EW07 omslag 600
27 februari 2024

Verkoop warmtepompen in Europa in 2023 gedaald met 5%

EHPA stats

De verkoop van warmtepompen in 14 Europese landen daalde in 2023 met ongeveer 5% ten opzichte van 2022. Daarmee komt een einde aan de trend van het afgelopen decennium, waarin elk jaar een plus was te noteren. De cijfers werden vanmorgen bekendgemaakt door de European Heatpump Association (EHPA).

De verkoop van warmtepompen in 14 Europese landen daalde in 2023 met ongeveer 5% ten opzichte van 2022. Daarmee komt een einde aan de trend van het afgelopen decennium, waarin elk jaar een plus was te noteren. De cijfers werden vanmorgen bekendgemaakt door de European Heatpump Association (EHPA).

Hoewel de verkopen in Nederland, Portugal, België, Noorwegen, Spanje en Duitsland nog stegen, was dit niet genoeg om de daling van het aantal verkochte warmtepompen in Frankrijk, Italië, Zweden, Finland, Polen, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland te compenseren. Ook in landen waar de totale verkoop van warmtepompen in 2023 nog wél steeg, daalden de kwartaalverkopen tegen het einde van 2023. Zo bleef het aantal verkochte warmtepompen in Nederland over 2023 uiteindelijk steken op 150.000.

EU Heat Pump Action Plan uitgesteld

De daling van de verkoopcijfers komt op het moment dat de Europese Commissie het EU Heat Pump Action Plan uitstelde ‘tot een nader te bepalen tijdstip’. Dat plan zou begin 2024 worden gelanceerd om de sector te ondersteunen. Ondertussen zorgen hoge rentetarieven en veranderende nationale beleidsmaatregelen voor onrust bij investeerders en consumenten. Overheden namen na de energiecrisis als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne nog stimulerende maatregelen voor investeringen in 2022. In 2023 werden veel van die stimulerende maatregelen echter beperkt of ingetrokken. Dit was bijvoorbeeld het geval in Italië, dat een van de grootste dalingen zag in de verkoop in 2023, ten opzichte van 2022.

Klimaat- en energiedoelstellingen EU in gevaar

De vertraging in de verkoop van warmtepompen brengt de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU volgens Thomas Nowak in gevaar, en ook het doel om in 2030 met 49% hernieuwbare energie te voorzien in verwarming van gebouwen. De secretaris-generaal van de EHPA benadrukte de noodzaak om het EU Heat Pump Action Plan en daaropvolgende nationale plannen alsnog uit te rollen. ‘Als Europa serieus is over het stimuleren van een net-zero industrie, het decarboniseren en het bereiken van een grotere energieonafhankelijkheid van bijvoorbeeld Rusland en het Midden-Oosten, kan het zich niet veroorloven om de plannen in de ijskast te zetten. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het woord de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving terug te dringen.’

Hervorming energieheffingen

De EHPA roept de Europese leiders op om de belastingen en heffingen op energie te hervormen en zo de prijs van elektriciteit voor eindgebruikers te verlagen. ‘In 2022 waren de gasprijzen hoog, waardoor elektrische warmtepompen direct een financieel lonende investering werden. Doordat de prijs van fossiel gas daalde en elektriciteit vaak hoger werd belast, zijn elektriciteitsprijzen nu soms wel vier keer zo hoog als die van aardgas’, aldus Nowak.

Lees ook: