EW11 cover 600
Mei 2010

Brink: nieuwe ventilatie-unit ontworpen op toekomstige eisen

EW-600x400Tijdens het evenement Building Holland lanceerde Brink Climate Systems de nieuwe woonhuisventilatie-unit Renovent Excellent.

Brink Climate Systems brengt komende zomer een nieuw type van de beproefde Renovent hr-unit voor woonhuisventilatie op de Nederlandse markt. Met het toestel, de Renovent Excellent, loopt de fabrikant uit Staphorst vooruit op toekomstige eisen in het Bouwbesluit voor wat betreft installatiegeluid en verdere energiebesparing. Voor de installateur wordt het een stuk eenvoudiger aan de voorschriften te voldoen, aldus Jelmer de Jong van Brink Climate Systems.

Had woonhuisventilatie in het verleden vooral de functie een bijdrage te leveren aan een gezond binnenmilieu, tegenwoordig is comfort minstens zo belangrijk. Bovendien eisen overheid en samenleving dat de toestellen hun werk ook nog eens in alle stilte en heel energiezuinig doen. Tijdens het evenement Building Holland, half april, lanceerde Brink Climate Systems de Renovent Excellent. Met dit nieuwe toestel, dat de fabrikant nog deze zomer op de markt brengt, introduceert de fabrikant een wtw-unit die nu al voldoet aan de toekomstige ventilatie-eisen.

Verscherpte geluidseisen

De Renovent Excellent (met een ventilatiecapaciteit van 400 m3/h) is in feite de opvolger van het succesvolle Renovent hr Large-toestel. Per 1 januari 2011 gelden verscherpte eisen voor het maximale geluid dat de systemen mogen produceren in verblijfsruimten. Het Bouwbesluit heeft nu de eisen overgenomen die het GIW al langere tijd had opgenomen als aanbeveling.

Volgens de aanbeveling, die volgend jaar dus ook als eis in het Bouwbesluit gaat gelden, mag een installatie in verblijfsruimten niet meer geluid produceren dan 30 dB(A). De som van alle installaties mag niet meer zijn dan 35 dB(A). Deze geluidsnorm geldt bij gelijktijdig ventileren van alle verblijfsruimten volgens de capaciteitseisen uit het Bouwbesluit (3,24 m3/m2/h). De nieuwe Renovent Excellent is meer dan vijftig procent stiller dan zijn voorganger, waardoor gemakkelijker aan deze eis kan worden voldaan, aldus Jelmer de Jong. De productspecialist ventilatie bij Brink Climate Systems vertelt met enige trots:‘Ook met ons bestaande Renovent hr-systeem kunnen we die prestatie halen, maar met de Excellent wordt het wel veel gemakkelijker. De toestellen hangen veelal op de zolder, wat geen verblijfsruimte is. Met de Renovent hr zou misschien nog een deur tussen trapgat en zolder nodig zijn om in de verblijfsruimte onder de geluidseis te blijven. Met de Renovent Excellent zijn dat soort voorzieningen minder noodzakelijk, het toestel zelf is veel stiller.’

EW_600x400De display op de Renovent Excellent.

Grotere ventilator

De ventilator in de unit is voor een belangrijk deel bepalend voor de capaciteit van het systeem. Hoe sneller de ventilator draait, hoe meer lucht er wordt verplaatst. Meestal gaat een versnelling van de ventilator ook gepaard met meer geluid. Om een geluidsreductie te bereiken, is het dus aantrekkelijker een unit te ontwerpen waarin de ventilator minder omwentelingen per minuut maakt. Omdat een lager toerental niet ten koste van de nominale eis mag gaan, moet de ventilator in dat geval groter zijn.

De Renovent Excellent heeft langzamer draaiende ventilatoren met een diameter van 190 mm, in plaats van de 160 mm in de huidige hr-unit. Het gevolg is wel dat de kast iets hoger is dan de Renovent hr. Bovendien monteert Brink Climate Systems in het nieuwe systeem niet meer de AC- (wisselstroom) of standaard DC-ventilatoren (gelijkstroom), maar de beduidend energiezuinigere EC- (gelijkstroom) en stillere ventilatoren van EBM Papst. Het elektriciteitsverbruik voor ventilatie ligt met dit type ventilatoren circa 35 procent lager in vergelijking met de oude generatie AC-ventilatoren. Daarnaast heeft gebruik van de EC-techniek een gunstig effect op de EPC.

Toepassing van de grotere diameter ventilatoren, een standaardvoorverwarmer en bypass maken de productiekosten wel wat hoger. De huidige markt laat volgens De Jong echter geen prijsverhoging toe. Zijn bedrijf zocht daarom een andere oplossing. ‘Het nieuwe systeem heeft een aantal standaardeigenschappen die wij voorheen slechts als optie leverden. Zo is de unit nu standaard voorzien van een bypass voor warmere buitenomstandigheden wanneer warmteterugwinning niet gewenst is. De bypass werkt geheel automatisch op basis van de gemeten binnen- en buitentemperatuur. De vraag naar een bypassvoorziening is de afgelopen tijd sterk toegenomen, onder andere doordat wij onze klanten adviseerden daarvoor te kiezen. Nu we de bypass al hebben geïntegreerd in het ontwerp, kunnen we het toestel goedkoper produceren. Onze afnemers betalen voor een beter en geavanceerder toestel dus niets extra.’

