EW04 Omslag 600
Maart 2017

ISH 2017: Water, Energie Leven!

ISH-2017-600x400

De ISH is ’s wereld grootste vakbeurs op het gebied van sanitair, verwarming, energie, klimaat- en installatietechniek en hernieuwbare energieën. Ook vanuit Nederland is er een vaste schare bezoekers die elke twee jaar de grens oversteekt om een of meer dagen door de meer dan twintig hallen op zoek te gaan naar hun leveranciers die traditiegetrouw op de beurs in Frankfurt hun wereldnoviteiten presenteren. U kunt er ook bij zijn van 14 tot en met 18 maart. Het motto van deze editie is: ‘Water. Energie. Leven’.

Het enorme complex in Frankfurt is ingedeeld in elf hallen, waarvan de meeste meerdere verdiepingen tellen. De organisatie van ISH 2017 heeft het totale beurscomplex van 250.000 m2 opgedeeld in twee delen. Aan de stadzijde van de metrolijn die het enorme beurscomplex doorsnijdt bevinden zich de hallen 1 tot en met 6 waarin ‘Water’ centraal staat. Daar is ruimte voor de themawerelden ‘Badbeleving’ in de hallen 0, 2, 3 en 4 en ‘de wereld van de Installatietechniek’ in de hallen 5 en 6. Aan de andere kant van het spoor zijn de hallen 8 tot en met 11. Daar staat Energie centraal. Met in de hallen 8 en 9 de ‘wereld van de Gebouwtechniek’ en in hal 11 ‘Aircontec’, de themawereld waarin airco, ventilatie en koeltechniek centraal staan.

Water

Bent u het meest geïnteresseerd in installatie-(technieken) die een directe link hebben met water, dan kunt u het beste de ingang aan de stadzijde van het beurscomplex kiezen. In de hallen 0 tot en met 6 presenteren zich de fabrikanten die zich bezighouden met duurzame sanitaire oplossingen en innovatief badkamerdesign. Het hoofdthema in de themawereld ‘Badbeleving’ is ‘badkamers voor mensen’. De exposanten in deze hallen leggen de nadruk op alle uiteenlopende aspecten die belangrijk zijn bij de keuze voor een badkamer, zoals design, gezondheid, wellness en comfort. Daarnaast is er ook veel aandacht voor een spaarzaam gebruik van grondstoffen en drinkwaterhygiëne.

Hoe circulair zijn producenten?

De trend om duurzaam om te gaan met water en de energie die nodig is om water te verwarmen is inmiddels standaard geworden. Wat wél een nieuwe trend is te noemen die de komende jaren flink zal doorzetten is de aandacht voor de circulaire economie. Niet alleen de kosten en de functionaliteit van de installaties, en natuurlijk het comfort dat deze installaties opleveren voor de eindgebruiker, zijn belangrijk. Daar bovenop komt het belang van de circulariteit van materialen. Grondstoffen worden schaarser. Het is een maatschappelijk thema.

Overheden, maar ook producenten en opdrachtgevers van grote projecten denken steeds vaker na over de vraag: Zijn alle grondstoffen, zoals stenen, hout, kunststof en metalen, die worden gebruikt aan het einde van de levensduur van een gebouw, tunnel, snelweg, et cetera ook recyclebaar? Dat geldt zeker ook voor de (onderdelen van) installaties die in een gebouw, tunnel of snelweg zitten. Het komende decennium zal de mate waarin installaties circulair zijn, steeds bepalender worden bij de beslissing of een opdrachtgever een opdracht gunt aan de ene of de andere partij.

Schakel in het proces

Als installateur bent u uiteraard slechts een schakel daarin, want circulariteit begint bij producenten. Onlangs ondertekende UNETO-VNI samen met 180 andere partijen het grondstoffenakkoord.

Daarin onderschrijven zij het belang om gezamenlijk te streven naar een circulaire economie in 2050. Maar ook andere initiatieven, zoals de Nationale Milieudatabase www.milieudatabase.nl/) en het grondstofpaspoort duiden erop dat circulair denken de komende jaren aan belang toeneemt. Op 16 februari lanceerde netbeheerder Liander samen met Kiwa en enkele belangrijke leveranciers een eerste format voor een ‘Grondstofpaspoort’ dat inzicht moet geven in de samenstelling en herkomst van producten en toegepaste materialen.

De initiatieven zijn een opmaat naar volledige circulariteit op de langere termijn. Het is om die reden zeker interessant om op beurs in Frankfurt te kijken hoe circulair de producten van designgeoriënteerde badkameroplossingen zijn. Maar ook: hoe circulair zijn de producten van de aanbieders van alle leidingmaterialen en appendages die schuilgaan achter die mooie baden, toiletten en wasbakken? In de nabije toekomst zullen milieubewuste opdrachtgevers, al dan niet gedwongen door dwingende wetgeving, dat steeds vaker van installateurs gaan vragen.

