Omslag_EW05 600
April 2023

Erkende zonnestroom­installateurs gaan veilig het dak op

Column van Doekle Terpstra

13 01

De vraag naar zonnepanelen blijft onverminderd toenemen. Zo’n groeimarkt is aantrekkelijk, ook voor ‘ondernemers’ bij wie veiligheid niet altijd bovenaan het prioriteitenlijstje staat. Zij sturen hun monteurs soms het dak op zonder de verplichte veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat levert dagelijks levensgevaarlijke situaties op. Regelmatig vallen monteurs van of door een dak. De afgelopen drie jaar hadden zulke ongelukken al vier keer een fatale afloop.

Voor Techniek Nederland heeft de veiligheid van monteurs wél prioriteit. We leverden een bijdrage aan een voorlichtingsvideo van de Arbeidsinspectie over het veilig plaatsen van zonnepanelen. Ook waren we nauw betrokken bij de Bewust Veilig Dag op 29 maart, waar veel van onze leden meededen aan een digitale toolboxmeeting over het installeren van zonnepanelen. En tijdens onze jaarlijkse monteursdagen staat veilig werken centraal.
Dat veel nieuwkomers op de zonnepanelenmarkt het niet zo nauw nemen met de veiligheid van hun monteurs, is op zichzelf al ernstig genoeg. Maar ook hun klanten lopen risico’s. De geleverde kwaliteit is in veel gevallen namelijk ver onder de maat. Onlangs was ik bij een tv-uitzending van EenVandaag waar ook René de Jong van Ecotec Solar (lid van Techniek Nederland) aanschoof. René vertelde dat hij vaak wordt ingeschakeld om de problemen op te lossen waarmee ondeskundige bedrijven hun klanten opzadelen. Dat is slecht voor het imago van de branche én het hindert de verduurzaming.

Regelmatig komen we voorbeelden tegen van een klusjesman die de ene dag nog dakkappellen plaatst en een dag later is overgestapt op zonnepanelen. Mag dat? Ja, want zonnestroominstallateur is een vrij beroep. Is het verstandig? Nee, want het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen is technisch vakwerk. Omdat de veiligheid én de energietransitie in het geding zijn, wordt het hoog tijd om de beunhazen van de markt te weren. Leden van Techniek Nederland voldoen al aan een erkenningsregeling die is gebaseerd op het kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem dat de brancheorganisatie heeft ontwikkeld. De overheid zou deze erkenningsregeling verplicht moeten invoeren voor álle zonnestroominstallateurs in Nederland. Zo’n regeling is belangrijk voor monteurs, die met een gerust hart het dak op willen gaan, én voor consumenten, die jarenlang plezier willen hebben van duurzame stroom. Want veiligheid en kwaliteit gaan hand in hand.

Doekle Terpstra
voorzitter Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche
d.terpstra@technieknederland.nl
@doekle_terpstra