EW05 Omslag 600
April 2019

Hoe plan ik alle handen? Denk modulair!

handen2

Technische expertise is belangrijk, maar het succes van een project hangt ook af van een efficiënt logistiek proces. De opgave om alle mensen en middelen op het juiste moment op de juiste plek te hebben, is vaak gecompliceerd. Jaap Hazeleger, directeur Bam Bouw & Techniek adviseert bedrijven om vooral aan de voorkant van het project alles tot het hoogste detailniveau te hebben uitgedacht.

Nog snel even wat op de bouwplaats corrigeren, leidt bijna altijd tot vertragingen en problemen, meent Hazeleger. ‘Het is een valkuil waar iedereen wel ervaringen mee heeft. Voorkom dit. Zorg dat je op kantoor alles hebt uitgedacht, op locatie moet je alleen nog willen monteren. Wanneer je het logistieke plan nauwkeurig inricht en navolgt, kun je ‘lean’ werken; dus met zo min mogelijk afval en voorraad. Wij streven er bijvoorbeeld altijd naar om het geleverde materiaal direct te verwerken. Dat kan alleen als je in het logistieke plan de juiste hoeveelheid handen hebt ingecalculeerd.’

Modulair werken

Volgens Hazeleger is het belangrijk om voorafgaand aan elk project een duidelijke visie op de werkwijze te formuleren. Pas als een bedrijf weet waar het naar toe wil, kan de weg worden uitgestippeld. Bam hanteert een modulaire visie. ‘Wij hebben geïnvesteerd in technieken, waarmee we tot het hoogste detailniveau digitaal kunnen engineeren. Die kunde hebben we gekoppeld aan de ontwikkeling van geïntegreerde, techniekgedreven, modulaire concepten. Vandaag de dag kunnen we voor onze projecten gemiddeld tachtig procent modulair ontwikkelen. Dat stelt ons in staat het proces efficiënter te maken, faalkosten te beperken, maximaal te prefabriceren en te standaardiseren en op de bouwplaats zoveel mogelijk te assembleren.’

handen1

Soepele ‘projecttrein’

Modulair ontwikkelen en bouwen is wezenlijk anders dan prefabriceren. ‘Het is écht iets nieuws’, benadrukt Hazeleger. ‘Dat betekent dat je ook nieuwe competenties bij de medewerkers moet aanboren. Zowel op de bouwplaats als op kantoor. En door van elkaar te leren, gaat die ‘projecttrein’ steeds soepeler lopen. Het is een traject van jaren, maar wel een die zijn vruchten afwerpt. Wanneer de procesonderdelen helder en voorhanden zijn, kun je mensen en middelen beter op elkaar afstemmen en maak je een kortere doorlooptijd mogelijk.’ Het bedrijf is dan ook steeds beter in staat ‘Just in time’ (JIT) de benodigde modules op de bouwlocatie af te leveren. Door levering en productie optimaal op elkaar af te stemmen, zijn er bijna geen voorraden meer nodig.

Integraal ketenbeheer

Wanneer doel, resultaat en pad ernaartoe ondubbelzinnig zijn vastgelegd, is het tijd voor een gecontroleerde uitwerking. Een coördinerende rol die onder andere is weggelegd voor het projectmanagement. Dat mag strak; niet alleen intern, maar ook extern. Hazeleger benadrukt dat die geoliede projectmachine alleen werkt wanneer iedereen van zijn eilandje afkomt. ‘Wil je het bouwproces echt ‘lean’ maken, dan moeten de engineeringsfase, productiefase en bouwfase optimaal op elkaar worden afgestemd. Dat kan je niet alleen, daar heb je partners voor nodig. Bedrijven moeten zich daarvoor openstellen; transparant zijn naar leveranciers en partners. Samen kun je de keten stroomlijnen en geloof me, dat is winst voor alle partijen.’ In vaktaal heet dit Supply chain management (SCM) en dat is volgens de Bam-directeur een van de belangrijkste ontwikkelingen in de huidige logistiek van mensen en middelen.

handen3

Aangepaste vaardigheden

Nieuw? Voor de bouw waarschijnlijk wel. Traditioneel gezien blinkt deze sector uit in het ‘ik-denken’. Het besef groeit echter dat door transparant en efficiënt te acteren, kwaliteit kan worden verbeterd. Zowel bij kleinere als grote bedrijven. Er worden organisatorische stappen gezet om dit gedachtegoed beter te faciliteren. Volgens Hazeleger kunnen de opleidingsinstituten niet achterblijven. ‘De praktijk draait allang niet meer alleen om technische uitdagingen. Vaardigheden als Bim, datamodellering en data-analyse worden steeds belangrijker om een efficiënte structuur te bereiken. Kortom, we hebben behoefte aan een ander type medewerker. Opleidingen moeten dus breder. Dat maakt de studie interessanter en verhoogt tevens de instroom. Zo blijven we hopelijk ook in de toekomst voorzien van voldoende handen.’

Supply chain management (SCM)

De toeleveringsketen, de supply chain, strekt zich uit van het bedrijf dat de ruwe input levert, tot aan de uiteindelijke eindgebruiker van het product. Supply chain management (SCM) richt zich op het verbeteren van processen en samenwerking met leveranciers en afnemers in deze keten, zodat een betere functionaliteit van deelnemende bedrijven ontstaat. Dit integrale ketenbeheer betreft de stromen van informatie, services, goederen en geld. Organisaties die deel uitmaken van geïntegreerde ketens kunnen sneller en flexibeler leveren, kampen met minder voorraad- en faalkosten, scoren een hogere klanttevredenheid, kunnen beter duurzaamheid realiseren en hebben meer innovatiekracht.

Just in time (JIT)

Het betekent ‘precies op tijd’ leveren wat de klant of ketenpartner nodig heeft. De bedoeling hierachter is om levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen dat er nauwelijks tot geen voorraden nodig zijn. De leveringen gebeuren precies op het moment dat ze nodig zijn. Er hoeft dus niets te worden opgeslagen. Dit zorgt uiteindelijk voor het wegvallen van voorraadkosten en alle andere daarbij optredende kosten.

Tekst: Jojanneke Rodenburg
Fotografie: Industrie