EW11 cover 600
Maart 2010

Nieuw energielabel kan zorgen voor meer werk

EW-600x400Het energielabel maakt in één oogopslag inzichtelijk hoe energiezuinig een woning of gebouw is.

Op 1 januari 2010 is het vernieuwde energielabel voor woningen ingevoerd. Het energielabel maakt in één oogopslag inzichtelijk hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Voor installateurs en aannemers biedt het label nieuwe kansen, zo blijkt uit de praktijk. ‘We leren onze klanten en hun wensen beter kennen.’

Woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een nieuwe woning is het daarom prettig hier inzicht in te krijgen. Wat is het aandeel van die kosten en is de woning met simpele ingrepen energiezuiniger te maken? Het energielabel voor gebouwen geeft informatie over de energiezuinigheid ten opzichte van vergelijkbare woningen en over de mogelijkheden deze te verbeteren.

Nieuw label

Het label geeft informatie over isolatie van dak, muren, ramen en vloeren; ook geeft het aan hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm tapwater en ventilatie zijn en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Bij labelklasse G (slechte energieprestatie) zijn nog veel energiebesparende maatregelen te treffen, bij labelklasse A zijn al veel maatregelen getroffen.

Het energielabel is sinds 1 januari 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van een woning of gebouw. Het label wordt toegekend door een erkend adviseur en is geldig tot tien jaar na de opnamedatum.

Op 1 januari 2010 is een vernieuwd energielabel geïntroduceerd. Vooral de methodieken voor opname van een woning of gebouw en voor de bepaling van de labelklasse zijn verbeterd en uitgebreid, maar ook de lay-out is overzichtelijker. Zo is er meer toelichting gegeven bij aanbevolen energiebesparende maatregelen, en is het energiegebruik van de bewuste woning op een overzichtelijke manier gesplitst in elektriciteit, gas en warmte. Met de nieuwe lay-out is het dan ook beter mogelijk de energetische kwaliteit van woningen en gebouwen met elkaar te vergelijken. De software is op deze wijzigingen aangepast. Ook is het kwaliteitsborgingsysteem verder aangescherpt.

Eigen adviseurs

Behalve een duidelijk voordeel voor potentiële kopers of huurders, helpt het label installateurs en aannemers. Door advies over energiebesparing op te nemen in het dienstenpakket, kunnen zij hun dienstverlening uitbreiden en verbeteren. Dat merkt Jan van den Hoff in de praktijk. Als directeur-eigenaar van Van den Hoff Installatiebedrijf te Eindhoven heeft hij niet alleen installatie-experts in dienst, maar ook adviseurs. ‘Door zowel te kunnen adviseren bij woonwensen als deze te kunnen uitvoeren onderscheid je jezelf als installatiebedrijf. Als installateurs weten wij heel goed hoe het is een fysiek product van A tot Z te begeleiden. Kennis van advieswerk biedt toegevoegde waarde, al blijft het een andere tak van sport. Wil je de klant van een onafhankelijk advies voorzien, dus ook op bouwkundig gebied, dan zul je mensen moeten vrijmaken. Dat hebben wij gedaan. We hebben onze klanten en hun wensen hierdoor veel beter leren kennen.

E.nu

Vakgenoot Henk Kip, directeur van HTW Installatietechniek in Winterswijk, koos een paar jaar geleden voor een andere oplossing. Zijn bedrijf is deelnemer in de Coöperatie Energiebesparing Nu, regio Achterhoek. Onder de naam E.nu biedt deze groep via één loket een totaalpakket aan voor particulieren, verenigingen van eigenaren, woningbouwverenigingen en de zakelijke markt. ‘In E.nu zijn behalve installatiebedrijven, ook een sanitairbedrijf, schilders- en glaszettersbedrijf, aanneembedrijven en een energieadviesbureau vertegenwoordigd. Van die laatste dienst maken wij allemaal gebruik. HTW heeft dus geen eigen adviseur hoeven vrij te maken: wij lossen het samen op. Ga maar na: de installatie van een zuinige, nieuwe hr-ketel heeft pas echt zin, wanneer ook de isolatie in orde is, bijvoorbeeld in de vorm van dubbele beglazing. Dan is het vanzelfsprekend om een klant te wijzen op verdere mogelijkheden.’ De adviezen uit het vernieuwde energielabel gaan uit van maatwerk. Volgens Van den Hoff biedt de soft- warearchitectuur van het vernieuwde label dan ook vooral meer inzicht. ‘Het maatwerkadvies biedt een opstapje naar subsidies – en dus naar concrete maatregelen. Dat maakt het eenvoudiger naast een hr-ketel ook een zonneboiler of warmtepomp te plaatsen, wat ook steeds vaker gebeurt. Het nieuwe label laat de klant beter zien wat de keuze voor een combinatie van maatregelen betekent voor het energiegebruik – en dus voor de portemonnee.’

Meer werk, meer besparing

Van den Hoff merkt dat het energielabel de installatiebranche meer werk en dus meer omzet bezorgt: direct in de vorm van adviezen uitbrengen en energielabels toekennen, indirect door nieuwe installaties plaatsen. ‘Behalve de verkoop van een huis is er nog een ander natuurlijk moment voor de aanvraag van een energielabel: een verbouwing, of een nieuwe verwarmingsketel. Als je toch een forse ingreep in je huis doet, is dat ook een goed moment een overzicht te krijgen van je energiegebruik en je kosten. Dat maakt de stap naar verdere investeringen in de eigen energie-installatie een stuk makkelijker.’

Overheid en branche besteden nog altijd veel aandacht aan het (vernieuwde) energielabel: zo lieten NL Energie en Klimaat (voorheen SenterNovem) en UNETO-VNI onlangs een speciale voorlichtingsfilm maken, die werd vertoond op de VSK en tijdens regiobijeenkomsten en die nog steeds te zien is op de site van UNETO-VNI. 

Het vernieuwde label kan een impuls betekenen voor de acceptatie door huiseigenaars en installateurs, maar er is nog voldoende ruimte voor verbetering. ‘Hoewel verplicht, wordt het energielabel in de praktijk te weinig nageleefd’, weet Kip. ‘Dat moet snel veranderen, bijvoorbeeld door huiseigenaars nog nadrukkelijker te wijzen op de vele duizenden euro’s die ze kunnen besparen.’

Tekst: NL Energie en Klimaat
Fotografie: Eric de Vries