EW juni Omslag 600
Januari 2016

LED Expo Benelux:

lichtrevolutie krijgt eigen podium

Led-EXPO-Benelux-600x400

Een technologische revolutie verdient een eigen podium en LED Expo Benelux is dit podium. Deze vakbeurs 2.0 – een innovatieve hybride van beurs, kennisevent en netwerkplatform – ontwikkelt zich net zo snel als de verlichtingsmarkt. LED Expo had 100 procent groei in expositieruimte in het tweede jaar en nu met de derde editie groeit de beurs weer 50 procent. Op 27 en 28 januari kan iedereen zich in de Brabanthallen in Den Bosch op de hoogte stellen van de laatste stand van zaken op ledgebied.

Met verlichting kun je functionaliteit en gezondheidsaspecten verbeteren, de milieulasten omlaag brengen, de energiekosten verlagen, de veiligheid vergroten en de sfeer verhogen. En vaak willen afnemers dit allemaal tegelijkertijd. Dat was tot voor kort volstrekt onmogelijk, maar de led-revolutie is verantwoordelijk voor een revolutionaire paradigma- verschuiving. Veiliger én sfeervoller, functioneler én beter voor het milieu, gezonder én zuiniger; ledverlichting maakt het allemaal mogelijk.

LED Expo Benelux toont deze ontwikkelingen en presenteert innovatieve oplossingen voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met de verlichting in en om het gebouw en terrein. Het is de plek waar architecten, lichtadviseurs, installateurs, gebouweigenaren/beheerders, terreineigenaren/beheerders, ambtenaren en bestuurders zich uitgebreid en efficiënt kunnen oriënteren.

Kijk uit: een ledlamp!
Tijdens LED Expo Benelux laat E&I ook een tegengeluid horen. Want ondanks alle superlatieven die vaak in combinatie met led worden gebruikt is niet alles goud wat blinkt.

Ronald Gronsveld van Rofianda Consultancy, lid van de NEN-commissie Verlichting, adviseur LTO Noord en Europees afgevaardigde op het gebied van de veiligheid ledverlichting (CEN/TC), laat op de stand van E&I een kritisch geluid horen. Hierbij alvast zes stellingen waarom led misschien toch niet zo geweldig is als iedereen roept.

1. Led wordt bijzonder warm
Binnen 8 s is de achterzijde van een 100 W-chip warmer dan 300 °C.
2. Led is niet effectief
60 procent van de opgenomen energie is warmte.
3. Led is niet duurzaam
Ledlampen worden onder andere bewerkt met nikkel.
4. Led is niet veilig
Bij klasse 2 of 3 van de fotobiologische veiligheidsnorm kun je al na 90 s blind raken en zeker blijvende oogschade oplopen.
5. Met led kun je slechts 50 procent energie besparen, geen 90 procent Door verkeerde voorlichting en verkeerde lichtbeelden (de uitstraalhoek van led is meestal kleiner dan die van de oorspronkelijke verlichting) wordt een onvolledig beeld geschetst.
6. Led is niet gezond
Verkeerde ledverlichting kan door de frequentie voor flikkering zorgen. Dit kan voor grote problemen zorgen bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie.   

Automation

De ontwikkelingen gaan heel snel, de digitalisering van licht opent talloze mogelijkheden en vergezichten. Ledverlichting kan worden gekoppeld aan data, en dan kan een lantaarnpaal opeens ook het verkeer beter laten doorstromen. Winkelverlichting kan klantenwensen uitlezen op smartphones en producten aanlichten en informatie sturen over acties en de nieuwste aanbiedingen. Kantoren krijgen daglichtafhankelijke regelingen die automatisch perfecte lichtomstandigheden regelen.

En in de naaste toekomst worden geïntegreerde sensorgestuurde systemen die niet alleen het licht, maar ook het klimaat en de beveiliging regelen, de norm.

Deze ontwikkelingen gaan zich niet alleen voordoen in het bedrijfsleven of bij de overheid, maar op termijn ook bij de consument. Deze toekomst van led heeft een eigen plaats op LED Expo Benelux, in de LED Dome wordt een tipje van de sluier opgelicht. In deze verduisterde tentoonstellingsruimte worden de innovaties getoond die de komende jaren worden gelanceerd.

Helder overzicht

De led-revolutie vindt niet alleen plaats aan de techniek- en aan de productkant, maar ook aan de leverancierszijde. Grote fabrikanten als General Electric, Osram en Philips zijn nog steeds belangrijke spelers, maar ze hebben te maken met veel, stevige, nieuwe concurrenten. De opkomst van ledverlichting heeft de markt geopend voor fabrikanten met kennis op het gebied van halfgeleiders, zoals Cree en Samsung, evenals een snel groeiende groep van midden- en kleinbedrijven; op service gerichte leveranciers en innovators.
Deze ontwikkeling biedt veel voordelen – versnelde innovatie, specialisatie en prijsconcurrentie – maar ook nadelen: een groot aanbod aan leveranciers en producten veroorzaakt keuzestress en maakt het selectietraject gecompliceerd. De behoefte van afnemers aan een helder overzicht en aan toegankelijke, praktijkgerichte kennis is de verklaring van het succes van LED Expo Benelux. Met circa honderd gespecialiseerde ledbedrijven biedt deze beurs 2.0 een compleet beeld van het actuele aanbod en met achtentwintig workshops en kennissessies krijgen bezoekers waardevolle en direct toepasbare informatie. 