RENOVENT EXCELLENT
De Renovent Excellent is uitvoerbaar in een linker- en een rechtervariant. Beide worden geleverd in drie uitvoeringen:
- een met vier luchtaansluitingen boven;
- een met twee aansluitingen boven;
- een met twee aansluitingen onder;
- een met drie aansluitingen boven en één onder.
Naast de standaarduitvoering is de Renovent Excellent ook leverbaar in de uitvoering ‘Plus’. Deze is voorzien van extra aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld een CO2- of vochtsensor. Momenteel zijn nog veel projecten waar het hr Large-type wordt toegepast in uitvoering. De bouwers van deze woningen voelen er doorgaans weinig voor halverwege het project over te stappen op een andere unit. Daarom wordt deze unit pas op termijn uit productie genomen. Ook de andere modellen (medium en small met capaciteiten van 300 en 180 m3/h)’   

Constant-flowregeling

De Renovent Excellent beschikt evenals zijn voorganger over een zogeheten constant-flowregeling. Door toepassing van deze regeling worden onafhankelijk van de weerstand in het kanalensysteem de ingestelde luchthoeveelheden gegarandeerd. Vanwege deze verzekerde ventilatiebalans blijft het hoge rendement onder alle omstandigheden behouden. Het constant-flowprincipe vereenvoudigt de inregeling, waardoor kan worden bespaard op installatiekosten. De vervuilingsgraad van de filters heeft daarnaast geen negatieve effecten meer op de hoeveelheid toegevoerde schone buitenlucht.

De Renovent Excellent kan op de gebruikelijke wijze worden geregeld via een 3-standenschakelaar met filterindicatie of draadloze afstandsbediening. Het is ook mogelijk het 2-zonevraagsturingssysteem in de unit toe te passen, waarmee een verdere verlaging van de EPC mogelijk wordt. Tot slot is de Renovent Excellent voorbereid op het 2-draads E-bussysteem voor toekomstige toepassingen en regelmogelijkheden.

Aanpassing kanalen

Brink Climate Systems heeft – om het installatiegeluid terug te dringen – niet alleen naar de unit zelf gekeken, maar ook naar de kanalen. Niet alleen de ventilator in de unit heeft invloed op het geluid, ook de vorm en het verloop van de kanalen bepalen het geluidsniveau. Immers, bij verplaatsing van de lucht is zo min mogelijk luchtweerstand gewenst. Daarbij gaat het niet alleen om de luchtweerstand in de woningkanalen, maar ook om kanalen in het toestel zelf. Het bedrijf heeft de kanalen in het toestel daarom vergroot van 160 naar 180 mm. Daarnaast heeft de producent ook nog eens de weerstand die de wisselaar ondervindt weten te verkleinen. Door de warmtewisselaar groter te maken, stroomt de lucht in het nieuwe toestel met lagere snelheid langs de wisselaar. Het resultaat is vooral een lager geluidsniveau. Maar omdat er meer tijd beschikbaar is voor de uitwisseling van warmte, is het rendement van de warmteterugwinning wat groter.

De fabrikant levert zijn ventilatie-units rechtstreeks aan de installateur en levert daarbij desgewenst ook het ontwerp van het kanalenstelsel, inclusief de berekening. Want het toestel zelf mag dan zijn geoptimaliseerd, onnodige bochten of vernauwingen vormen onmiddellijk zwakke schakels. De Jong: ‘Het werkt in ons voordeel dat we allerlei onderdelen en hulpstukken zelf maken. We hebben in eigen beheer een compleet programma instortkanalen ontwikkeld voor de ventilatiemarkt met onderdelen als koppel-, eind- of schuifstukken.’

Markt

Met enkele relatief kleine aanpassingen zijn de prestaties van de ventilatie-unit fors verbeterd. Die situatie roept onmiddellijk de vraag op: waarom nu pas? ‘Het is misschien laat’, geeft De Jong toe, ‘maar dat heeft alles te maken met de Nederlandse markt. Die focust erg op de prijs. Toepassing van te kleine luchtkanalen en de afwezigheid van geluidsdempers maken dat het systeem per woning toch weer een paar tientjes goedkoper uitvalt. En als er geen dwingende geluidseisen zijn, zijn er voor producenten en installateurs weinig prikkels hun systemen aan te passen.’

De productspecialist denkt dat het nu een voordeel is dat de wtw-units van Brink over een metalen behuizing beschikken, in plaats van een kunststoffen. De geluidsoverdracht wordt door metaal enigszins gedempt. Nu geluid een onderwerp is geworden, pakt dit voor de fabrikant goed uit.

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Industrie