EW11 cover 600
Maart 2017

ISH Frankfurt: een korte wegwijzer

ISH-Frankfurt-600x400

Van 14 tot en met 18 maart opent ISH Frankfurt de poorten. De belangrijkste vakbeurs voor ondernemers in de klimaat- en santairtechniek ontvangt elke twee jaar meer dan tweehonderdduizend bezoekers uit de hele wereld, waaronder ook vierduizend Nederlanders. De beurs is weer volledig uitverkocht. Op 250.000 m2 tonen 2.400 exposanten de nieuwste innovaties en trends op het gebied van badkamers en energie-efficiënte sanitair-, verwarmings- en binnenklimaattechnnieken. In dit artikel licht K&S een aantal zaken eruit van Nederlandse exposanten op de beurs.

Grohe

Grohe pakt, zoals gebruikelijk, weer groots uit tijdens de komende ISH. In de Forum Halle toont de marktleider in de sanitairbranche een scala aan nieuwe en vernieuwde producten voor particuliere en projectmatige toepassingen. Het betreft zowel producten voor de badkamer, zoals de Essence colours, de Lineare New en de Selection Cube-accessoires, maar ook de uitbreiding van het SmartControl-douchesysteem met veel aandacht voor inbouwvarianten met kleine opbouwplaten en Rapido Smart-inbouwbox.

Voor de keuken toont Grohe uiteraard de Grohe Essence Professional (foto), waarmee het bedrijf een van de 25 nominaties voor de Design Plus Award in de wacht heeft gesleept. En verder onder andere de Essence en Concetto, met profi spray in chroom en Supersteel, plus de nieuwe Grohe Red. Nieuw in het Pro-assortiment zijn de kleinere en dunnere bedieningsplaten voor Rapid SL wc-elementen in chroom, mat chroom, Supersteel en Alpine wit. Rapid SL wordt ook uitgebreid met enkele glasmodules.

Met Essence E en Eurocube E krijgt het infrarood-assortiment een aantal kranen dat zich, door het aansprekende design, prima laat toepassen in de particuliere badkamer. De kranen zijn uitstekend te combineren met bestaande douches, douchesystemen, thermostaten en accessoires. Voor de zorgsector is vooral de nieuwe Grohtherm Special een blikvanger.

Easy Drain

Met de M-line presenteert Easy Drain de meest ondiepe douchegoot ter wereld. De onzichtbare en stijlvolle wandafvoer zorgt voor een fraaie afwerking in de vloer. Het in hoogte verstelbare TAF-frame (7 – 18 mm) en fabrieksmatig aangebracht waterdicht doek (WPS) zorgen voor een waterdichte afwerking en efficiënte secundaire afwatering. De M-line-serie wordt standaard geleverd met omkeerbaar rooster, voor keuze tussen zero geborsteld rooster of uw eigen badkamertegel. De meegeleverde sifon is eenvoudig schoon te maken en heeft een hoge afvoercapaciteit tot 52 l/min. Easy Drain M-line is verkrijgbaar met een waterslot van 30 en 50 mm en beschikbaar in lengtes van 700 – 1.200 mm. Deze serie is met een inbouwdiepte vanaf slechts 70 mm de ideale oplossing voor renovaties.

Ook nieuw is het shower board S-line, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het shower board heeft een geïntegreerd afschot, is flexibel inkortbaar en direct betegelbaar. Voor een eenvoudige waterdichte afdichting is de bovenkant van het shower board voorzien van een gepatenteerd Water Protection System (WPS) van Easy Drain.

Hansgrohe

Hansgrohe toont tijdens de ISH met Axor Montreux een serie producten waarbij de fabrikant teruggrijpt op de gouden jaren twintig. Samen met Phoenix Design ontwikkelde Axor deze opvallende badkamer- en keukencollectie in de stijl van de eerste industrieel geproduceerde kranen. Kenmerkend voor het industriedesign zijn de leidingen en afsluiters. In de kranen van Axor Montreux komen deze terug in de klassieke kruisgrepen, maar ook in de combinatie met porseleinen, rechte grepen. De opvallendste resultaten van dit retrodesign zijn het driegats brugmodel en de badmengkraan ambience.

Los van de retrolook biedt de nieuwe serie uiteraard het comfort dat de consument van nu vraagt. Zoals de draaibare en uittrekbare uitloop voor maximale bewegingsvrijheid bij klassieke keukenkraan en de diverse uitloophoogtes bij de wastafelkranen die altijd een ComfortZone bieden die past bij de persoonlijke gebruikswensen. Die combinatie klassiek-functionaliteit geldt ook voor de Montreux Showerpipe met gescheiden bedieningselementen voor hoofd- en handdouche en industriële rechte grepen.

