EW04 Omslag 600
December 2011

Monteursbijeenkomsten: efficiënt kennis­onderhoud

EW-600x400Tijdens de monteursbijeenkomsten is er veel ruimte voor interactie.

Vakgroep Elektro Installatiebedrijf (VEI) van UNETO-VNI organiseert samen met Wij Techniek, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf, monteursbijeenkomsten door het hele land. Met dit jaar als onderwerp: noodverlichting, meten en brand- meldinstallaties.

Op initiatief van de Vakgroep Elektro Installatiebedrijf (VEI) en Wij Techniek vinden inmiddels al zo’n vijf jaar de zogeheten monteursbijeenkomsten plaats. Monteurs en installateurs worden tijdens de drukbezochte bijeenkomsten bijgepraat over technische ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De bijeenkomsten zijn steeds aan het einde van de dag, zodat de deelnemers na hun werk in een kort tijdsbestek hun kennis kunnen opvijzelen.

De opzet is vrijwel altijd dezelfde: in twee keer anderhalf uur, met daartussen een pauze, geven verschillende sprekers aansprekende presentaties gericht op de praktijk. In overleg met de vakgroepen van UNETO-VNI worden de onderwerpen bepaald en daar de juiste sprekers voor gezocht. Tussen de vaktechnische presentaties door is er ruimte voor Wij Techniek-presentaties over opleidingen en cursussen passend bij het onderwerp. Bij het opzetten van de monteursbijeenkomsten is goed nagedacht over de beste manier om kennis over te brengen. Zo worden de monteurs actief betrokken bij de presentaties en is er veel ruimte voor interactie. Na afloop vullen de deelnemers een evaluatieformulier in waarbij ze tevens kunnen aangeven welke andere onderwerpen zij graag behandeld willen zien. Zo blijven de bijeenkomsten goed aansluiten op de wensen uit de markt.

Ontwikkelingen

Tijdens een monteurbijeenkomst in Nootdorp luisterden zo’n tachtig deelnemers aandachtig naar de verschillende presentatoren. Het eerste onderwerp van deze avond betrof ‘noodstroom en  noodverlichting’. In een bondige presentatie schetste Gerrit Hagen, directeur BVO (brand-)veiligheidsopleidingen de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving omtrent noodstroom en noodverlichting. De aanwezigen werden direct bijgespijkerd over NEN-en 1838, Bouwbesluit 2012, het Gebruikersbesluit en de vluchtwegaanduiding volgens NEN 6088.

In het verlengde van deze uitleg over veiligheid en verlichting volgde een presentatie over veilig en gezond werken door Willem Golverdingen en Jelle Krol van Wij Techniek. Bij het tonen van beelden van onveilige werksituaties kwam er veel respons uit de zaal. Ook de aantallen ongevallen liegen er niet om en ontlokten veel reacties bij de monteurs: circa honderd dodelijke bedrijfsongevallen per jaar door werken op grote hoogte en tweehonderdtachtigduizend mensen per jaar die een medische behandeling nodig hebben na een bedrijfsongeval door werken op hoogte. Na afloop van de presentatie wees Krol nog op de cursussen veiligheid en gezond werken in de Wij Techniek-catalogus.

Een technische uitleg over meten sloot het eerste gedeelte af. Ruud Gijsbertsen, zelf installateur en bestuurslid van VEI ging in op ‘het doel van meten’. Deze presentatie met veel vaktechnische informatie ging over de kennis achter het meten. De centrale vraag hierbij was: wat wordt nu eigenlijk gemeten? De presentatie behandelde onder andere de Crest-factor, die kan worden gebruikt om een idee te krijgen van de signaalkwaliteit. De reacties van de deelnemers varieerden. Sommigen gaven aan dat het vrij lastig is, maar anderen konden schijnbaar eenvoudig antwoord geven op de gestelde vragen. Aan de hand van praktijksituaties toonde Gijsbertsen dat niet elke situatie is wat het lijkt en dat het essentieel is om te weten wat je meet.

Nieuwste meetapparatuur

Tijdens de pauze werd vooral stevig nagepraat over de presentaties, vooral over herkenbare onveilige situaties en de eigen ervaringen op dit gebied.

Het tweede gedeelte startte met een film waarin een slachtoffer van een bedrijfsongeval in beeld werd gebracht. Deze monteur kwam onder stroom te staan en viel vervolgens van grote hoogte. Omdat het slachtoffer in principe alle veiligheidsvoorschriften had gevolgd, kwam dit verhaal hard aan bij de aanwezigen. Veel reacties uit de zaal volgden en de meeste monteurs gaven aan wel eens onder stroom te hebben gestaan.

In de daarop volgende presentatie nam Arno van Kruijsbergen, installateur en voorzitter van VEI, de aanwezigen mee bij het aanleggen van brandmeldinstallaties. Daarbij ging hij in op de meest gemaakte fouten en de belangrijkste aandachtspunten bij bekabeling en het aanleggen van brandmeldinginstallaties. Daarna volgde een demonstratie van de jongste innovatie op het gebied van automatische brandmelders: een automatische melder met gesproken boodschap die zowel warmte als rook kan detecteren.

Ook de nieuwste meetapparatuur, die werd getoond in het tweede deel over meten, kon rekenen op veel interesse. In dit deel werd dieper ingegaan op het fenomeen impedantie. Met zowel een ouderwetse berekening als met meetapparatuur werd duidelijk uiteengezet waar monteurs op moeten letten bij het doormeten van wisselstroom.

Kennisquiz

Als afsluiting was er een korte kennisquiz volgens het ‘afval’-stramien. De aanwezigen in de zaal beantwoordden staand allerlei vragen over veiligheid, door wel of niet hun hand op te steken. Wie een vraag fout beantwoordde, moest gaan zitten. Uiteindelijk streken de laatste twee overgeblevenen met de eer van de avond.

Tekst en Fotografie: Wij Techniek