Tekst: Bas van Petten
Fotografie: Industrie

Stands die u niet mag missen

Nederlandse productintroductie Cree led high-bay-armatuur

Niet eerder introduceerde Avalite een hoogwaardig led-armatuur die zo uniek is in zijn soort. Het gaat om de Cree CXB Series, een led high-bay-armatuur die traditionele high-bays van maximaal 400 W vervangt. Dit armatuur is, mede dankzij het doordachte ontwerp en de flexibele montageopties, uitermate geschikt voor het verlichten van fabriekshallen en sportcomplexen evenals voor retail. Volgens Nick Hommen, directeur van Avalite, is het een bijzonder product. 'De hoge lichtop- brengst, de meer dan honderdduizend branduren en de tien jaar standaard productgarantie die we van Cree zijn gewend, maken dit armatuur tot een topper. Vooral de garantie is uniek: in de markt bieden fabrikanten veelal drie tot vijf jaar. Tel daar een bijzonder concurrerend prijsniveau, dus een relatief korte terugverdientijd, bij op, en ons enthousiasme is niet meer dan logisch.' Cree Led Lighting bestaat sinds 1987 en is een toonaangevende leverancier in de ledmarkt. Cree wordt onder meer geroemd om haar voortdurende innovaties, de constante kwaliteit en de standaard garantietermijnen van tien jaar. Hommen: 'Wij werken graag met deze fabrikant samen omdat hun producten de hoogste prestaties leveren en daarnaast de langste levensduur hebben. En dat is de meest wenselijke situatie voor alle betrokken partijen: van fabrikant en installateur tot de uiteindelijke gebruiker.'
Avalite, stand Z18, www.avalite.nl, tel. 0499 36 54 09

Verlichting voor uiteenlopende toepassingen

Op de stand laat Hateha verschillende led-armaturen van de fabrieken Schuch en Meyer zien. Zo biedt Schuch tal van armaturen voor uiteenlopende toepassingen, waaronder explosieveilige en stof- en waterdichte armaturen, industriële verlichtingsarmaturen, nood- en straatverlichting. Hateha laat naast het 'standaard 161/162'-armatuur, dat breed kan worden toegepast, maar ook specifieke uitvoeringen voor specifieke situaties kent, een aantal speciale led-armaturen zien. Voor zone 2/22 is de nd866 een uniek armatuur door de combinatie led en ex. Daarnaast laat zij de 3301 en 3401 zien voor (hoge) bedrijfshallen. Deze armaturen zijn in verschillende uitvoeringen en voor een ruim temperatuurbereik leverbaar. Meyer is een lichttechnische speciaalfabriek voor armaturen om vooral gebouwen, façades of reclame-oppervlakken aan te lichten. Hiervoor laat Hateha een aantal designarmaturen zien die zowel door installateur als adviseur gemakkelijk inzetbaar zijn: de Expolux – voor het gelijkmatig aanlichten van onder ander reclamevlakken en gevels – en grondinbouwspots om gevels, bomen en kunstwerken te accentueren. Verder zijn er oplossingen voor de (semi)openbare ruimte, zoals de Ecoscape. De primeur gaat naar een vertrouwde bouwvorm uitgevoerd met led: de Twin EL. Met dit armatuur straalt de verlichting zowel naar boven als naar beneden.
Hateha, stand E6, www.hateha.nl, tel. 071 341 90 09

Dynamische ledverlichting: 'White Shades' van DecaLED</>

De verlichting in een ruimte is van invloed op de gemoedstoestand, concentratie en prestaties van de personen die erin aanwezig zijn. 'Dynamische verlichting' duidt erop dat er sprake is van veranderend licht. Die dynamiek kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de toepassing van de ruimte, de stemming of taak van personen die zich erin bevinden, of het tijdstip op de dag. Met licht dat gedurende de dag van kleurtemperatuur en intensiteit verandert kan het effect van daglicht worden nagebootst. In de ouderen- en gezondheidszorg wordt de techniek bijvoorbeeld ingezet voor het stabiliseren van het slaap- en waakritme, of het bevorderen van het welzijn en herstel van patiënten. Een bijkomend voordeel van een dynamische verlichtingsregeling is dat er binnen het beperkte energiegebruik van led-techniek nog een extra besparing kan worden behaald. Wanneer er rekening wordt gehouden met de sterkte van het invallende licht van buiten, hoeft kunstlicht minder fel te branden. Wanneer niemand in een ruimte aanwezig is, kan de verlichting automatisch worden gedimd of uitgeschakeld. Lagotronics toont tijdens LED Expo Benelux de nieuwe 'White Shades' dynamische ledverlichtingsproducten van DecaLED.
Lagotronics, stand F7, www.lagotronics.com, tel. 077 320 43 43

De lichtoplossingen van Lightronics

Lightronics is producent en leverancier van duurzame verlichtingsoplossingen voor de (semi-)openbare ruimte en daarmee partner van onder meer overheden, gemeenten, energiemaatschappijen, woningbouwcoöperaties, architecten en installateurs. De armaturen van Lightronics hebben een modern design, decoratieve elementen en zijn duurzaam door geavanceerde ledlichttechniek. Voor de openbare ruimte zijn er lichtoplossingen die bijdragen aan het ontwerp van steden, kernen en wijken. Een goed voorbeeld is de Sirius, een armaturenfamilie die door de modulaire opbouw verschillende oplossingen en decoratieve ontwerpelementen biedt, zodat de leefomgeving nog positiever kan worden geaccentueerd. Een speerpunt in het aanbod wand- en plafondverlichting is Remotion Plus, het innovatieve systeem voor slimme verlichting, dat de onderhouds- en energiekosten aanzienlijk verlaagt en daarbij zorgt voor licht waar dat nodig is.
Lightronics, stand Z10, www.lightronics.nl, tel. 0416 56 86 00