EW11 cover 600
September 2021

Energietransitie biedt volop kansen

Platform Energietransitie door installateurs geeft inzicht

18 01

De precieze contouren van de energietransitie zijn nog niet tot achter de komma ingevuld. Dat deze omslag in energiegebruik veel nieuw werk en nieuwe omzetkansen genereert, staat echter buiten kijf. Maar waar te beginnen om deze overvloed aan kansen te ontrafelen? Op 23 september lanceert Techniek Nederland een nieuw online platform dat installateurs duidelijk moet maken hoe ze die kansen kunnen benutten: het Platform Energietransitie door installateurs.

Als gevolg van de omslag in energieverbruik komt er veel informatie los. De installatiebranche is zich heus wel bewust van veranderingen, maar heeft vooral behoefte aan een meer praktijkgerichte insteek; een vertaling naar de eigen business. Als we straks van het aardgas af moeten en gebruik gaan maken van warmtepompen en warmtenetten, wat betekent dat dan praktisch voor een installateur?’ Met die centrale vraag is de vereniging aan de slag gegaan met het realiseren van het Platform Energietransitie door installateurs; speciaal voor installateurs die van de energietransitie meer hun business willen maken’, vertelt Nicoline van der Lugt, communicatieadviseur bij Techniek Nederland.

18 02

Drie pijlers

‘De energietransitie is zo veelomvattend, dat verdient een eigen plek’, aldus Van der Lugt. ‘Om die reden hebben wij Platform Energietransitie door installateurs gerealiseerd, dat op 23 september officieel wordt gelanceerd. Het platform heeft drie pijlers; in het kort gaat het om de Routewijzer installatiekansen, samenvattingen van de 30 Regionale Energie Strategieën (RES’en) en een marktanalyse-tool in de vorm van de GIS-applicatie ‘Installatiekansen.nl’. Deze applicatie is een unieke tool die gratis ter beschikking wordt gesteld aan de leden van Techniek Nederland.

18 03Het platform biedt onder meer de Routewijzer installatiekansen en samenvattingen van de 30 Regionale Energie Strategieën (RES’en).

Routewijzer installatiekansen

De overheid heeft stevige ambities op het gebied van de energietransitie. Om die te kunnen realiseren, zijn er tal van technische oplossingen mogelijk. De Routewijzer installatiekansen kan daarbij dienen als een leidraad om te ontdekken welke oplossingen er zijn en op welke gebieden een installatiebedrijf zich kan ontwikkelen om nieuwe kansen te benutten. Van der Lugt legt uit dat de routewijzer een soort quick scan is om te beoordelen hoe je als ondernemer je bedrijf klaar kunt maken voor de toekomst. Dat gebeurt aan de hand van een beslisboom, waarbij de gebruiker via vijf warmtescenario’s keuzes kan maken en waarbij wordt verwezen naar negentien businessmodellen die verder op het platform zijn uitgewerkt in het onderdeel Kansen. Op die manier kan een installateur bepalen welke richting hij of zij met het bedrijf op zou willen. De hoofdthema’s zijn gerelateerd aan de warmtevisies die door de overheid zijn opgesteld en verder zijn uitgewerkt in de Regionale Energie Strategieën. Bij de uitwerking van de kansen is de informatie gesplitst in de stappen die een ondernemer dan kan zetten op het gebied van zijn bedrijfsvoering, de ontwikkeling en training van medewerkers en de samenwerking met andere partijen. ‘Een praktisch voorbeeld: er zijn tot aan 2030 1,7 miljoen laadpalen nodig voor elektrisch vervoer. Aan de hand van deze routewijzer kun je bepalen of dit een interessante kans is die je wilt oppakken. Het platform biedt veel informatie over de expertise die je daar voor nodig hebt; van regelgeving, training, hulpmiddelen, subsidies, en mogelijke samenwerkingspartners, zoals in dit geval netbeheerders, gemeenten en leveranciers van laadpalen en accu’s. De routewijzer combineert slim verschillende kansen en concretiseert de kansen die ontstaan als gevolg van de energietransitie’, aldus Van der Lugt, die dat nog verder verduidelijkt met de toevoeging dat de routewijzer globaal de onderwerpen aangeeft vanuit een gekozen expertise. Het platform als geheel geeft veel informatie die nodig is om bij een keuze in actie te komen.

18 04De unieke marktanalyse-tool ‘Installatiekansen.nl’ is gratis voor de leden van Techniek Nederland.

Keuzes

De tweede pijler van het platform bevat dertig samenvattingen van de huidige RES’sen. In een RES hebben provincies, waterschappen, gemeenten en organisaties gezamenlijk een plan van aanpak vastgelegd in keuzes van duurzame opwek van elektriciteit (zon en wind) en warmte. De lijvige beleidsstukken, die vorig jaar oktober zijn ingediend, heeft Techniek Nederland samengevat in tien kernvragen en vertaald naar de wereld van de installateurs. Deze samenvattingen zijn gratis beschikbaar voor installateurs. Ze vormen een belangrijk startpunt voor toekomstscenario’s van warmtesystemen die op dit moment tot op wijkniveau door gemeenten worden uitgewerkt, tot aan 2030 of soms zelfs tot 2050. Centraal staat: Kiezen gemeenten voor warmtenetten of all electric-oplossingen met bijvoorbeeld warmtepompen?

Marktanalyse-tool

Een nieuw type dienstverlening vanuit Techniek Nederland is de marktanalyse-tool Installatiekansen.nl, waarin gebruikers omgevingsinformatie digitaal kunnen ontsluiten via een GIS-applicatie. Deze app biedt verschillende kaartlagen en viewers met informatie waarmee de ontwikkelingen in het eigen omzetgebied beter zijn te ontleden. Zo krijgt de gebruiker meer inzicht in de lokale energietransitie en meer grip op de mogelijke kansen. Dat kan op regio-niveau, bijvoorbeeld om te bestuderen of er plannen zijn voor een warmtenet, maar dat kan zelfs tot op het niveau van een individueel adres, bijvoorbeeld om te bekijken hoe het staat met het energielabel van desbetreffend pand. Van der Lugt tot slot: ‘Ook daar kun je veel marktinformatie uit halen. Als er ambities bestaan tot aanleg van een warmtenet heeft dat onherroepelijk consequenties voor bedrijven gespecialiseerd in ketelonderhoud. Aan de hand van deze gegevens kun je besluiten meer te gaan specialiseren in andere technieken om zo je omzet op peil te houden of zelfs te kunnen groeien de komende jaren en klaar te zijn voor de uitvoeringsfase van de energietransitie.’

Tekst: Hugo Schrameijer
Fotografie: Techniek Nederland

Lees meer artikelen in het dossier Klimaat en duurzame techniek.