Omslag_EW05 600
15 mei 2024

Samenwerking in de keten moet inzakkende vraag naar warmtepompen ombuigen

Nefit Bosch en Kemkens intensiveren samenwerking

kemkens-webVlnr Rik Visscher en Gerd Vrieling (Nefit Bosch), Joep Kemkens en Twan van Grinsven (Kemkens)

Fabrikant Nefit Bosch en installatiebedrijf Kemkens gaan intensiever samenwerken op het gebied van de energietransitie. Begin mei tekenden Nefit Bosch en Kemkens een intentieverklaring om de verdergaande samenwerking als ketenpartners te bekrachtigen.

De twee bedrijven werken al langer samen bij projectmatige installatie, service en onderhoud van cv-ketels en warmtepompen en beogen deze samenwerking nu uit te bouwen om zo gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de schaalbaarheid en betaalbaarheid van de energietransitie in Nederland. De aspecten van de intensieve samenwerking betreffen procesoptimalisaties, het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO) en structurele informatie-uitwisseling. Door de samenwerking ontstaan volgens de ketenpartners kortere leercirkels die de betaalbaarheid en opschaalbaarheid van duurzame producten versnellen.

Stagnerende groei

Het is belangrijk dat ketenpartners hun verantwoordelijkheid nemen en intensief samenwerken, zo zei algemeen directeur Joep Kemkens bij de ondertekening van de intentieverklaring. Vereniging Warmtepompen becijferde onlangs dat het aantal verkochte warmtepompen voor het tweede kwartaal op rij was gedaald. De vereniging noemde de stagnerende groei een tegenvaller voor de energietransitie. Zowel Kemkens als Nefit Bosch verwachten dat de vraag naar warmtepompen na een tijdelijke terugval weer zal aantrekken, met name als het gaat om het grote aantal hybride installaties. ‘Maar daarvoor zullen we als fabrikanten en technisch dienstverleners de handen wél ineen moeten slaan’, zo zei commercieel directeur Gerd Vrieling van Nefit Bosch.

Lees ook: