EW11 cover 600
Januari 2010

Beperkt aantal houdt kwaliteit overeind op VSK 2010

EW-600x400

Met de huidige economische omstandigheden kon het natuurlijk niet uitblijven dat nogal wat producenten en leveranciers van klimaatsystemen de VSK dit keer maar eens overslaan. De één zegt ervoor te kiezen op een andere manier met de markt te willen communiceren, een ander komt er eerlijk voor uit dat de financiële ruimte deze keer ontbreekt. Jammer, maar de deelnemers die er deze editie wel staan, hebben gelukkig genoeg nieuws te bieden.

Alklima behoort tot de partijen die wel prominent aanwezig is tijdens de VSK 2010. De importeur van Mitsubishi Electric Cooling & Heating is, zoals gebruikelijk aanwezig in hal 11, maar presenteert zich ook in hal 1. En daarmee heeft het bedrijf uit Alblasserdam zijn eigen oplossing gekozen voor het dilemma waar veel bedrijven in de branche zich voor geplaatst zien: moeten we het gezelschap opzoeken van collega-aanbieders in de luchtbehandeling of ons juist presenteren in de buurt van de aanbieders van warmtepompen en verwarmingsystemen?

In hal 11 (standnummer D018) laat Alklima zien dat het bedrijf veel te bieden heeft op het gebied van integrale en duurzame systemen voor klimaatbeheersing. Het uitgebreide leveringsprogramma loopt uiteen van zuinige airconditioners voor particuliere woningen tot geavanceerde installaties voor de complete klimaatbeheersing in grote gebouwen.

Replace Multi

Uiteraard toont de importeur het nieuwe systeem, de Replace Multi. Anticiperend op de uitfasering van het HCFK-koudemiddel R22 vanaf 1 januar 2010, ontwikkelde Mitsubishi Electric dit systeem waardoor nu ook VRF-systemen, zoals de City Multi, met een milieuvriendelijk koudemiddel kunnen worden gebruikt in bestaande situaties en op bestaande leidingsystemen. Het gaat hierbij om de overschakeling van een HCFK (R22) naar een HFK (R407C). Het nieuwe systeem maakt gebruik van de ‘cleaning free technology’, waarbij bestaande leidingen op een speciale manier worden gereinigd. Comfort, minder belasting voor het milieu en lagere installatie-, energie- en exploitatiekosten zijn volgens de leverancier de grootste voordelen van dit systeem.

Ecodan-concept

In hal 1 presenteert Alklima haar nieuwe businessunit: Mitsubishi Electric Durable Energy. Deze businessunit richt op duurzame energie en klimaatoplossingen voor de woning- en utiliteitsbouw. Op de stand zal de Ecodan lucht-waterwarmtepomp werkend te zien zijn. Met dit systeem biedt Mitsubishi Electric het energiezuinige alternatief voor de traditionele cv-ketel in de woningbouw.

Ecodan is een totaalconcept voor centrale verwarming en warmtapwaterbereiding zonder enig voorbehoud. Ecodan is gebaseerd op de Zubadan-techniek en levert warm tapwater tot 60 °C zonder elektrische naverwarming. Daarbij levert de Zubadan-techniek honderd procent rendement tot en met -15 °C. Het concept bestaat uit een buitenunit en een boiler die binnen opgesteld staat. De buitenunit kan op diverse plekken op of naast de woning worden geplaatst. Afhankelijk van het type kan de buitenunit tot wel 75 m van de boiler verwijderd staan. Vorige maand rapporteerde Intech al uitgebreid over deze techniek ('Nieuw concept voor warmtepomp met hoge watertemperatuur', Intech K&S december 2009).

North Air

North Air, de in Roden gevestigde leverancier van onder meer de Duplex-installaties en Airsocks (textiele luchtverdeelsystemen) vraagt aandacht voor met name de compacte wtw-installaties. Door het slimme ontwerp van de constructie zijn de afmetingen van de Duplex goed toepasbaar in kleinere ruimten. De leverancier wijst erop dat het montagegemak nog eens wordt vergroot door zestien verschillende uitvoeringsmogelijkheden. Deze hr-wtw-installatie kan binnen- en buiten worden geplaatst. Op de Duplex-serie is een uitbreiding met warmwater- en luchtverwarming mogelijk om bedrijfsruimten snel op temperatuur te brengen. Bij zomerse temperaturen zorgt de optionele koudwater-luchtkoeler voor verkoeling.

De (modulaire) XP-serie van North Air ontbreekt evenmin op de VSK. De kasten uit deze modulaire serie zijn nog altijd redelijk compact. Deze serie is leverbaar in een range met capaciteiten van 1.000 - 28.000 m3/h. Textiele luchtverdeelsystemen lijken steeds populairder te worden in tenten of tijdelijke gebouwen. En daar is natuurlijk ook wel wat voor te zeggen in verband met de snelle opbouw en demontage.

De wens om met het systeem zowel te verwarmen als te koelen hoeft tegenwoordig niet meer op problemen te stuiten. Aan deze tegenstrijdige vereisten kan worden voldaan door gebruik van een membraansok die in het midden over de gehele lengte horizontaal is verdeeld door een dun, luchtdicht textiel. Dit membraan bedekt de boven- of de onderkant van het kanaal. Met de bovenkant van de sok wordt tocht vermeden door de koude lucht met lage snelheid te verdringen. De onderkant induceert de warme lucht met een hogere snelheid voor een goede luchtmenging. Met een servomotor kan worden geschakeld in twee standen. De microperforaties kunnen fabrieksmatig zo worden verdeeld dat de luchtverdeling optimaal aansluit bij de wensen van de klant.

Thermo Air

Ook de in Huizen gevestigde Nederlandse producent van luchtbehandelingsproducten Thermo Air is van de partij. In hal 11 (stand C076) toont de producent verschillende noviteiten. Het bedrijf zal onder meer zijn aandacht vestigen op de speciaal voor scholen ontwikkelde platte en compacte hr-wtw-unit. Deze unit is eenvoudig in te bouwen in systeemplafonds en wordt stekerklaar geleverd. De hr-wtw is er nu ook in een staand model. Standaard wordt elke unit geleverd met een bypassregeling. Hierdoor kan, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur, worden geventileerd met koele verse lucht. De unit is tevens standaard voorzien van een complete en slimme regeling en de units hebben allemaal een maximale externe opvoerhoogte van 250 Pa. De constructie van de kastopbouw bestaat uit aluminiumprofielen en is uitgerust met dubbelwandige sandwichpanelen met een dikte van 45 mm.

Het afgelopen jaar is er al de nodige aandacht uitgegaan naar de hr-koeling van Thermo Air. Met deze vorm van koeling is het mogelijk lucht af te koelen met water als koudemiddel, zonder dat de lucht wordt bevochtigd. Het systeem maakt gebruik van waterdamp in plaats van stroom en verbruikt daardoor tot tachtig procent minder elektriciteit dan een gewone airco en andere traditionele koelsystemen. Geen koudemiddelen dus, maar water als koudemiddel.

Het koelsysteem kenmerkt zich door een extreem laag energiegebruik (tot 75 procent lager ten opzichte van traditionele koelsystemen) en verlaagt de exploitatielasten daardoor aanzienlijk. Deze luchtbehandelingskasten kunnen volledig zelfstandig functioneren of in combinatie met een koelmachine. Ook is deze techniek goed toepasbaar in combinatie met warmteterugwinning (‘Koelen met water als koudemiddel’, Intech K&S maart 2007).

Ned Air

Berichten over de verontrustende kwaliteit van het binnenklimaat op scholen is voor Ned Air aanleiding geweest voor deze specifieke toepassing een speciale productlijn op te zetten. Het bedrijf uit Kampen maakte de laatste jaren al veel indruk met het Monoline-systeem. Ned Air heeft diverse ventilatie-units in haar programma die zijn voorzien van een wtw-systeem. In de ventilatie-unit is een warmtewisselaar ingebouwd waarmee een rendement van meer dan negentig procent haalbaar is. In de winter zal de terugwinning van warmte aantrekkelijk zijn, maar wanneer het systeem niet gekoppeld is aan warmte- of koude-opslag heeft wtw in de zomer weinig zin.

Ned Air heeft voor die toepassing ventilatie-units in haar programma opgenomen die zijn voorzien van een in eigen bedrijf ontwikkelde en gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM). In zomernachten is de buitenlucht vaak koeler dan de lucht in het schoolgebouw. De module zorgt er dan voor dat de koudere nachtlucht ’s nachts niet dóór, maar langs de warmtewisselaar gaat. De koele nachtlucht kan dan zonder opwarming de lokalen in worden gebracht en voor verkoeling zorgen. Ned Air produceert ook ventilatie-units die zijn voorzien van een koeling. Met zo’n geïntegreerde koelmachine kunnen de klaslokalen overdag worden gekoeld. De behoefte hieraan neemt toe, nu scholen steeds meer computers in de lokalen hebben staan die voor extra warmteproductie zorgen.

De aansturing van een ventilatie-unit kan op twee manieren: op basis van het CO2-gehalte in het lokaal of de relatieve vochtigheid.

Nasam

Een van de problemen bij een storing in het klimaatsysteem is dat het ongemak pas na verloop van tijd wordt ontdekt. Om dat te voorkomen ontwikkelde Ned Air het Nasam-monitoringsysteem, waarmee storingen al vroegtijdig zijn te signaleren op afstand. Nasam stelt de installateur in de gelegenheid snel in actie te komen om storingen te verhelpen. Al in een vroeg stadium, nog voordat de gebruiker er iets van zal hebben gemerkt, meldt het systeem dat bijvoorbeeld de filters van de ventilatie-unit vervuild raken en moeten worden vervangen. De installateur kan vervolgens snel voor vervanging zorgen.
Andere storingen kunnen met Nasam vaak op afstand worden opgelost. Het zorgt dan ook voor een continue controle op de parameters van de aangesloten Ned Air-luchtbehandelingunits.

Nasam bestaat uit speciaal ontwikkelde hard- en software. Een zogenoemd GPRS-modem zorgt voor (draadloze) communicatie op afstand tussen de locatie en de installateur, die direct op de hoogte wordt gebracht via e-mail of sms.

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Peter de Koning, Industrie