EW05 Omslag 600
Juni 2020

Met allesomvattend advies verleiden tot verduurzamen

9 totaalconcepten uitgelicht

14 02

Steeds meer bedrijven en organisaties verenigen zich met als doel integraal te adviseren bij het verduurzamen. Zij doen dit door het aanbieden van totaalconcepten met daarin opgenomen ontwerp, financiering, uitvoering en soms langjarig onderhoud. E&W belicht negen opvallende totaalconcepten.

Energie Support Salland

Het ontstaan van een totaalconcept

Het balletje ging rollen toen Willy Kemper van Bepacom Besturingstechniek eind 2018 een bijeenkomst bezocht met de titel De uitdagingen en kansen in de installatiesector­ met betrekking tot de energietransitie. De bijeenkomst werd georganiseerd door Techniek Nederland en de provincie Overijssel.­ 'Mijn bedrijf kreeg in diezelfde periode veel media-aandacht na de bouw van een energieneutraal bedrijfspand. De mensen van de provincie wisten dat ik ervaring had met het verduurzamen van gebouwen. Namens de provincie benaderde projectleider John Bakker mij of wij een organisatie wilden opzetten die ondernemers helpt hun bedrijfspanden duurzamer te maken met een totaalaanbod van verduurzamingsmaatregelen. Enkele maanden later presenteerde Energie Support Salland het energieadviesrapport aan haar eerste klant.'

Werkwijze

Kemper: ‘Ik dacht na over een concept waarbij ik alle disciplines binnen de bouw kon betrekken. Vervolgens ben ik in de omgeving gaan zoeken naar innovatieve bedrijven, die bereid waren tijd en energie te steken om dit initiatief van de grond te krijgen. Dat die bedrijven uit de regio kwamen, was een belangrijke voorwaarde. Wanneer je een ondernemer wilt helpen bij verduurzaming, helpt het als de partijen die de werkzaamheden uitvoeren al bekend zijn bij de ondernemer.’ ‘Toen ik verschillende regionale bedrijven aan boord had die samen alle installatiedisciplines verzorgen, begon het goed te draaien’, vertelt Kemper. ‘De gemeente haakte aan bij het concept en niet veel later sloten ook de energieadviseurs zich aan. Energie Support Salland was geboren.’ Ook voor de communicatie over het totaalconcept kon Kemper snel iemand vinden. De grootste uitdaging bij het opzetten van Energie Support Salland was volgens Kemper de vraag hoe uitvoerig je de energierapportage maakt. ‘Na de inventarisatie brengen we een adviesrapport uit, maar wat zet je daar wel in en wat laat je weg? Momenteel is onze grootste uitdaging om de ondernemers in beweging te krijgen én te houden, om de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk uit te voeren.’ Om te zorgen dat ondernemers echt met de verduurzamingsmaatregelen aan de slag gaan, blijft het team van Energie Support Salland na oplevering van de energierapportage met hen in contact. ‘We vragen dan of we de ondernemer nog ergens bij kunnen ondersteunen’, zegt Kemper. ‘Daarnaast is het ook belangrijk om ondernemers te laten zien dat ze baat hebben bij de verduurzaming. Het is belangrijk om als eerste de zogeheten ‘quick wins’ in te zetten: maatregelen waarmee de ondernemer direct energie en geld bespaart.’

Resultaten

De eerste resultaten van Energie Support Salland zijn veelbelovend. Door goed afstellen en inregelen van installaties en andere kleine maatregelen is bij twaalf bedrijven in het eerste jaar gemiddeld ruim 10 procent elektriciteit en ruim 18 procent gas bespaard.

Woonpas

Verduurzamen met hulp van de gemeente

De Woonpas gebruikt een bijzondere constructie voor de financiering van de verduurzaming van woningen: De Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). De gemeentelijke baatbelasting speelt daarin een centrale rol. ‘De GVR is ontwikkeld door De Woonpas en Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden’, zegt Richard van Rooij, medeoprichter van De Woonpas. ‘De Woonpas faciliteert deze regeling samen met de betrokken gemeenten en de Stichting Verzamelgelden GVR.

