EW11 cover 600
Maart 2012

Meer gemak en lagere kosten in 'room-automation'

EW-600x400

Dankzij de technische mogelijkheden die internet biedt staat de hotelsector voor grote veranderingen. Of het nu gaat om het reserveringsysteem, verwarming, airconditioning, de aanwezigheid van gasten in de hotelkamers of pay-tv, alle informatieoverdracht verloopt via de zelfde IT- of, beter gezegd IP-techniek. CitizenM en Mandarin Oriental hotels maken hier al gebruik van. Saia-Burgess en Swisscom Hospitality zijn hierin trendsetters

HVAC-regelingen staan in grotere gebouwen, zoals hotels, zelden op zich. Steeds vaker zijn zij een onderdeel van het gebouwautomatiseringssysteem. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de vrijheid en flexibiliteit. Maar, hoe ‘open’ voor communicatie met andere systemen zijn de besturingen van apparaten, zoals ventilatie-units?

Zeker beheerders van gebouwen of derden stellen die vraag. Openheid of transparantie is voor hen een belangrijk onderwerp. Beheerders willen namelijk ongehinderd toegang krijgen tot gegevens, tot en met het niveau van de individuele kamerregeling. Bijvoorbeeld omwille van energiebesparing of om nieuwe apparaten te kunnen beheren. In het geval van het citizenM hotel is het Swisscom Hospitality, een dochter van het telecombedrijf SwissCom, dat een open communicatiesysteem eist; een systeem dat overal ter wereld toepasbaar is, dus ook voor de hotels van citizenM.

Vrijheid

Swisscom Hospitality wil open standaarden integreren om zo de kosten voor klanten laag te houden en veel flexibiliteit te bieden. Swisscom integreert de oplossingen van strategische partners in een enkel netwerk en is vervolgens verantwoordelijk voor het management van het netwerk en zijn applicaties. Swisscom Hospitality is een wereldwijde speler op het gebied van digitalisering van de hotelsector en heeft voor haar klanten gekozen voor de Saia-Burgess-apparatuur vanwege haar open karakter. Vooral de integratie van PCD’s in een IP-omgeving is zeer belangrijk, omdat steeds meer hotelkamers worden uitgerust met steeds meer IP-apparaten. Alles kan worden aangestuurd op IP: minibar, deursloten, telefonie, gordijnen, verlichting, temperatuur et cetera. Daarmee worden hotelnetwerken steeds complexer en wordt het bijna onmogelijk om deze complexe netwerken door hotels zelf te onderhouden en 24 uur per dag te laten bewaken. Uitbesteding aan een gespecialiseerde partij als Swisscom is dan al snel een logische stap. Inmiddels hebben al veel hotels hiermee positieve ervaringen.

Project
Opdrachtgever: CitizenM hotels
Leveranciers: Saia-Burgess, Swegon

EW_600x400Swegon Gold Unit voor luchtbehandeling.

Steeds meer IP-apparaten

De combinatie van Saia-Burgess en Swisscom Hospitality heeft onder andere voor de citizenM-hotelketen geleid tot bijzonder fraaie resultaten. Te beginnen zijn deze hotels verlost van alle zorgen  rond het beheer voor IT/IP-oplossingen. De telefooncentrale PBX en het afrekensysteem (PMS) zijn ondergebracht in de cloud van Swisscom Cloud Services. Hierdoor vermijden de hotels enorme investeringen en betalen in plaats daarvan een verbruiksvergoeding per kamer per maand. Gasten genieten de voordelen van een highspeed internettoegang, zowel draadloos als bekabeld. Verder worden de kamers kort voor gebruik opgewarmd en is de kamersleutel uitgerust met RFID-tag. Deze activeert met het openen van de kamer alle verlichting. Alle hotelgasten kunnen verder gebruikmaken van de modernste IP-tv-oplossing voor pay-tv en pay-video. Met hoogwaardige toestellen van Loewe, Samsung, Philips of LG kunnen zij genieten van beeld via een betaling die wordt afgehandeld  over internet. Voor telefonie is ook een hosted VOIP-oplossing aanwezig. Het gebruik ervan wordt verder aangewakkerd door een tablet-pc die in elke hotelkamer aanwezig is.

Gasten kunnen daarmee alle soorten van functies bedienen, zoals het bestellen van taxi’s of tickets. Dus geen display ergens aan de muur, maar een draagbaar aanraakscherm. Gewoon even internetten behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Verlaat de gast de kamer, dan schakelen de verwarming en verlichting weer over op de spaarstand. Waar de gast natuurlijk niets van merkt, maar wat op de achtergrond voortdurend meedraait is de koppeling met CRS-, PMS- en CMS-systemen. Ook de beveiliging van het hotel, waaronder CCTV-camera’s, draait over hetzelfde netwerk mee.

EW-_600x400De plc van Saia-Burgess geschikt voor open communicatie met ftp-servers, http, USB, Bluetooth en SD-oplagmedia.

