EW04 Omslag 600
Oktober 2021

Column Paul Smorenburg: Transitie

01 01

Met het opwekken van groene energie komt het wel goed. Veel belangrijker voor het slagen van de energietransitie is de beschikbaarheid van opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld om warmte op te slaan, zo zegt Ruud Cuypers van TNO, dat werkt aan de ontwikkeling van warmtebatterijen op basis van een zouthydraat. Ook Leo Holwerda van Invest-NL benadrukt in het interview het belang van opslag.

Omdat warmteopslag-technologieën nog maar moeizaam voet aan de grond krijgen, wil de investeerder flink geld steken in projecten die zich richten op de ontwikkeling van thermische opslagsystemen. Ook een manier om opslagcapaciteit te vergroten is subsidie op de aanschaf van thuisbatterijen. In Vlaanderen heeft dit er zelfs toe geleid dat IKEA sinds afgelopen zomer accu’s verkoopt.

Een ander woord dat steeds vaker opduikt en helpt bij de transitie is ‘verslimming’. Is het bijvoorbeeld niet zonde als honderdduizenden laadpalen werkloos staan te wachten op een auto die stroom wil afnemen, terwijl er wél aanbod is van groene stroom? Dat kan slimmer. En met de aanleg van een gelijkspanningsnet (DC) in de gebouwde omgeving kan bijvoorbeeld openbare verlichting al op korte termijn energiezuiniger worden gemaakt, terwijl bovendien meer vermogen over de bestaande kabelinfrastructuur kan worden geleid, wat de druk op het elektriciteitsnet verlicht.

Gelukkig lees ik bijna elke dag wel over slimme koppen die nadenken over manieren om meer warmte en elektriciteit te kunnen opslaan. Zo werkt LeydenJar op dit moment aan een accu die 70 procent meer energie kan opslaan. Bij een investeringsronde haalde de Leidse start-up onlangs een bedrag van 22 miljoen euro op om deze veelbelovende technologie verder te ontwikkelen. En Dr Ten kwam in het nieuws met een zeezoutbatterij die elektriciteit en warmte opslaat. In de Aardehuiswijk in Olst wordt deze technologie al in de praktijk toegepast.

Ten slotte wijs ik u in dit verband nog op een zeer interessant artikel in het vakblad VV+ over ‘Helsinki’s Hot Heart’; een concept waarbij warmte wordt opgeslagen in Ø225m cilindrische reservoirs ónder vier kunstmatige eilanden voor de kust van de Finse hoofdstad. Niet alleen kan de stad straks alle bewoners het hele jaar van warmte voorzien; de eilanden worden ook nog eens een aantrekkelijke tropische vakantiebestemming. Dat is toch een mooie bijvangst van die energietransitie.

Paul Smorenburg
hoofdredactie E&W Installatietechniek
p.smorenburg@technieknederland.nl
Twitter @EW–Installatie