Werkwijze

Woningeigenaren kunnen via de GVR hun woningen door de gemeente laten verduurzamen. De eigenaar betaalt de gemeente maandelijks terug via de gemeentelijke baatbelasting. De gemeente geeft opdracht aan De Woonpas om de woningen te verduurzamen. Omdat het om particuliere woningen gaat, heeft de gemeente hiervoor instemming van de woningeigenaar nodig. Deze instemming wordt vastgelegd in een fiscale vaststellingsovereenkomst.

Financiering

De bekostiging van de verduurzaming van woningen loopt volgens Van Rooij niet direct via de gemeente. ‘Speciaal voor het verduurzamen via de GVR hebben we de Stichting Verzamelgelden GVR opgericht. De financiering loopt via deze stichting. De BNG-bank financiert op haar beurt de Stichting. Door deze constructie is er geen sprake van balansverzwaring voor de gemeente. Om te zorgen dat deelnemende gemeenten geen financieringsrisico lopen, richtte De Woonpas daarnaast ook de Stichting Waarborg GVR op die garant staat voor het betalingsrisico binnen de GVR.’

Thuisbaas

Ontstaan vanuit een idealistische ­doelstelling

Thuisbaas is in 2016 opgericht vanuit de idealistische doelstelling om alle woningen in Nederland energieneutraal te maken. De sociale onderneming is opgericht door Urgenda, de landelijke organisatie die duurzaamheid en innovatie wil versnellen via projecten op het gebied van duurzame bouw, mobiliteit, energie en circulaire economie.

Werkwijze

‘Met de oprichting van Thuisbaas wilde ­Urgenda de markt openbreken’, vertelt Wigger Verschoor, operationeel directeur en medeoprichter van Thuisbaas. ‘We wilden een organisatie opzetten die vertrouwen creëert bij zowel de vraag- als de aanbodkant. Voor de vraagkant door te laten zien dat het kan; betaalbaar en zonder ‘gedoe’ voor de bewoner – voor de aanbodkant door als voorbeeld te dienen.’ Het pionierswerk sorteerde effect. Verschoor: ‘Zowel de vraag naar, als het aanbod van totaalconcepten voor verduurzaming van woningen, is sinds de oprichting flink toegenomen.’ Nu is volgens hem de tijd rijp voor opschaling. ‘Met succesvolle projecten winnen we het vertrouwen van woningeigenaren en stijgt het aantal aanvragen voor vergaande woningverduurzaming.’

Resultaten

De schaalvoordelen moeten leiden tot kostprijsverlaging, maar dat verandert niets aan de basisprincipes van de organisatie. Verschoor: ‘We blijven werken vanuit een vraaggestuurde aanpak; we gaan met klanten in gesprek tot er een plan is waar beide partijen vertrouwen in hebben. Bij de uitvoering werken we alleen met A-merken en gevestigde bedrijven. We evalueren constant hoe onze leveranciers het doen en monitoren de prestaties van toegepaste materialen.’

 

14 01

Naast de beschreven drie totaalconcepten vond E&W nog zes andere totaalconcepten.

 

Klimaatgarant

Samenwerkende partijen

  • Klimaatgarant
  • Itho Daalderop
  • Remon en diverse andere boorders.
  • Diverse installatiebedrijven waaronder: Giesbers Installatiegroep/ Schouten Techniek/ BOGRO/ Ter Berg Totaal Installaties/ Breeman Zuid
  • Diverse pv-installateurs

Inhoud totaalconcept

  • Ontwerp; gesloten WKO-bron (Klimaatgarant)
  • Uitvoering; realisatie gesloten WKO-bron (Klimaatgarant), levering warmtepomp (Itho Daalderop), installatie warmtepomp (een van de installatiebedrijven), levering pv-panelen (Klimaatgarant) en installatie pv-panelen (een van de pv-installateurs)

Bijzonderheden

  • Samenwerkende partijen (Klimaatgarant en Itho Daalderop) zijn onderdeel van Climate for Life holding (CFL-Group). Achter de groep staat de Europese investeringsmaatschappij Gimv, marktleider in geselecteerde investeringsplatformen met focus op sustainable cities.
  • Klimaatgarant biedt 25 jaar prestatiegarantie aan, inclusief standaard onderhoud & beheer. Een vast bedrag per maand bovenop de koop van een warmtepomp. Op ieder moment in die 25 jaar kan de koper stoppen met instandhouding. Zolang de instandhouding wordt betaald heeft de koper de prestatiegarantie van Klimaatgarant.
  • Naast koop verhuurt Klimaatgarant ook de warmtepomp, maar deze huur kan te allen tijde worden omgezet naar koop door de woningeigenaar.

