EW04 Omslag 600
Februari 2010

Domotica en gebruiksgemak voeren boventoon bij sanitair

EW-600x400Het winnende ontwerp van de Badkamer Design Award in de categorie 'Home'.

Sanitair nam deze editie van de VSK wederom een vaste plek in, alleen wel zonder Baden in Holland. Domotica, levensloopbestendige badkamers en natuurlijke materialen voerden de boventoon, comfort en gebruiksgemak eveneens. En als het aan de leden van de Stichting Badkamer Design Award ligt, blijven de ontwikkelingen in sanitairland elkaar nog wel even opvolgen.

Tijdens de 2010-editie van de VSK waren twee hallen ingeruimd voor sanitair die dit keer alleen door vakmensen werden bezocht. Eind vorig jaar werd besloten de consumententak van het evenement – Baden in Holland – af te blazen wegens te weinig inschrijvingen. Het mocht de pret begin februari niet drukken: meer dan voldoende bezoekers bekeken op een van de vijf beursdagen de modernste kranen, slimme douchesystemen, strak vormgegeven badkamermeubels, gadgets en levensloopbestendige toepassingen.

‘Slimme’ badkamer

Een onderwerp dat bij menig fabrikant terugkwam, was domotica. Onder andere Grohe en Hansgrohe kwamen met intelligente douchezuilen die het makkelijker maken temperatuur en waterhoeveelheid per gezinslid in te stellen. Loggere Metaalwerken, fabrikant van sanitaire producten voor onder andere kleedkamers, gevangenissen en ziekenhuizen, toonde een kraan met een eigen IP-adres. Met deze vinding kunnen kranen op afstand worden aangestuurd. Er kan zo worden bepaald hoe lang een kraan mag blijven lopen en op een vast tijdstip doorspoelen is eveneens geen probleem.

Faay Prefab Products liet voor de beurs een heuse mobiele badkamer aanrukken, geschikt voor twee gebruikers die de sanitaire ruimte vanaf hun eigen kant kunnen betreden. Is de ruimte bezet door bewoner A, dan blijft de deur van bewoner B gesloten. Door de aanwezige elektronica zijn voorkeursinstellingen, zoals de warmte van het douche- en wastafelwater, de hoogte van het toilet en de wasbak gemakkelijk in te regelen. Betreedt bewoner A de ruimte, dan gelden automatisch zijn of haar instellingen. Sensoren in het plafond registreren vervolgens elke beweging. Zodra een bewoner ineens stopt met bewegen, wordt automatisch contact gezocht met de centrale meldkamer van het ziekenhuis, bejaardentehuis of verzorgingstehuis. Aan de W-installateur is ook gedacht: door de badkamer prefab aan te leveren, is deze volgens Faay binnen 10 min. volledig te installeren.

Levensloopbestendig

Levensloopbestendig (ver)bouwen zal, ongetwijfeld door de toenemende vergrijzing, de komende jaren een steeds groter aandeel gaan krijgen, ook in de sanitairwereld. Inloopdouches zijn – met of zonder douchebak – inmiddels gemeengoed geworden. Iedere, zichzelf respecterende fabrikant heeft deze anno 2010 in zijn assortiment.
Opvallend was de grote afwezigheid van het bad op de beurs, het leek wel alsof dit badkameronderdeel nooit heeft bestaan. Gelukkig waren er wel diverse fabrikanten, waaronder Domani en Artweger, die een combi aanboden tussen bad en douche.

Een ander interessant product dat werd getoond, was de Back-Up van Linido. Volgens dit bedrijf is de badkamer een van de gevaarlijkste plekken in huis en is een uitglijder zo gemaakt. Maar wat nu als je al wat ouder begint te worden en toch nog zelfstandig wilt blijven douchen? Dan is er de Back-Up, een hulpmiddel waar de gebruiker tegenaan kan leunen tijdens het douchen. De benodigde verzorgingsproducten kunnen erin worden geplaatst, zodat alles binnen handbereik is.

STUDENTEN AKEN
In hal acht werden wastafelontwerpen tentoongesteld van studenten van de University of Applied Sciences in Aken. Caroline Stoike bedacht een wastafel die overgaat in een bad, het water kan zo ook nog voor andere doeleinden worden gebruikt. Studiegenote Justyna Zgraja dacht na over het gezinsleven en ontwierp een tweelingwastafel die een laag en hoog deel kent. Ouders kunnen zo tegelijkertijd met hun kinderen handen wassen, zij het ieder op een eigen niveau. De Stichting Badkamer Design Award bekroonde de drie beste ontwerpen met een oorkonde en een geldbedrag. Christian Cormann won met ‘Boo’ de derde prijs, Magdalene Plewka met ‘B3 Hotel’ de tweede. ‘Bucket’, een ontwerp van Rudolf Lemke, was goed voor de eerste prijs. Zijn concept is geïnspireerd op een emmer, deze vorm maakt volgens de jury dat het heldere ontwerp afwijkt van de gangbare wastafel. ’   

Gebruiksgemak

Een ander terugkerend item op de beurs was gebruiksgemak. Makkelijk de douche instappen, makkelijk schoonmaken; verschillende fabrikanten bedachten er oplossingen voor. Zo toonde Grohe het product Grohe Fresh, een onzichtbare oplossing voor het reinigen van een toilet. De scharnierbare oplossing met houder kan eenvoudig achter de bedieningsplaat van het toilet worden geïnstalleerd, vervolgens kan er een reinigingstablet in worden geplaatst. Bij elke spoelbeurt wordt de pot hygiënisch gereinigd.

