EW juni Omslag 600
Januari 2016

Licht in de toekomst

Toekomst licht - site

Ledtechniek is hard op weg naar volwassenheid. Vanuit een technisch perspectief is onder andere led een aanleiding geweest opnieuw te kijken hoe we omgaan met het meten en aanpassen van de lichtkleur, de lichtkwaliteit en de lichtoutput. De bijbehorende besturingen bieden praktisch een oneindig aantal mogelijkheden om deze aspecten tot op detailniveau aan te sturen.

De ontwikkelingen liggen niet alleen op het vlak van de technische eigenschappen, getuige een oplossing van Cooledge. Onder de naam 'Square' ontwikkelde het bedrijf kleine vierkante led-elementjes die eenvoudig zijn te koppelen en vervolgens op willekeurig materiaal zijn te verlijmen. Hiermee is met allerlei oppervlakken – muren, plafonds, zuilen, kunstwerken enzovoort – de ruimte aan te lichten.

Deze vorm van verlichting biedt enorm veel ontwerpvrijheid, zowel esthetisch als functioneel. Daarnaast is met deze oppervlakteverlichting kostbare ruimte te besparen. Armaturen zijn immers niet meer nodig waarmee tevens (duurzaam) wordt bespaard op materialen.

Fotografie: Industrie