EW09 cover 600
20 maart 2019

Flamco wint Duurzaam Verwarmd Innovation Award

Thermische batterij FlexTherm Eco helpt bij verduurzaming bestaande bouw

duurzaam-award webV.l.n.r.: De juryleden Jaap de Knegt (DHPA), Paul Smorenburg (E&W) en Henry Kruiper (NVKL) reiken de prijs uit aan Robert Schimmel (Flamco). Helemaal rechts: Rolf Heijnen van beursorganisator Good

De FlexThermo Eco, een zeer innovatieve thermische batterij van Flamco is tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaam Verwarmd Innovation Award. Het thermische laadstation zet elektrische energie om in warmte die weer kan worden afgestaan voor warm tapwaterproductie.

Dit jaar stuurden veertien exposanten een innovatie in om in aanmerking te komen voor de Duurzaam Verwarmd Innovation Award. De inzendingen zijn door de jury (Paul Smorenburg van E&W Installatietechniek, Jaap de Knegt van DHPA en Henry Kruiper van NVKL) vooral beoordeeld op de aspecten innovatie en de bijdrage die het product kan leveren aan de verduurzaming van de bestaande bouw.

Thermische batterij

Marketing adviseur Robert Schimmel van Flamco nam op de stand de prijs in ontvangst voor de beste innovatie met de FlexThermo Eco, een zeer innovatieve thermische batterij. Het thermische laadstation zet elektrische energie om in warmte en slaat die vervolgens op in een zoutoplossing die vloeibaar wordt bij een temperatuur van 58 graden. Het zout fungeert als phase change material (PCM) dat de warmte weer afgeeft als het weer stolt. Die warmte kan via warmtewisselaars worden afgegeven als er warmtapwatervraag is. De batterij kan oneindig vaak op- en ontladen zonder dat dit ten koste gaat van het rendement.

flamco-extra

Compact, eenvoudig en onderhoudsarm

Zeer in het voordeel sprekend is de ultracompacte uitvoering van de FlexTerm Eco die wordt geleverd in drie modellen met eenzelfde vermogen van CW5. De uitvoeringen variëren in hoogte (445, 645 en 880 mm) en opslagcapaciteit (85 l, 185 l en 300 l). De batterij is bovendien zeer eenvoudig te installeren en onderhoudsarm.

Opschalingspotentie

Een eervolle vermelding was er voor de DucoBox Eco. De jury ziet een groot opschalingspotentieel voor deze ventilatiewarmtepomp van de Belgische fabrikant. Het toestel is doorontwikkeld en eenvoudig te installeren waardoor het gemakkelijk zijn weg zal kunnen vinden in de bestaande bouw.

Lt-radiator

Een tweede eervolle vermelding was er voor de Ulow-E2, een ultra lage temperatuur radiator van Radson die prima is te combineren met opwekkers die gedijen bij lage temperatuur afgifte. Met name in combinatie met duurzame warmtepompoplossingen kunnen de radiatoren de veel ingrijpender en duurdere vloerverwarmingssystemen overbodig maken. Duurzaam renoveren komt daarmee een stap dichterbij.

De Duurzaam Verwarmd Innovation Award werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar was HRsolar de winnaar met de Nero