Luchtbehandeling

Ook de luchtbehandeling maakt deel uit van het IP-netwerk. Het citizenM is daartoe uitgerust met een luchtbehandelingssysteem van Swegon, waarbij als luchtbehandelingskast de Swegon Gold Unit wordt toegepast. In deze unit wordt door een warmtewiel de energie van de terugkerende lucht gebruikt om de 100 procent verse lucht deels te conditioneren. Om de uiteindelijk gewenste temperatuur en vochtigheidsgraad van de toevoerlucht te regelen, is de unit voorzien van een warmtewisselaar die is aangesloten op een heet- en koudewatersysteem.

De luchtkanalen naar de kamers worden door de Gold Unit op een constante druk gehouden. De ingebouwde besturing meet per schacht de druk en regelt het toerental van de luchtbehandelingkast. Ook worden de regelkleppen per schacht aangestuurd om de lucht gelijkmatig te verdelen.

Inductie-unit

Elke kamer in het citizenM is voorzien van een Swegon Paragon inductie-unit. De inductie-unit is eigenlijk een soort naregeling van de geconditioneerde lucht vanuit de schacht. Afhankelijk van de temperatuurbehoefte van de gast, wordt de verse geconditioneerde lucht extra naverwarmd of gekoeld. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een warmtewisselaar met vier pijpen die zich in de unit bevindt. De energiebehoefte in de warmtewisselaar en de benodigde toe- en afvoerlucht wordt geregeld door de conductor. Dit is de controller die standaard onderdeel is van iedere Paragon-unit. Deze controller staat via Modbus in verbinding met de PCD1 (een PLC) van Saia-Burgess. Als een hotelgast een andere tem- peratuur of luchtsnelheid in zijn kamer wenst, heeft hij de beschikking over een tablet-pc die standaard in de kamer aanwezig is. Vanuit het aanraakscherm stelt de gebruiker de temperatuur eenvoudig in waarna de tablet de gewenste instelling draadloos doorgeeft aan de PCD1. De PCD1 geeft op zijn  beurt deze waarden door aan de conductor, zodat de kamer wordt gekoeld of verwarmd. Een belangrijk aspect in deze oplossing is het gebruik van IT-standaarden.  Zo gebruikt de tablet-pc voor de communicatie het simple network management protocol (SNMP); een zeer veel gebruikte IT-standaard. SNMP is er voor het beheren van systemen die op IP-netwerken zijn aangesloten.

EW--600x400Elke kamer in het citizenm hotel heeft een bedieningsunit voor ventilatie, verwarming, koeling en zonwering, aangesloten op hetzelfde netwerk als pay-tv, aanwezigheidsdetectie, brandalarm of ip-telefoon.

Motief

Wat is het motief achter de keuze voor IT-standaarden? Voor het Zwitserse Saia-Burgess is het amper een vraag. Als fabrikant van industriële automatiseringsapparatuur heeft het nooit gekozen voor eigen, merkgebonden communicatieprotocollen. De nadruk in dit bedrijf ligt bij de productie van betrouwbare controllers voor zware omgevingsomstandigheden met een zeer lange levensduur. De ontwikkeling van eigen software is daardoor altijd tot het minimum beperkt gebleven. Anders gezegd, eigen software is geen ‘core business’ van dit bedrijf. Daarbij maakt software die alleen werkt in systemen van een bepaalde fabrikant de gebruiker afhankelijk van dure licenties en moeizame updates. Door het verlopen van licenties wordt de levensduur van apparaten ook onnodig verkort. Merkgebonden protocollen en interfaces hebben ook een economisch effect: iedereen die wil  overstappen op een ander merk moet extra betalen en veel moeite doen. De ironie wil dat het Europa van nu gewend is aan vrij verkeer van goederen en personen. Desondanks heersen er in een groot deel van de industriële automatiseringsmarkt nog middeleeuwse toestanden: eigen koninkrijkjes met streng bewaakte grenzen. Het belang van de gebruiker staat daar haaks op; deze wil betrouwbaarheid, geen meerjarige afhankelijkheid van één partij, maar flexibiliteit en kwaliteit plus lage totale levensduurkosten, ofwel een lage TCO.

IT-standaarden

De integratie van automatiseringstandaarden in eigen producten is in de productstrategie van Saia-Burgess min of meer een vanzelfsprekende zaak. De besturingen of ‘controls’ van Saia-Burgess (de PCD’s) zijn al sinds hun introductie geschikt voor communicatie met IT/IP-standaarden. Ook is de opkomst van de internettechniek door Saia-Burgess direct verwelkomd als een mogelijkheid om ‘vreemde’ apparaten gemakkelijk en goedkoop met elkaar te verbinden in netwerken. Zaken als TCP/IP, Oracle database, SAP, Internet Explorer, Firefox, Excell, Apple OS, Outlook zijn voor de Saia-producten geen belemmering en ze communiceren met de buitenwereld, zoals de grote meerderheid in de IT dat doet. De PCD’s werken net zo makkelijk met ftp-servers, http, usb, Bluetooth en SD-opslagmedia. Het verschil met doorsnee automatiseringscomponenten is dat PCD’s industrieel uitgevoerde PLC’s zijn, waardoor ze beter zijn berekend op gebruik in de gebouwautomatisering.

Tekst: Bart Driessen
Fotografie: Industrie