Alle kranen zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar: standaard chroom en de door PVD-techniek vervaardigde kleur brushed nikkel. Dankzij dit Physical Vapor Deposition-proces is het oppervlak veel harder, waardoor het beter bestand is tegen krassen en corrosie dan gegalvaniseerde oppervlakken.

Hansgrohe denkt ook aan het milieu. De nieuwe Crometta-douches zijn niet alleen comfortabel en betaalbaar, maar ook waterbesparend. Alle douches zijn verkrijg- baar in een waterbesparende EcoSmart- of Green-uitvoering verkrijgbaar, en gebruiken respectievelijk slechts 9 of 6 l/min. Door de handdouche deels uit hoogwaardig kunststof te maken, is er bovendien minder verchroming nodig waardoor ze minder milieubelastend zijn.

Bette

Bette presenteert meerdere noviteiten. De meest in het oog springende is een markant ligbad dat van buiten is bekleed met textiel. Het concept van dit lig- bad werd vorig jaar gepresenteerd tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Het was op dat moment nog een creatief experiment van de ontwerper Dominik Tesseraux. De belangstelling was zo groot, dat de sanitairfabrikant besloot deze serie daadwerkelijk op de markt te introduceren.

Het idee van ontwerper bestond uit een ongebruikelijke combinatie van materialen, zodat een eigenzinnige en sensuele beleving ontstaat. Het organisch vormgegeven ligbad is van robuust geëmailleerd titaniumstaal en is van buiten bekleed met waterbestendig zacht woningtextiel. Met de look & feel van een comfortabele bank waarin je wilt liggen en je geborgen voelt. Naast het ligbad presenteert Bette een bijpassende wastafel.

Ook op het gebied van douchebakken en vlakke douchebakken presenteert de fabrikant uitbreidingen van haar assortiment, het universele inbouwsysteem en de diverse nieuwe oplossingen voor de afvoer van water.

LoooX

Een nis in de badkamer is mooi en praktisch, maar wat gebeurt er met de badkamer als je de nis betegelt en afsluit met een deurtje? Dan ontstaat er een geheim compartiment. Of juist een opvallend element wanneer de gebruiker kiest voor een opvallende tegel in een andere kleur dan de muur. Met de nieuwe en onzichtbare Container T-BOX beoogt LoooX de perfecte badkamer of toiletruimte te creëren. Deze wandnis met praktische, ook met natte handen gemakkelijk te openen, push open-deur maakt het mogelijk alle accessoires onzichtbaar te bewaren. De T-BOX wordt volledig in de wand geplaatst en sluit perfect aan op de wandtegel. Zodoende ziet de badkamer of toiletruimte er altijd netjes en opgeruimd uit. De box is gemaakt van hoge kwaliteit roestvaststaal en is verkrijgbaar in de maten 15x30 en 30x30. Voor een maximale ontwerpvrijheid, zijn de producten verkrijgbaar in de kleuren wit, crème, geborsteld roestvaststaal en antraciet. Het meegeleverde inbouwelement (10 of 14 cm inbouwdiepte) en afdichtingsset garanderen een absolute waterdichte installatie in de natte ruimte.

Eveneens een creatieve, elegante en ruitebesparende oplossing bij de verbouwing van een bad- kamer of toilet is de nieuwe Container T-ROLL. Deze oplossing maakt het mogelijk alle badkameraccessoires en toiletborstelhouder handig en onzichtbaar weg te ruimen. Dankzij het handige 'push open'-mechanisme is de deur, ook met natte handen, eenvoudig te openen. Ook dit product is gemaakt van een hoge kwaliteit roestvaststaal en beschikbaar in de kleuren wit, crème, geborsteld roestvaststaal en antraciet en wordt geleverd met een inbouwelement met inbouwdiepte van 10 of 14 cm en een afdichtingsset.