Klimaat@home

Samenwerkende partijen

  • Brink Climate Systems
  • Entras
  • Remeha
  • Geotherm
  • Ista

Inhoud totaalconcept

  • Conceptontwikkeling (Entras)
  • Financiering (Entras)
  • Engineering klimaatsysteem (Remeha)
  • Uitvoering; levering en installatie bronnen, warmtepompen en vloerverwarming (Remeha). Levering en installatie ventilatie (Brink), levering en installatie zonnepanelen (Geotherm).
  • Optioneel, bij volledige outsourcing: maandelijkse afrekening kosten, beheer installaties, eerstelijns service, onderhouden installaties (Ista)

Bijzonderheden

  • Neemt de financiële dienstverlening rond verduurzaming op zich, waarbij de meerkosten in de financiering worden meegenomen.
  • Mogelijkheid voor bewoners om te kiezen voor instandhouding van systemen voor 10 of 25 jaar.

Warmtevanmorgen.nu

Samenwerkende partijen

  • Vaanster
  • Nathan
  • Installateurs*
  • PV-leveranciers*

Inhoud totaalconcept

  • Inventarisatie verduurzamingsmogelijkheden (Vaanster)
  • Engineering pv-panelen en warmtepomp/WKO-systeem (ontwikkelaar)
  • Uitvoering; levering warmtepompen (Nathan), installatie warmtepomp (installateur), levering pv-panelen en installatie pv-panelen (pv-leverancier)
  • Exploitatie (Vaanster)
  • Onderhoud en beheer (Vaanster in samenwerking met derde installateur)

Bijzonderheden

  • Warmtevanmorgen.nu biedt individuele verduurzamingsconcepten bestaande uit de plaatsing van zonnepanelen in combinatie met een individuele combiwarmtepomp met gesloten bodemlus.
  • Het moederbedrijf Vaanster biedt collectieve verduurzamingsconcepten aan. Bij de collectieve variant realiseert Vaanster een WKO-systeem dat voor verwarming en koeling zorgt.
  • Warmtevanmorgen.nu rekent een eenmalige aansluitvergoeding. Vanaf het moment van oplevering betaalt de bewoner een vaste maandelijkse vergoeding, die jaarlijks wordt geïndexeerd.  Vaanster blijft eigenaar van de bron, de warmtepomp, pv-panelen en de omvormer en garandeert de optimale werking van deze installaties voor 25 jaar.

House Energy Optimum (HEO)

Samenwerkende partijen

  • ATAG Verwarming
  • Duco
  • Jaga
  • Kingspan Unidek
  • Kingspan Insulation
  • Ubbink

Inhoud totaalconcept

  • Engineering van complete woning: bouwkundig, bouwfysisch, installatietechnisch en constructief.
  • Uitvoering; integratie van verwarmingssysteem en warm tapwater (ATAG), integratie van ventilatiesystemen (Duco), integratie afgiftesystemen koeling en verwarming (Jaga), toepassen gevelisolatie (Kingspan Insulation), toepassen daksiolatie (Kingspan Unidek), integratie luchtverdeelkanalen (Ubbink), installatie ventilatiesystemen en zonwering (DUCO)
  • Levering met woningassistent en energiemonitoring (NOM-gecertificeerd)

Bijzonderheden

  • Er zijn vier varianten, met allen dezelfde schil; het verschil zit in de installatietechnische configuratie. De volgende varianten zijn mogelijk: EPC, twee Beng-varianten en de Nom-variant. Een EPC-woning kan later worden omgezet naar een Nom-woning.
  • Er zijn basissystemen voor eengezinswoningen, starterswoningen en seniorenwoningen.
  • Om de energieprestatie vooraf te toetsen worden inhoudelijke berekeningen gemaakt, en worden proefwoningen getest in het laboratorium van Jaga.
  • Het concept is ontwikkeld door Develop Inc.
  • Bewoners krijgen garantie dat de woning ook daadwerkelijk energiezuinig is. Aannemers, aangesloten bij BouwGarant of SWK, kunnen HEO-woningen aanbieden met verzekerbare Energie Prestatie Garantie.

