Omslag_EW05 600
1 april 2022

Zonnedakje laat zien waar zonnepanelen op daken passen

Digitale tool

zonnedakje.JPG

Op welke daken in Noord-Holland kunnen nog zonnepanelen worden gelegd? Met de nieuwe digitale tool ‘Zonnedakje’ is dat in één oogopslag te zien. Zonnedakje geeft een actueel beeld van waar al zonnepanelen liggen en waar niet, en welke daken qua ligging geschikt zijn voor zonnepanelen.

Aan de hand van luchtfoto’s laat Zonnedakje zien waar al zonne-energie wordt opgewekt en welke gebieden nog mogelijkheden bieden. Door jaarlijks nieuwe foto’s in de tool op te nemen, worden de komende jaren ook de ontwikkelingen van zonne-energie op daken gevolgd. Op die manier is het beeld minder afhankelijk van het feit of zonne-energie installaties worden aangemeld bij een beheerder van het elektriciteitsnet. Je kunt de tool hier bekijken.

Zon op dak in Regionale Energiestrategie (RES)

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie: 'Tijdens de gesprekken over mogelijke plekken waar we zonne-energie kunnen opwekken, in het kader van de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid, kwam naar voren dat veel mensen de voorkeur geven aan zonnepanelen op daken. Het is fantastisch dat we die wens met Zonnedakje nog beter kunnen ondersteunen.'

Leveren op elektriciteitsnet

Als een gemeente inlogt laat Zonnedakje ook zien waar de opgewekte zonne-energie nog zonder problemen op het elektriciteitsnet kan worden geleverd, en waar dat mogelijk problemen oplevert. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van actuele gegevens van Liander.

Ontwikkelaar Sobolt

De provincie Overijssel maakt sinds januari 2021 al met succes gebruik van Zonnedakje. Zij houden met de tool bijvoorbeeld in de gaten in welke wijken relatief weinig zonnepanelen liggen – en waar dus nog ontwikkeling mogelijk is. De provincie Noord-Holland heeft Sobolt geholpen met het verder ontwikkelen van de tool. Eerder ontwikkelde Sobolt in samenwerking met provincie Noord-Holland en de gemeente Rotterdam een tool waarop te zien is welke parkeerterreinen geschikt zijn voor zonnepanelen