VIEGA
Ook deze editie is Viega weer prominent aanwezig met een groot aantal innovaties. Een van de belangrijkste noviteiten is de uitbreiding op het Mega- press-programma. Het Megapress-systeem is speciaal ontwikkeld voor dikwandige stalen buizen. Waar deze traditioneel werden gelast, kunnen deze met het Megapress-systeem worden geperst. Op deze manier kunnen monteurs de materialen tot 60 procent sneller verwerken. Ook de bekende nadelen van het lassen, zoals de fysieke belasting en het brandrisico, behoren met het Megapress-systeem tot het verleden. Om de meest uiteenlopende stalen buizen – verzinkt, industrieel gelakt of gecoat – te kunnen verbinden, ontwikkelde Viega verbindingsstukken uit een staalsoort met een hoogwaar- dige zinknikkelcoating en een speciaal afdichtings-element uit EPDM dat een 100 procent dichte verbinding garandeert. Viega grijpt ISH 2017 ook aan voor de presentatie van een uitbreiding op het gebied van voorwandtechniek. De vernieuwing sluit aan op het trendforum ‘Pop-up my bathroom’ dat op initiatief van de Duitse vereniging voor sanitair (VDS) tijdens de beurs wordt georganiseerd. Deze ontwikkeling staat in het teken van de individualisering van de badkamer waarin uitstraling en functies nauwkeurig zijn afgestemd op de gebruiker en het badkamerontwerp. Verder toont Viega tijdens de ISH aanpassingen op het programma Easytop-afsluiters. De afsluiters en ventielen zijn vervaardigd van hoogwaardig brons, zijn uitgevoerd met een onderhoudsvrije spin- del en slijtvaste roestvaststalen klepzitting en kennen geen dode ruimten. De schroefdraad is ingekapseld, zodat elk contact met drinkwater of andere media wordt voorkomen. De afsluiters in dit programma zijn daardoor zeer betrouwbaar. ’   

Brink Climate Systems

Brink Climate Systems, de fabrikant uit Staphorst pakt flink uit met een nieuw ventilatietoestel, nieuwe systeemodules voor het bevochtigen en reinigen van ventilatielucht en een module om met ventilatielucht te verwarmen of koelen.

Met de Flair 325 (foto), een nieuw ventilatietoestel met warmteterugwinning, presenteert Brink de opvolger van de Renovent Excellent. Het toestel is niet alleen efficiënter, maar ook stiller, energiezuiniger en 'smart' in gebruik en bij installatie. De Flair 325 (325 staat voor de capaciteit van 325 m3/h) is het eerste toestel in een reeks die zal volgen.

Luchtvochtigheid in vooral de koude periodes in het jaar, is vaak een probleem. De Evap, een nieuw ontwikkelde luchtbevochtiger, brengt de relatieve luchtvochtigheid van verse ventilatielucht naar een niveau waarmee de luchtvochtigheid in huis in koude periodes naar een comfortabel niveau wordt gebracht. De Evap is een systeemmodule die in het ventilatiekanaal kan worden geplaatst.

Een andere nieuwe systeemmodule is de Pure induct, die via een uitgekiend ionisatieproces zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de verse ventilatielucht verwijdert en zo voor een nog schonere en gezondere binnenlucht zorgt. Net als de Evap wordt de Pure induct achter het ventilatietoestel in het systeem gemonteerd.

Een derde nieuwe systeemmodule die Brink presenteert is de Air Comfort, waarmee de toegevoerde ventilatielucht wordt naverwarmd of nagekoeld waardoor het toestel voor meer comfort zorgt. De Air Comfort is zeer compact en kan direct onder een ventilatietoestel worden geplaatst.

Brink laat in Frankfurt ook zijn eerder aangekondigde Air 70 zien, een uitermate stil decentraal ventilatietoestel dat geen kanalensysteem behoeft: verse buitenlucht komt binnen met een capaciteit van maximaal 70 m3/h via een buis die door de gevel steekt. Tegelijkertijd wordt verbruikte binnenlucht via hetzelfde toestel afgevoerd waarbij de warmte wordt teruggewonnen en via een warmtewisselaar wordt hergebruikt. Brink zet de Air 70 in de markt als de ideale ventilatieoplossing van op zichzelf staande ruimten.

COX GEELEN
Cox Geelen presenteert een aantal revolutionaire oplossingen. Het meest in het oog springend is de CoxHybrid, een nieuwe oplossing voor renovatieprojecten. Hiermee kan een oude schacht of een CLV-systeem in de gestapelde woningbouw zonder kap- en breekwerk worden gerenoveerd voor het aansluiten van hr-ketels. Dit product is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de R&D- afdeling van Cox Geelen en de feedback die de fabrikant heeft gekregen op bestaande producten. De nieuwe renovatieoplossing voldoet uiteraard aan het 'fast, easy and safe'-concept dat Cox Geelen hanteert voor alle producten. Om dit programma te vervolmaken zijn er ook nieuwe concentrische schachtaansluitplaten met geïntegreerde brandmanchetten in een verrassende vorm. Er zijn aansluitplaten beschikbaar voor aansluiting met CoxHybrid, maar ook voor het CoxDens PP Flex-systeem. Hiermee is het mogelijk een concentrische afwerking in de woning te realiseren met bijvoorbeeld Connext X3. Dat zorgt voor de meest veilige situatie in de woning, zowel op het gebied van voorkomen van brand als het vrijkomen van koolmonoxide. Op de stand demonstreert Cox Geelen ook dat alle nieuwe kunststofproducten worden gemaakt van uv-bestendig wit PP, waarbij wit ook echt wit is. Het materiaal is daardoor de perfecte oplossing voor lage temperatuur rookgasproducten die aan zonlicht worden blootgesteld. ’   

