EW04 Omslag 600
September 2017

Nu al aan de slag met stroomopslag

Gebouw in zon 03De buurtbatterij in Etten-Leur is gekoppeld aan de pv-panelen op het dak van de huizen in de wijk De Keur.

Het ijkpunt 2023 lijkt nog ver weg. Toch moet de installatiebranche nu al voorsorteren op stroomopslag. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft – en huishoudens niet langer hun duurzame stroom op het net kunnen zetten – komt er een massamarkt voor stroomopslag vrij. Vooruitstrevende installateurs zijn nu al voorzichtig begonnen met de thuisaccu. Daarnaast experimenteren leveranciers en netbeheerders met buurtbatterijen en verkoop van balans op het net.

Door de stormachtige groei van duurzame stroom, zoals wind en zon, wordt opslag steeds belangrijker. Deze duurzame bronnen kennen immers één groot nadeel: wisselend aanbod omdat het niet altijd waait of zonnig weer is. Naarmate er meer duurzaam vermogen op het publieke net komt, zal balancering van vraag en aanbod dus ook steeds moeilijker worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat de netbeheerders, verantwoordelijk voor de stabiliteit van het net, als eersten zijn begonnen met het plaatsen van buurtbatterijen en het koppelen van decentrale duurzame bronnen: ‘virtual power plants’.

Van buurtbatterij naar handel

Een van de eerste buurtbatterijen staat in Noord- Brabant. Sinds 2012 onderzoekt netbeheerder Enexis samen met collegabedrijf Alliander en TNO, welke voordelen zo’n station heeft. De buurtbatterij staat in de wijk De Keen in Etten-Leur waar, op de daken, in totaal 190 kw aan zonnestroomcapaciteit staat opgesteld. De proef loopt tot begin 2018.

Ton van Cuijk, netwerkarchitect regionale netten bij Enexis: ‘De buurtbatterij heeft twee grote voordelen. Aan de ene kant slaat de batterij ’s middags, bij veel instraling, overtollig zonnestroom op, zodat de spanning op het net niet te hoog wordt. Aan de andere kant wordt de transformator – die middenspanning naar laagspanning omzet – ontlast door het ontladen van de batterij als het verbruik in het begin van de avond sterk toeneemt.’

De oplossing is nú nog duurder dan het leggen van kabels en het plaatsen van een zwaardere transformator. Van Cuijk haast zich om aan te geven dat het een momentopname is. ‘Netverzwaring heeft een lange afschrijvingstermijn terwijl er steeds meer flexibiliteit wordt gevraagd, ook van het fysieke netwerk. Naarmate batterijprijzen verder dalen, wordt dat een grote kans voor de branche. Naast installatie wordt onderhoud aan elektronica en de software van batterijen belangrijk. Voor installateurs is het dus belangrijk een goede visie te ontwikkelen.’

Jan Willem Eising, projectleider innovatie, strategie en asset management bij Alliander, beaamt dat volmondig. Dit jaar is deze netbeheerder, samen met ict-ontwikkelaar EXE en energieleverancier Greenspread, gestart met Cityzen, een experiment bij vijftig huishoudens in Amsterdam Nieuw-West. Hun thuisbatterijen worden via een slim systeem gekoppeld aan hun pv-panelen zodat ze overtollige stroom kunnen verhandelen. Dankzij deze ‘virtual power plant’ kan elektriciteit optimaal worden gebruikt zonder dat het net teveel wordt belast.

Volgens de projectleider gaat installatiewerk zich steeds meer achter de meter afspelen. ‘Technisch is dat lastig omdat elke woning anders is en over beperkte ruimte beschikt. De installatiebranche zal dus naar goede standaardoplossingen moeten zoeken om maatwerk te minimaliseren’, aldus Eising. Daarnaast zorgen pv-panelen ervoor dat er steeds meer vermogen achter de meter wordt geïnstalleerd. Eising: ‘Bij een 3-fase aansluiting in huis is het dan ook zaak om goed te kijken naar de vermogensverdeling van pv-panelen en batterijen. Want als in een straat alle pv-panelen op de eerste fase worden geïnstalleerd en de batterijen op de tweede fase zorgt dit voor asymmetrische belasting en kan het net op termijn letterlijk ‘plat’ gaan.’

Opslag 01Dankzij goede marketing heeft Tesla haar Powerwall thuisbatterij goed in de kijker gespeeld.

Thuisbatterij

Dankzij goede marketing heeft Tesla haar Powerwall thuisbatterij goed in de kijker gespeeld, hoewel er natuurlijk ook prima alternatieven zijn, zoals Eaton, LG of Solarwatt. Verreweg de meeste installateurs die op dit moment stroomopslag voor huishoudens en het mkb aanbieden, zijn ook actief op de zonnepanelenmarkt.

Zo ook het Amsterdamse Zon&Co. In oktober 2016 heeft dit bedrijf, als een van de eersten, het certificaat voor installatie van de Powerwall binnengesleept. Volgens directeur Johan Beijert is installatie niet zo moeilijk. ‘Bij wisselspanning en een goede omvormer kan dat op elke plaats thuis, bij gelijkspanning moet je meer nadenken over software en het besturingssysteem’, zegt hij.

Veel werk hebben deze installateurs overigens nog niet gehad: doordat huiseigenaren hun zonnestroom kunnen salderen, ontbreekt een bedrijfsmodel en zijn er slechts enkele dozijnen thuisaccu’s bij liefhebbers geplaatst.

Opslag 02Bij het experiment Cityzen worden thuisbatterijen via een slim systeem gekoppeld aan de pv-panelen zodat overtollige stroom kan worden verhandeld.

Toekomst

Dat gaat veranderen wanneer salderen geleidelijk wordt afgebouwd en, net zoals in landen als België en Duitsland inmiddels gebruikelijk is, een oplopende subsidie op zelfconsumptie van elektriciteit wordt ingevoerd. Dankzij die constructie laat een op de drie Duitse huishoudens die over pv-panelen beschikt of wil plaatsen, al thuisaccu’s installeren.

Monique Blokpoel, nu eigenaar van Powered-by- Blokpoel, was tien jaar geleden als senior innovation manager bij Eneco initiator van de NRGSPOT, het eerste elektrische oplaadpunt in Nederland. Zij vergelijkt de toekomst van pv-panelen in combinatie met stroomopslag, met die van oplaadpunten en elektrische mobiliteit waarbij kosten verder zullen dalen en de introductie sneller gaat dan verwacht (volgens RVO staan er op dit moment ruim 14.000 publieke oplaadpunten en rijden er meer dan honderdduizend elektrische voertuigen rond). ‘Toen was die combi net zo futuristisch als stroomopslag en pv-panelen. De prijzen voor batterijen en pv-panelen dalen echter in hoog tempo.’

Toch zal het volgens Haike van de Vegte, expert op gebied van opslag bij DNV GL, nog minstens vijf jaar duren voordat opslag achter de meter in Nederland voeten in de aarde krijgt. ‘Investeringszekerheid is onduidelijk’, zegt hij. ‘Wel zie je dat de risico’s voor opslag bij windparken of in woonwijken worden gespreid door op meerdere inkomstenbronnen in te zetten. Door batterijen krijgen netbeheerders primair reservevermogen en scheppen ze kansen voor marktpartijen om de onbalans op het net aan te pakken en congestie te voorkomen. Ook moeten steeds meer kabels voor duurzaam vermogen worden getrokken. De kosten daarvan blijven gelijk terwijl die van opslag afnemen. En vooral dat laatste opent perspectieven.’

 

Tekst: Tseard Zoethout

Fotografie: Industrie