EW04 Omslag 600
September 2018

Alles is circulair in restaurant The Green House

Opvallend werk

EW-600x400

Tot aan de definitieve bestemming mocht de locatie tussen de Jaarbeurs en het hoofdkantoor van de Rabobank niet braak blijven liggen. De gemeente Utrecht eiste verlevendiging. Dat is goed gelukt met The Green House, een circulair horeca-etablissement dat volledig demontabel is.

De locatie in het centrum van Utrecht moest voor vijftien jaar worden ingevuld. Architectenbureau cepezed bedacht horecagelegenheid The Green House, gebouwd van bio-based en nieuwe, volledig recyclebare materialen. Maar ook sloopmaterialen zijn te vinden in The Green House. De bestrating die is gebruikt voor de begane grond lag eerder op een kade in Tiel. De stenen liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit herbruikbare houten elementen en de glasplaten op de gevel zijn van de naastgelegen, voormalige Knoopkazerne, die onlangs is omgebouwd tot Rijksgebouw De Knoop. Voor de afwerking van verschillende elementen in het restaurant is sloophout gebruikt; de vloerbedekking in de vergaderzalen is geweven uit garen van oude visnetten en de stoelen zijn van plastic dat is opgevist uit de oceaan. Wanneer het restaurant over vijftien jaar weer plaats moet maken, kunnen alle materialen in principe opnieuw worden gebruikt. Strukton Worksphere verzorgde de installatietechniek in zowel De Knoop als in The Green House. 'De leidingen voor de vloerverwarming op de begane grond liggen vast in een soort noppenfolie en op de eerste verdieping in een harde persing ondervloer. Over vijftien jaar kunnen we de leidingen er zo weer uit halen en elders toepassen,' vertelt Jos van Dijk van Strukton Worksphere.

Prefab toilet

Het circulaire etablissement mag er qua afmetingen zeker zijn. Het biedt ruimte aan een restaurant op de begane grond voor 175 gasten. Het terras heeft tweehonderd zitplaatsen. Op de eerste etage zijn nog vier andere zalen voor gezelschappen van 25 tot 50 perso-nen. Omdat het gebouw makkelijk moet kunnen worden verplaatst, is alles demontabel. Het staalskelet van gegalvaniseerde profielen kan uit elkaar worden geschroefd en vaste verbindende materialen, zoals kit, zijn vermeden. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van de Knoopkazerne. Voor de dichte delen van de gevel op de eerste verdieping zijn houtskeletbouw-panelen gebruikt. Deze zijn volledig recyclebaar en (H)CFK-vrij. Van Dijk: 'Ventilatie gebeurt met air socks, vervaardigd uit natuurlijk katoen en zijn recyclebaar. Ook de toiletgroepen zijn herbruikbaar. Het zijn prefabruimtes die we in zijn geheel hebben geplaatst. Bij de ontmanteling van het gebouw hoeft straks alleen water en riolering te worden ontkoppeld.'

Daglichtafhankelijke ledverlichting

Onlosmakelijk verbonden aan The Green House is The Urban Farm van circa honderd vierkante meter op de eerste etage. Hier worden kruiden en groenten verbouwd voor eigen gebruik. De gewassen worden be-vloeid met hemelwater. Trilux heeft de daglichtafhankelijke ledverlichting verzorgd. Ook de groenten en kruiden in de kassen groeien onder led. De kleur van het licht kan variëren en wordt afgestemd op de groei die de gewassen nodig hebben. Al het eten dat overblijft, wordt verwerkt door een composteringsmachine en de compost wordt weer gebruikt voor de planten in The Urban Farm. De afvalverwerker die de composteringsinstallatie levert, ontvangt een vergoeding per kilo compost. De vuilniswagen hoeft niet meer te komen.

Biobrandstof en kokosschillen

Een keuken zonder stekkers was de droom. Dat is nu nog niet helemaal mogelijk. Van Dijk: 'Veel apparatuur heeft nu al geen stekker en er wordt gekookt op biobrandstoffen. In de op sprokkelhout gestookte pizza-oven wordt meer gebakken dan pizza’s. Ook groente, brood en soepen worden erin bereid. De bedrijfskeuken heeft ook een houtskooloven. Deze brandt deels op olijfpitten of kokosschillen. Ruim 80 procent van de bereiding gaat op biobrandstof. De oven is er overigens niet alleen voor de bereiding van de gerechten. De restwarmte van de oven wordt gebruikt voor de ruimteverwarming.'
Koelen gebeurt op CO2. Verder wordt in de keuken gebruikgemaakt van fermentatie, roken en zouten om producten langer houdbaar te houden. Zo is er ook minder energie nodig voor de koeling.

Energienetten verknopen

De elektriciteit komt van de zonnepanelen op De Knoop. Ook de warmte en koude komt daar vandaan. De schakeling van de instal-latietechniek met De Knoop noemt Van Dijk bijzonder praktisch. 'Omdat De Knoop alleen overdag in gebruik is en The Green House vooral 's avonds, kunnen we de energiestromen heel aardig in balans houden. Zo moet je in een stedelijke omgeving energienet-ten verknopen. Door slim te delen kunnen we mooi de pieken in het gebruik afvlakken.'

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Industrie