EW11 cover 600
December 2011

WelThuis-concept opmaat voor meer

EW-600x400

Het project WelThuis is afgesloten, maar het minisymposium in het eeuwenoude stadhuis van Delft in november had meer weg van een tussenevaluatie. Alle deelnemers in het samenwerkingsverband zien nut en noodzaak van een levensloopgeschikte woning. De conclusie was dan ook dat het WelThuis-concept een opmaat is geweest voor doorvoering in heel Nederland.

De WelThuis-woning is een doodgewoon appartement in een galerijflat uit de jaren zeventig in Delft. Het interieur is door de initiatiefnemers UNETO-VNI, woningbouwcorporaties Vestia en Vidomes, de gemeente Delft, Wij Techniek en Zorginstellingen Pieter van Foreest echter grondig aangepakt. Onder andere antisliptegels in de badkamer, een allesomvattend domoticasysteem, schuifdeuren en een lage instap voor bed en bad maken het voor bewoners mogelijk om tot op hoge leeftijd zelfstandig te wonen. Aan de ene kant zorgt de WelThuis-woning zo voor het oplossen van een maatschappelijk probleem dat woningen in Nederland verouderen, terwijl het ingaat op de wens van bewoners om in hun vertrouwde omgeving oud te worden. De initiatiefnemers van het WelThuis-huis denken met het concept ook een halt te kunnen roepen aan de steeds verder stijgende zorgkosten. Mensen hoeven niet op kosten van de samenleving te worden opgenomen in een verpleeghuis als ze in direct contact staan met een zorgverlener op afstand, die is op te roepen met een communicatiesysteem.

Eenvoudige en bewezen technieken

‘We zien weinig nieuws.’ Die opmerking hoorden we vaak tijdens de vele rondleidingen in de afgelopen twee jaar’, zegt Eric Borggreve, voorzitter van het samenwerkingsverband. ‘Dat is met opzet gedaan. Verwacht geen hoogdravende concepten voor het jaar 2050; alle aanpassingen zijn eenvoudig toepasbare en bewezen technieken.

Voorbeeldwoningen die laten zien hoe wonen gemakkelijker en zorgelozer wordt, bestaan al in Nederland. De samenwerking van organisaties uit uiteenlopende richting heeft gezorgd voor een compleet en allesomvattend concept, en dat is wel nieuw. ‘Het is vooral de samenhang’, geeft Borggreve aan. ‘Dáár staat een huis in Nederland dat draait om isolatie en dáár staat een huis dat geschikt is voor mindervaliden. Maar als je de samenhang niet bekijkt, blijf je achter de feiten aanlopen. Dat hebben we dus niet gedaan. In het huis liggen geen drempels, maar er ligt ook speciale vloerbedekking die vrij is van irriterende stoffen, zodat mensen met copd er ook kunnen wonen.’

Tijdens het slotsymposium werd het profiel van WelThuis nog even naar voren gebracht. Het is geen woning waarin wordt getoond hoe je toch zelfstandig kunt wonen, ook al ben je zorgbehoevend. Het is een woning waarin duidelijk wordt wat je tot op hoge leeftijd allemaal nog wél kan doen. Deze nuance is belangrijk voor het welslagen van de levensloopgeschikte woning, gaf Claudie Wels van onderzoeksbureau usp Marketing Consultancy aan. ‘Heb het niet over zorg. Vertel de mensen dat ze meer comfort  krijgen.’ Als die voorwaarde is ingevuld, kan het WelThuis-huis het begin van een ware zegetocht zijn voor meer praktische hulpmiddelen en domotica thuis’, zo hield Wels de aanwezigen voor.

Maar liefst 40 procent van de zestig-plussers willen nooit meer verhuizen. En een derde deel van die mensen wil best investeren in de woning. Maar zonder hulp van de installateur komen  de  mensen  er niet, moedigde Wels de installatiebranche aan. ‘Tegelijkertijd zien we dat huizenbezitters en huurders nog niet veel weten van domotica en zorgtoepassingen in hun eigen woning. Veel verder dan handgrepen in het toilet komen ze niet.’

‘De velden zijn wit om te oogsten’, merkte een bezoeker van het minisymposium op. En die oogst kan groot zijn. Het levensloopgeschikt maken een woning kost al snel 10.000 – 20.000 euro en installateurs kunnen meeprofiteren, maar alleen als er goed wordt gecommuniceerd. Denk niet te moeilijk, laat mensen kiezen uit drie soorten domoticasystemen in plaats van twintig en betrek meerdere partijen bij het plan om een woning aan te pakken en begin voordat het verhuisplan op tafel verschijnt.

Aan het eind van het symposium maakten de initiatiefnemers bekend dat het concept binnenkort een vervolg krijgt. Bij bewoners van het complex Langewiek in Woerden worden de aanpassingen op grote schaal ingezet; een opmaat voor doorvoering van het concept in heel Nederland. 

Meer informatie
www.stappenplanzorgwoning.nl

Tekst: Lennert Hut