EW04 Omslag 600
8 september 2020

Kabinet stopt 20 miljard euro in investeringsfonds

Hoekstra en Wiebes lanceren Nationaal Groeifonds

nationaal groeifonds

Het laatste half jaar heeft de Nederlandse overheid circa 70 miljard uitgegeven om de economie draaiende te houden. Daar kan nog wel 20 miljard euro bij, zo maakten de ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes gisteren bekend in NEMO bij de lancering van het Nationaal Groeifonds.

Vorig najaar heette het nog gewoon een investeringsfonds; in de afgelopen maanden werd de geldpot bekend als het Wopke-Wiebesfonds, genoemd naar de geestelijke vaders. En gisteren was het dan zover. Minister Wiebes (EKZ) en Hoekstra (Financiën) lanceerden in het wetenschapsmuseum NEMO het Nationaal Groeifonds.

Zorgen voor volgende generaties

Het kabinet trekt de komende 5 jaar € 20 miljard uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Het geld uit het Nationaal Groeifonds gaat naar kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Zo wil de rijksoverheid zorgen voor de volgende generaties in Nederland. Zodat ook zij goede zorg, goed onderwijs en een leefbare omgeving hebben.

30 miljoen

Met het geld kunnen projecten worden gefinancierd op het gebied van kennisontwikkeling; onderzoek en ontwikkeling en innovatie; en infrastructuur. De projecten moeten een minimale projectomvang van € 30 miljoen hebben.

2021

Het kabinet maakt het wel spannend, want op de website van de Rijksoverheid geeft het aan dat de eerste indieningsmogelijkheden ‘naar verwachting in 2021 zijn.’ In het eerste kwartaal van 2021 brengt een beoordelingscommissie advies uit aan het kabinet over de beste voorstellen die in aanmerking komen voor een investering uit het Groeifonds.

Lees meer informatie op de site van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nationaal-groeifonds

In zijn column ‘Geld lenen kost géén geld’ in september gaat Paul Smorenburg ook in op het Nationaal Groeifonds.

Lees ook:

- Doekle Terpstra droomt van 50 miljard in techniek