ET+

Samenwerkende partijen

  • Kooiker installatie
  • Countus
  • Stiso isolatiewerken
  • Subvention
  • VI Bouwmanagement
  • LK mediasupport
  • Kiekebos & Bakker Klimaattechniek

Inhoud totaalconcept

  • Energiescan (VI Bouwmanagement)
  • Energieadvies op basis van energiescan (VI Bouwmanagement)
  • Engineering/ontwerp (Kooiker installatie en Stiso)
  • Uitvoering; technische isolatie op installaties (Stiso), Installatie energiezuinige verlichting (Kooiker installatie, Kiekebos & Bakker), installatie zonnepanelen (Kooiker installaties, Kiekebos & Bakker) installatie PV-installaties en zonneboilers (Kooiker installatie, Kiekebos & Bakker), Installatie luchtwarmtepomp en koudetechniek (Kiekebos & Bakker) en realisatie bodem/aardwarmte en luchtwarmtepompsystemen (Kooiker installaties).
  • Ondersteuning berekening financiële rondrekening (Countus)
  • Ondersteuning subsidieaanvraag (Subvention)
  • Ondersteuning communicatie over verduurzaming (LK mediasupport)
  • Energiemonitoring en afstandsbeheer (Kooiker installatie)

Bijzonderheden

  • ET+ is speciaal voor bedrijven en geeft op basis van een energiescan een onafhankelijk energieadvies dat leidt tot een meerjarenplan. De integrale ontzorgaanpak van ET+ maakt het voor zakelijke klanten aantrekkelijk om ET+ partners in te schakelen. Klanten zijn echter vrij in hun keuze van leverancier.
  • Bedrijven zijn zelf eigenaar van installaties en er is een optie om te kiezen voor onderhoud en beheer.

Wooneffect

Samenwerkende partijen

  • Essent
  • Energiewacht
  • Energiewacht Groep
  • Geas
  • Volta Limburg
  • Kemkens
  • VoltaSolar
  • IsoProfs

Inhoud totaalconcept

  • Verduurzamings-advies (via de servicebedrijven van Essent)
  • Uitvoering; isolatiemaatregelen (Isoprofs), installatie pv-panelen (VoltaSolar en Kemkens) en verwarming, ventilatie, koeling (Energiewacht, Energiewacht Groep, Geas, Volta Limburg en Kemkens).
  • Optioneel: bewonerscommunicatie.  (Samenwerking tussen servicepartner van Essent, Essent en eventueel uitvoerende partner [afhankelijk van omvang project])
  • Optioneel: energiemonitoring. Op dit moment in testfase bij Energiewacht en Volta Limburg
  • Onderhoud en beheer (regionaal ingevuld: Energiewacht, Volta Limburg, Kemkens, Energiewacht Groep en Geas).

Bijzonderheden

  • Wooneffect is een verduurzamingsconcept waarin Essent samen met haar dochterbedrijven woningcorporaties helpt bij een stapsgewijze verduurzaming van het woonaanbod. Er is één aanspreekpunt (Essent).
  • De servicepartners van Essent nemen standaard onderhoud en beheer van de genomen verduurzamingsmaatregelen voor hun rekening. Als optionele diensten biedt Wooneffect ook energiemonitoring en communicatie richting de bewoners aan.
  • Er is geen standaardaanpak; in gesprek met de corporatie verkent Wooneffect wat er mogelijk is op basis van onder andere het budget en de planning, in combinatie met het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Tekst: Rob van Mil
Illustratie: Maarten de Vries

Meer weten over de nieuwste installatietechnieken en de laatste richtlijnen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.