EW11 cover 600
Januari 2010

Studenten testen duurzame energie-installaties op dak Hogeschool Utrecht

EW-600x400

De Hogeschool Utrecht steekt energie in het dak. Het dak van het gebouw gaat dienen als proeftuin om nieuwe, veelbelovende technieken te installeren. Jonge technici van de opleiding Installatietechniek van de faculteit Techniek brengen op het platte dak energiezuinige producten en materialen aan, die vervolgens studiemateriaal zijn tijdens hun opleiding.

De hogeschool heeft besloten het dak open te stellen voor de vele mogelijkheden van diverse partijen. Allereerst stelt het de opleiding in staat naast de theorie de broodnodige praktijkoefeningen aan te bieden. Ten tweede leren de jonge technici de producten en materialen kennen. Het mes snijdt aan twee kanten, want ook fabrikanten willen graag hun nieuwste vindingen op het gebied van duurzame energie, zoals zonneboilers, warmtecollectoren en windmolens, proberen. Onder begeleiding van docenten en huisinstallateur Wolter & Dros worden de installaties door de studenten onderworpen aan testen en experimenten.

Enthousiast

Ongeveer vijftig studenten beginnen met de installatie van twee nieuwe lichtkoepels, de Suntrack en de Solartube. In een lokaal wordt de Suntrack geïnstalleerd, in het lokaal ernaast de Solartube en het lokaal daarnaast blijft zoals het is. De drie locaties worden door de studenten vervolgens onderworpen aan uiteenlopende experimenten. Zonnepanelen volgen daarna snel als proefmateriaal. Als de benodigde vergunningen binnen zijn, is het de beurt aan windmolens. Ook zijn er plannen voor een opstelling met zonneboilers en worden zonnecollectoren geplaatst. Tijdens een van de experimenten op de daktuin wordt geprobeerd een koelinstallatie te laten draaien zonder dat daarvoor nutsvoorzieningen nodig zijn.

‘De proeven komen niet in de plaats van theorie’, verzekert de Marcel de Reeder, die als instructeur-docent de jonge technici begeleidt. ‘De opstellingen zijn geen vervanging voor de theorie, maar een welkome aanvulling. Ik kan mij herinneren dat het op mijn opleiding tot mijn stage duurde voordat ik echt goed aan de gang kon in de praktijk. Nu bieden wij de leerlingen de mogelijkheid zich te verdiepen in installaties van de toekomst, terwijl geïnteresseerde producenten te horen krijgen wat de bevindingen van de studenten zijn.’

De praktijkopdrachten beloven veel goeds. Vanaf het begin zijn de studenten Installatietechniek enthousiast over de aanstaande werkzaamheden op het dak. ‘Opeens kwamen ze terug in hun vrije tijd of vakantie om nog even snel iets te veranderen aan een proefopstelling die wordt gebruikt op het dak’, vertelt De Reeder.

Win-winsituatie

Leerlingen van andere richtingen blijven niet met lege handen staan. De resultaten van de tests en experimenten die de technici van de Hogeschool Utrecht uitvoeren, worden geanalyseerd door studenten Energietechnologie en gebruikt door studenten Industrieel engineering om productverbeteringen door te voeren. Dit is waardevolle informatie voor de fabrikanten die de proefopstellingen op het dak van de hogeschool hebben mogelijk gemaakt. Zo kunnen zij hun installaties verbeteren, zonder dat consumenten eerst worden geconfronteerd met kinderziekten. Andersom worden de technische studenten geholpen aan studiemateriaal. Samen met universiteiten wordt bekeken hoe de constructie en installatie van bijvoorbeeld een zonnepaneel kan worden verbeterd.

Universiteitstudenten leveren een proefontwerp aan, dat wordt opgebouwd door leerlingen van een ROC, waarna studenten van de Hogeschool Utrecht testen of het nieuwe ontwerp voldoet.
De projecten van de Hogeschool Utrecht staan beschreven in het Innovatief Dakenplan van de provincie Utrecht. De projecten zijn geïnitieerd vanuit het programma Duurzame Upgrading Woonwijken, waaraan ook UNETO-VNI een bijdrage levert. De Hogeschool Utrecht hoopt met de duurzame pro- jecten rond en op het dak meer in- stroom te realiseren voor de opleiding Installatietechniek. Veel leerlingen komen binnen door mond-tot-mond-reclame van docenten en (oud)studenten. De faculteit zoekt het nu breder en gaat ook adverteren.