EW06 Omslag 600
23 oktober 2019

Zorgen om geluid

Draait de overheid warmtepompen de nek om?

daikin.JPGDaikin vindt dat warmtepompen geen lawaai maken, maar slechts geluid.

Net nu de energietransitie op stoom begint te komen, dreigt een nieuwe geluidsnorm de verkoop van warmtepompen ernstig te verstoren. Dat is een zorg voor veel installateurs, zo blijkt uit de eerste gesprekken die onderzoeksbureau Dutch New Energy Research voert voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

In het rapport brengen de onderzoekers onder andere de effecten in kaart die installateurs verwachten van deze mogelijke beleidsmaatregel, die in zou moeten gaan op 1 juli 2021’, zegt Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research. ‘Tegelijkertijd bevragen onze onderzoekers fabrikanten over de vooruitzichten voor innovatieve oplossingen om de geluidsbelasting omlaag te brengen. Want als het ministerie van Binnenlandse Zaken deze norm daadwerkelijk invoert, mag de geluidsbelasting op de erfafscheiding niet hoger zijn dan 40 dB.’

Rem op de markt

Buitenunits lijken op dit moment nog niet zo ver ontwikkeld dat ze voor de meeste percelen aan de toekomstige eis kunnen voldoen. Dit kan mogelijk een rem zetten op de markt voor veel gangbare types warmtepompen, denkt Heijnen die overigens signaleert dat er nog veel onduidelijk is aan de voorgestelde norm van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo is nog niet zeker of het gaat om een gemiddelde geluidsbelasting, of dat warmtepompen zelfs in overtreding zullen zijn bij een incidentele piekbelasting van meer dan 40dB.

itho3.JPG

Geluid, geen lawaai

Fabrikanten zoals Daikin nodigde afgelopen enkele Kamerleden uit om te bestrijden dat een buitenunit lawaai maakt. Geluid maken is nog iets heel anders dan lawaai, zei Henk Kranenberg van Daikin bij die gelegenheid.

Ook Elbert Stoffer van Itho Daalderop nuanceerde eerder dit najaar tegenover een verslaggever van BNR de overlast die een buitenunit veroorzaakt voor de buren.