EW06 Omslag 600
13 september 2019

Nibe showt warmtepompen tijdens installatievakbeurs Hardenberg

waterwp nibe-kleinDe F730 ventilatielucht water-warmtepomp van Nibe

Nibe Energietechniek gaf tijdens de installatievakbeurs Hardenberg een breed overzicht van warmtepompoplossingen voor nieuwbouw én renovatie. Met lucht-waterwarmtepompen voor gasloze nieuwbouw en voor het verduurzamen van bestaande bouw, maar ook met grondgebonden oplossingen.

Met de NIBE F730 (foto) toonde de fabrikant een modulerende ventilatie lucht-water combi warmtepomp die ventilatielucht terugwint en omzet in bruikbare warmte voor cv-verwarming, mechanische ventilatie en het bereiden van warmtapwater in woningen en appartementen. Bezoekers kregen gedemonstreerd hoe eenvoudig en snel deze warmtepomp kan worden geïnstalleerd en vooral ook hoe weinig ruimte het toestel inneemt. Met een vloerruimte van 60 x 62 cm en de mogelijkheid de warmte pomp in twee delen naast elkaar te plaatsen kan deze oplossing ook worden toegepast als de beschikbare hoogte, bijvoorbeeld op een zolder, beperkt is. De ventilatie wp heeft een vermogen tot 5 kW en haalt een rendement over het seizoen (SCOP) van 4,5.

Hybride

Nibe had ook een hybride oplossing op de stand. De NIBE hybride warmtepomp, een compacte modulerende monoblock lucht-water warmtepomp, kan perfect worden gecombineerd met een gasgestookte cv-ketel, ongeacht merk en type. Hij presteert uitstekend bij buitentemperaturen tot -20°C en heeft een verwarmingsvermogen van 6,8 kW: ruim voldoende om het grootste deel van het jaar volledig in de verwarmingsbehoefte van een woning of appartement  te voorzien. Alleen op piekmomenten in de warmtevraag – bijvoorbeeld in de winter of voor de bereiding van warmtapwater – schakelt de cv-ketel bij. Ook aan het geluid – momenteel een actueel pijnpunt in de energietransitiediscussie – heeft Nibe gedacht; het toestel produceert slechts 36 dB(A)

Savent

Met de Savent ventilatielucht-water warmtepomp in combinatie met een ketel heeft Nibe nóg een andere hybride oplossing in huis. De Savent neemt hierbij de functie van de mv-box volledig over en waarborgt daarmee de optimale ventilatie en een gezond binnenklimaat in woningen en appartementen. Het thermisch vermogen van de Savent (1,6 kW) is voldoende om het hele jaar door de basislast van de cv-installatie te leveren.

Modulerende water-waterwarmtepomp

De NIBE F1255 PC is een intelligente modulerende water-water combi warmtepomp die verwarming én warmtapwater levert aan woningen en appartementen van elk formaat. Dankzij de inverter-gestuurde compressor past hij zijn geleverde vermogen efficiënt en energiezuinig aan de actuele verwarmingsbehoefte aan. Dit waarborgt een optimaal comfort en lage energielasten met een minimale impact op het milieu.

Boosterwarmtepomp

Ook interessant was de MT-MB water-water boosterwarmtepomp geschikt voor het decentraal bereiden van warmtapwater in combinatie met collectieve systemen op basis van laagtemperatuur stadsverwarming of warmtepompen. De boosterwarmtepomp levert warmtapwater met een temperatuur tot 65 oC. Onderdeel van deze hoogrendement oplossing is een geïntegreerde boiler van 190 liter voor toepassing in combinatie met een laagtemperatuur warmtenet (5-55 oC)

PVT

Verder toonde de fabrikant op de stand nog haar PVT warmtepomppaneel als alternatieve energiebron voor een water-waterwarmtepomp. Het paneel wekt uiteraard ook elektriciteit op. De combinatie is ideaal in situaties waarin een bodembron of buitenunit niet mogelijk is. Zeker ook interessant was het bufferconcept waarbij een warmtepomp een opslagmedium afkoelt en de energie die daarbij vrijkomt opslaat in een bufferzak onder de woning die later weer kan worden aangewend voor ruimteverwarming.

Lees ook:

- WOLF focust in Hardenberg op intelligente, efficiënte en toekomstgerichte systemen