Badbeleving

Direct bij binnenkomst aan de stadszijde bevindt zich op de begane grond het zogeheten Forum (hal 0) dat in zijn geheel is gereserveerd voor Grohe. Een van de grootste sanitairfabrikanten van de wereld neemt de bezoekers mee naar de toekomst van de badkamer en presenteert nieuwe concepten voor veiligheid, gemak, comfort en duurzaamheid op het gebied van materiaalkeuze en energieverbruik. Daarna kunnen bezoekers in hal 2 kennismaken met de nieuwste productlanceringen van twee andere toonaangevende spelers in de wereld van de badbeleving; Hansgrohe en Villeroy & Boch. De andere aanbieders van badkamers zijn voornamelijk te vinden in de hallen 3 en 4, waaronder de Nederlandse designmerken JEE-O van Lammert Moerman en Sunshowervan Merijn Wegdam en Oscar Meijer. Maar ook de grotere merken, zoals Bette, Duravit, Dornbracht, Duscholux, Hüppe, Ideal Standard, Kermi, Laufen, TECE, Easy-Drain en Alape zijn te vinden in de hallen 3 en 4. Voor de slimste oplossingen achter al dat moois moet u beslist langs bij de belangrijkste en grootste spelers; Geberit, Viega en VSH Fittings. In hal 6 vindt u alle belangrijke spelers van leidingsystemen, zoals Wavin en Uponor, maar ook producenten van gereedschappen en installatiematerialenspecialisten zoals Walraven, VSH en Griffon.

OPTIMALE HYGIENE MET CLEANET RIVA
De Cleanet Riva is één van de genomineerden voor de Design Plus Award. Het is een douche wc van de Zwitserse badkamerspecialist Laufen. De veelzijdige douchefuncties en het in meerdere opzichten hygiënische concept zijn volledig verborgen in de elegante, volledig gesloten keramische body. Centraal bij dit eersteklas toilet staan de veelzijdige douchefuncties. Het gaat daarbij onder meer om een accurate standaardfunctie met straalsterkte, positie en temperatuur naar keuze, een bijzonder krachtige powermodus en een pulserende straalstand. Een separate sproeikop voor een milde ladyfunctie maakt de functionaliteit compleet. Omdat de douche-wc ook na langdurig gebruik aan de verwachtingen moet blijven voldoen, ontwikkelde Laufen een hygiëneconcept met meerdere fasen. Alle essentiële onderdelen van de douche-wc worden daarbij regelmatig gereinigd. De douchestang wordt vóór en na elk gebruik doorgespoeld, schoongespoeld en gereinigd. De Cleanet Riva is de enige douche-wc die het gehele waterverbruikende systeem met regelmatige tussenpozen ook thermisch reinigt. Een ontkalkingsfunctie houdt het systeem bovendien kalkvrij. Dit verlengt de levensduur van de wc en gaat de groei van micro-organismen tegen. ’   

Gebouw- en energietechniek

In de themawereld gebouw- en energietechniek (hallen 8 en 9) draait alles rond het thema energie-efficiëntie en comfort in gebouwen. Hier zijn de belangrijkste trends te vinden op het gebied van efficiënte technieken en intelligente gebouwtechniek om gebouwen te verwarmen en koelen. In deze hallen presenteren de bekende traditionele ketelfabrikan- ten, zoals Atag Verwarming, Remeha, Vaillant, Zehnder, Bosch Thermotechniek (onder andere Nefit) en Viessmann hun nieuwste ontwikkelingen. Maar ook de aanbieders van warmtepompen zoals Nibe, Stiebel Eltron, Mitsubishi Electric en Daikin zijn te vinden in deze hallen, evenals de specialisten van afgiftesystemen, zoals Radson en Vasco. Exposanten zoals Wolf Energietechniek en Danfoss zoomen meer in op de efficiënte werking van toestellen. ICT zal sowieso een zeer belangrijke rol gaan spelen om de gebouwen van de toekomst duurzaam te verwarmen en koelen.

Een gebouwinstallatie is al lang geen optelsom meer van verschillende los van elkaar goed functionerende installaties. Een integrale aansturing en afstemming van al die verschillende installaties wordt steeds belangrijker om de efficiëntie en daarmee de energiezuinigheid nog meer omhoog te brengen. Op de derde verdieping van hal 10 is hiervoor speciaal de themawereld Gebouwautmatisering en energiemanagement ingericht met gespecialiseerde aanbieders.

Ventilatie

Met de onomkeerbare trend van luchtdichte, energiezuinig verwarmde huizen, is het tegelijkertijd van het allergrootste belang dat huizen goed worden geventileerd, zodat ze naast warm en behaaglijk, ook leefbaar blijven. Daarvoor zorgen de producenten die zich vooral zullen presenteren in de themawereld Air-contec in hal 11. De exposanten daar demonstreren de meest moderne ventilatiesystemen voor huizen. Met belangrijke spelers, zoals Brink Climate Systems, SIG Airhandling en Winterwarm Heating Solutions uit Nederland; Systemair, Swegon, AL-KO Therm, Condair, EBM-Papst, Wolf en Trox; en leveranciers van HVAC-producten, zoals Air Trade Center uit Nieuwerkerk aan de IJssel en Inatherm uit Waalwijk.

DESIGN PLUS AWARD
Voor de internationale Design Plus award nomineerde een deskundige jury 25 kandidaten. De zevenkoppige jury selecteerde de kandidaten op basis van een slimme combinatie van functionele techniek, gebruiksgemak en ontwerp van het product. Tevens werden de inzendingen beoordeeld op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Alle genomineerden zullen hun product gedurende de beurs tentoonstellen in een speciale ruimte in de foyer op de tweede verdieping van hal 4 (hal 4.2). Op de eerste beursdag (14 maart) maakt de organisatie de winnaar bekend.

Naast Laufen (1) zijn enkele andere kanshebbers voor de award:
Viega (2): met de ‘Visign for Style sensitive, een elektronische bedieningsplaat om het toilet door te spoelen.
Grohe (3): met de moderne keukenkraan Essence Porfessional. Zehnder (4): met de multifunctionele badkamerradiator Zehnder Zenia.
Vaillant (5): met uniSTOR Plus Exclusive warmwaterboiler. 

 

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Industrie