Geberit promootte zijn wanddouchegoot, een douchegoot die discreet in de wand is weggewerkt en de douche daardoor een strakke uitstraling geeft. De goot is geïntegreerd in reeds bestaande installatiesystemen en wordt geleverd met een roestvaststalen, wit of verchroomd kunststoffen of een betegelde afdekplaat. Het element was in 2010 al goed voor een prijs, namelijk de IF Product Design Award.

Rechthoekige douchekop

Een andere kampioen is de Rotaplex Trio F van Viega. Met deze sifon wordt het bad gevuld via het aflooprozet. Vullen gaat hierdoor geluidloos, tevens neemt het schoonmaakcomfort toe. Rotaplex Trio F was in de categorie Sanitair genomineerd voor een VSK Award, maar zag deze prijs helaas naar een ander gaan. Toch blijft het een product dat er mag zijn.

Ook heel gebruiksvriendelijk zijn de producten van Formilia, een merk van Kohler. Een geheel nieuw product is de spiegelkast met geïntegreerde stopcontacten. Opladen van elektrische apparaten, zoals een scheerapparaat, wordt hierdoor een stuk makkelijker. Ook bij Hansgrohe hebben ze naar de wensen van gebruikers geluisterd. Dit heeft onder andere geresulteerd in een showerpipe met extra brede kop in de Axor Urquiola-lijn. Doordat de kop rechthoekig is stroomt het water gelijkmatiger over het lichaam, wat gebruikers nog meer douchegenot oplevert. Een ander opvallend ontwerp was de extra hoge en wendbare Tallis S2-eengreepsmengkraan. De hoogte en wendbaarheid maken het de gebruiker nog makkelijker, bijvoorbeeld als je even je haar wilt wassen.

Natuurlijk en organisch

Net als bij de ISH in Frankfurt hadden veel producten ronde, of organische vormen en is er veel gewerkt met (semi-)natuurlijke producten. Zo toonde CRSIII in hal vier een houten waskom en bad van het Italiaanse Plavisdesign. In hal acht was de stand van het Belgische F&F een lust voor het oog voor de bezoekers die van houten badkamermeubels met natuurstenen wastafels houden.

Twee andere interessante exposanten waren het Deense merk Dansani en het oer-Hollandse Meglio. Beide bieden badkamermeubels aan met een rubberen coating, wat de meubels een zachte uitstraling geeft. Bij Meglio zijn de meubels en wastafels ook nog eens rond, wat deze softe uitstraling verder versterkt. Als kers op de taart zijn de wastafels van Purestone, een kleurrijk cementgebonden materiaal, dat het geheel een nog organischer uitstraling geeft.

Ook op andere stands waren de natuurinvloeden terug te vinden, waaronder de stand van Alke. Dit Belgische bedrijf – overigens met een zeer mooie stand – levert allerhande stijlen, zodat haast iedereen wel een keuze kan maken.

‘Verdere integratie’

Jaws sloot wat dat betreft goed aan op de visie van de Stichting Badkamer Design Awards, die op maandag 1 februari prijzen uitreikte in de categorieën ‘Home’ en ‘Hotel’. Volgens voorzitter Frans Geurts gaat het ‘crescendo met de badkamer’. Er is steeds meer aandacht voor het ontwerp achter de badkamer, waarmee de tijd dat de badkamer ‘een moetje’ was, ver achter ons lijkt te liggen. Verdere integratie lijkt, zoals ook ooit in de keuken is gebeurd, de toekomst te zijn.

Voor de prijswinnaars van de Badkamer Design Award in de categorie ‘Home’, is in elk geval al sprake van integratie, maar in hun geval tussen (beheerste) natuur en het dagelijks leven. Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen van i29 interior architects uit Duivendrecht ontwierpen voor een Canadees/Japans echtpaar een bad- kamer waarin een grote rol is weggelegd voor een plantenmuur. Een van de vier wanden is voorzien van echte planten en een geïntegreerd bewateringssysteem. Verantwoordelijk voor de verdere uitvoering van deze badkamer zijn Bas Putter Installatietechniek en Aannemersbedrijf M.J. Rasch.

De Badkamer Design Award in de categorie ‘Hotel’, waar overigens maar één genomineerde voor was, werd uitgereikt aan Marjolein Garritsen. Zij ontwierp voor een vliegtuigsuite in Teuge een bijpassende badkamer. Het project werd vervolgens uitgevoerd door Stout Groep (de installatie) en Hoogendoorn MBI (bouw).

De winnaars van beide categorieën ontvingen een oorkonde, trofee en geldprijs van 10.000 euro.

Tekst: Stéphanie Korpershoek
Fotografie: Industrie, Herbert Wiggerman, Stéphanie Korpershoek