EW06 Omslag 600
16 november 2021

50 % energiebesparing grote bedrijfshallen

Thermocharging

globe energy AET DSC00592

Advanced Energy Technology’ (AET) heet het verwarmings- en ventilatiesysteem dat Globe Energy ontwikkelde. Het Engelse familiebedrijf stak de Noordzee over omdat het grote energiebesparingsmogelijkheden ziet voor distributiecentra en fabriekshallen met hoge plafonds.

Het systeem van Globe Energy werkt via het principe van Thermocharging. Via stralingswarmte worden oppervlakten als muren en vloeren, maar ook apparatuur en meubilair opgewarmd. Deze geven de warmte vervolgens geleidelijk af aan de omgeving.

Speciaal voor hoge bedrijfsruimtes

Het Engelse bedrijf ontwikkelde het verwarmings- en ventilatiesysteem speciaal voor grote bedrijfsruimtes met hoogtes van 5 tot 50 meter. ‘Deze ruimtes laten zich lastig gelijkmatig verwarmen’, legt Rick Nicolaas uit die het Engelse bedrijf sinds kort vertegenwoordigt in Nederland. ‘Warme lucht stijgt naar het plafond en wordt via ventilatoren weer naar beneden gedwongen. Dat is een heel inefficiënte en ineffectieve manier van verwarmen. Met AET kunnen we een energiebesparing tot 50 % bereiken voor grote bedrijfshallen.’

Centraal besturingssysteem

De thermocharging techniek is een zeer efficiënte manier van verwarmen. Het AET-systeem wordt geleverd met een centraal besturingssysteem waarmee voor iedere zone in het gebouw de ideale temperatuur is in te stellen. Zo zorgt het systeem dat de temperatuur altijd binnen een halve graad van de ingestelde temperatuur blijft. ‘Zelfs als er tijdens laad- en losmomenten deuren open gaan’, zegt Nicolaas.

Klaar voor waterstof

Het systeem wordt al toegepast door grote autofabrikanten in Engeland en Amerika zoals Mercedes Benz, Ford en BMW die er bijvoorbeeld hun magazijnen en productiehallen voor reserveonderdelen mee verwarmen. Zij zien energiereducties oplopend tot wel 90%. Op dit moment werkt het systeem op gas en elektriciteit, maar in 2020 heeft Globe Energy het systeem zo aangepast dat ook na installatie moeiteloos over te schakelen is naar waterstof als energiebron. Daarmee is het systeem volgens Nicolaas klaar voor een schone toekomst met duurzame energie.