouwen zich binnen het bedrijf op hun plek voelen: haal posters met blote vrouwen van de muur, beoordeel vrouwen en mannen aan de hand van dezelfde criteria, zorg dat vrouwen toegang hebben tot de informele netwerken binnen het bedrijf, zet een mentorprogramma of vrouwennetwerk op en nodig vrouwen actief uit om te solliciteren en zorg voor flexibelere werktijden voor zowel mannen als vrouwen.

radio 1 astrid.JPGLuister hier naar het interview met VHTO-directeur Sahar Yadegari en Doekle Terpstra op Radio 1

Whitepaper

Girls’ Day is het jaarlijks evenement waar dit jaar 6.000 meisjes op bezoek gaan bij meer dan 200 bedrijven door heel Nederland. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met wat bèta, techniek en IT allemaal te bieden heeft, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en krijgen daardoor een bredere kijk op hun eigen mogelijkheden. Tijdens de dag biedt Sahar Yadegari, directeur van VHTO, het Whitepaper aan, aan de voorzitters van de brancheverenigingen Techniek Nederland, FME en NLdigital. Het Whitepaper vraagt aandacht voor de ingrepen die bedrijven en werkgevers kunnen doen om hun vrouwelijke werknemers te behouden. Sahar Yadegari: ‘Het is soms helemaal niet ingewikkeld: zorg voor veiligheidsschoenen in kleine maten en voor een vrouwentoilet. Dat lijkt logisch maar te vaak ontbreekt het daar aan.’

Vraag het Whitepaper Vrouwen in beta techniek aan op de website van het VHTO