SIG Air Handling

SIG Air Handling profileert zich als total solutions partner op het vlak van luchtverbetering, -verplaatsing en -verspreiding. Belangrijke nieuwigheden die de fabrikant in Frankfurt presenteert zijn de geluiddempers en air towers van BLH Lufttechnik, de Cairox VAV-box (zie foto), verschillende Saftair-producten en de Cairox-Solano luchtgordijnen. Verder zullen ook de Hybridair-klimaateilanden worden getoond, waarin alle functies worden verenigd die relevant zijn voor het binnenklimaat, zoals koeling, verwarming, ventilatie, akoestiek, verlichting en accumulerend vermogen. Door de beperkte bouwhoogte (vanaf 85 mm) is dit een geschikte oplossing voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Faber

Onder het motto ‘sharing life, there is so much to tell’, presenteert Faber vier nieuwe modellen gashaarden van het type Matrix, waarvan een in de nieuwe modelvariant 450. Ook de techniek is vernieuwd. Kenmerkend voor de nieuwe modellen is dat het om gasgestookte haarden gaat die een vlam tonen die niet is te onderscheiden van origineel houtvuur. Die suggestie wordt gerealiseerd met een vlam die tot stand komt via de gepatenteerde 'log burner' die de gasvlammen op een speciale manier rond de imitatiehoutblokken verspreidt. Onder dit ‘houtvuur’ bevindt zich een asbed, waaronder ledverlichting is aangebracht. Ook dit is een door Faber gepatenteerde ontwikkeling die de naam Symbio Lichtmodule heeft gekregen. De lichtmodule en log burner zijn fijnmazig op elkaar afgestemd, waardoor zij zorgen voor het levensechte effect. Dit effect kan in stappen worden versterkt of afgezwakt, waardoor de haard zowel in vol- als laagstand toch een natuurlijk vuurbeeld houdt. De besturing van dit proces vindt plaats via een afstandsbediening, smartphone of tablet.

De modellen zijn leverbaar in verschillende afmetingen en in drie uitvoeringen: met frontaal, tweezijdig en driezijdig glas. Ze zijn daarmee ook toepasbaar als hoekmodel. Alle haarden kunnen worden uitgevoerd met ontspiegeld glas, zodat het vlammenspel nog beter is te zien.

EBM-PABST
Motoren- en ventilatorenspecialist EBM-Pabst is vaste klant in Frankfurt. Ook deze keer toont de fabrikant haar nieuwste energiebesparende ventilatoren voor airconditioning en condensatietechniek. Zo presenteert ze voor de toepassing in woonhuisventilatie met en zonder warmteterugwinning een enkel aanzuigende EC-ventilator met RadiCal-waaiers in een scroll-behuizing. De RadiCal is een radiaalventilator met achterovergebogen schoepen die een wezenlijk hogere efficiëntie bereikt in vergelijking met dubbel aanzuigende radiaalventilatoren met voorovergebogen schoepen. Tegelijkertijd wordt het geluidsniveau door de geoptimaliseerde spiraalbehuizing gereduceerd. Wanneer er aan de inlaatzijde een FlowGrid wordt toegevoegd kan het geluidsniveau nog verder naar beneden. Een andere primeur zijn de RadiPac EC-radiaal-ventilatoren, speciaal ontworpen voor gebruik in luchtbehandelingskasten. Ze zijn uitgerust met de zeer efficiënte RadiPac Airfoil aluminium waaiers. Het compacte plug&play-systeem in een stapelbaar kubusvorm wordt voor het eerst getoond op de ISH in de bouwgrootte 630 – 1.000. De kubusvormige constructie is geoptimaliseerd zodat deze geen invloed heeft op de aerodynamica en akoestiek. Dankzij de geïntegreerde toerenregeling en Modbus-RTU-interface past de RadiPac perfect bij elke vorm van klimaatregeling. In de verwarmingstechniek sluit EBM-Pabst met de nieuwe ventilator VG 100 voor condenserende ketels aan op de trend naar steeds meer comfort. Het is de eerste ventilator in een nieuwe reeks modulaire gasventilatoren van ebm-papst. De ventilator heeft een vermogensbereik van 5 – 50 kW – een verhoogde bovengrens en zorgt bijvoorbeeld voor een snellere verwarming van water in combiketels. Het hogere comfort gaat niet ten koste van de energie-efficiëntie die hoog is en het geluidsniveau dat laag is. Ook de afmeting van de ventilator blijft compact. ’   

 

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Industrie