15 januari 2024
Aantal geleverde warmtepompen in 2023 blijft steken op 150.000
Groei stagneert vooral in 4e kwartaal
De groei van het aantal geleverde warmtepompen is in het laatste kwartaal van 2024 gestagneerd. Dat schrijft de Vereniging Warmtepompen vandaag in een persbericht. Belangrijkste oorzaak is dat groothandels en installateurs hun voorraden in de laatste maanden van het jaar afbouwden en consumenten door de relatieve rust op de energiemarkt iets minder prikkels voelden een warmtepomp aan te schaffen.
De groei over het hele kalenderjaar is nog altijd aanzienlijk (36 %), maar waar het aantal verkochte warmtepompen over 2023 bij de publicatie van het Trendrapport Warmtepompen nog leek af te stevenen op een record van 167.000, was er in het laatste kwartaal een lichte krimp te zien ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. Daarmee bleef het aantal geleverde warmtepompen over heel 2023 steken op 150.000.
Marktaandeel van 30%
De cijfers over 2023 zijn vandaag vrijgegeven door de Vereniging Warmtepompen, de brancheorganisatie voor leveranciers van warmtepompen in de woningbouw en utiliteit. Met de 150.000 aan groothandels en installateurs geleverde warmtepompen had de warmtepomp in 2023 een marktaandeel van 30%. Het gaat om ruim 40 duizend geleverde (all-electric) warmtepompen in de nieuwbouw. In de bestaande bouw verdubbelde de verkoop van warmtepompen van ruim 50 duizend naar bijna 110 duizend, waarvan de helft hybride. De groei ging voor het eerst ten koste van de verkoop van stand-alone gasketels.
Vraagontwikkeling in 2024
De sterke groei in de eerste drie kwartalen van 2023 schrijft de brancheorganisatie toe aan de ‘back-log’ door hoge gasprijzen in 2021/2022 en de vertraagde leveringen door logistieke issues en materiaaltekorten in diezelfde periode. De krimp van 30% in het vierde kwartaal is het gevolg van de afbouw van de eigen voorraden door groothandels en installateurs. Waar de brancheorganisatie enkele maanden geleden voor 2024 nog een verdere groei van het aantal verkochte warmtepompen verwachtte, verwacht de brancheorganisatie nu een stabilisatie van rond de 150 duizend stuks.
Installatiecapaciteit
Als oorzaken voor de stabilisatie noemt Vereniging Warmtepompen de prijs van aardgas. Dat is in 2023 weer goedkoper geworden waarmee de prikkel van de eerdere hoge gasprijzen is afgenomen. Voorts leiden zorgen over congestie op het elektriciteitsnet tot toenemende voorzichtigheid bij beleidsmakers. Een andere remmende factor volgens de vereniging is de nog steeds beperkte capaciteit van de installatiebranche. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland reageert dat zijn organisatie en de aangesloten leden heel druk bezig zijn om de knelpunten weg te werken. 'De branche leidt in sneltreinvaart monteurs op. Dat is inderdaad hard nodig, want onze leden zien de interesse bij consumenten voor verduurzaming alleen maar toenemen. Mensen beseffen dat ze dankzij een warmtepomp minder afhankelijk worden van aardgas, aldus Terpstra.
Lees ook: