EW11 cover 600
September 2019

Scala aan apps om verbruik energie te controleren

Apps 01

Vele partijen staan klaar om consumenten te helpen zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Een apparaat of toestel dat niet kan worden gemonitord of aangestuurd met een app is nauwelijks nog te vinden. Wie energie wil besparen, heeft de keuze uit een groot aantal systemen voor energie-verbruiksmanagement; van gratis tot prijzig en van eenvoudig tot geavanceerd.

Het is vooral te danken aan de slimme meter dat de energieverbruiksmanagers rijkelijk over Nederland kunnen worden uitgestrooid. De slimme meter kan verbruiksgegevens digitaal verzenden aan de netbeheerder, waardoor die met de consument kan communiceren over het gebruik. Wie voor de keuze staat een verbruiksmanager aan te schaffen, heeft er een hele klus aan. Sommige systemen heeft de gebruiker helemaal voor niks, andere zijn flink aan de prijs. De apps zien er vrijwel allemaal even flitsend uit met hun kleurrijke grafieken. Rode pieken waarschuwen wanneer het energiegebruik hoog is of negatief opvalt ten opzichte van een referentieperiode. De displays kleuren vriendelijk groen wanneer de gebruiker het zuinigjes aan doet.

Trucjes

De verbruiksmanagers gaan er allemaal van uit dat bewustwording de consument aanzet tot een verantwoord energiegebruik. Zij passen daarbij dezelfde psychologische trucjes toe die ook sport-apps inzetten om hun klanten tot nóg betere prestaties of nóg meer bewegen proberen te sturen. Ook de energieverbruikersmanagers helpen de consument doelen te stellen en die te bereiken. Energie besparen wordt een wedstrijdje en bij vele energieverbruiksmanagers bestaat dan ook de mogelijkheid een streefverbruik of specifieke bespaardoelen op te geven. Maar dragen de apps nu ook daadwerkelijk bij aan de besparing. ‘Jazeker,’ zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. ‘Sinds de eerste systemen op de markt zijn, hebben we regelmatig onderzoek verricht naar de effectiviteit. We weten dat het energiegebruik gemiddeld met 5 tot 15 procent afneemt als er inzicht is in het
gebruik. We worden allemaal wat nerveus als de app ons laat zien dat er ergens in huis zomaar 1.000 W wordt gebruikt, terwijl we zeker denken te weten dat de meeste apparatuur is uitgeschakeld. Dan gaan we echt wel op zoek naar de boosdoener. En aan de andere kant raken we allemaal een beetje opgewonden als de pv-panelen op het dak opnieuw een record boeken. Geen twijfel mogelijk, de verbruiksmanagers en hun apps dragen wezenlijk bij aan de energiebesparing.’ Milieu Centraal verwijst naar de website energieverbruiksmanagers.nl waarop in totaal 43 meetsystemen worden vergeleken. Daarbij is onder meer gekeken naar zaken als beschikbaarheid, prijs, gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheid de app te koppelen aan verschillende apparaten, de mogelijkheid om zelf het streefverbruik in te stellen, de aanwezigheid van een thermostaatfunctie, bespaartips, inzicht in de opbrengst van zonnepanelen en geschiktheid voor slimme/traditionele meters. Over het algemeen genomen geldt: hoe meer mogelijkheden, hoe prijziger. De apps van de energieleveranciers zijn doorgaans voor enkele euro’s per maand beschikbaar, maar hebben wel als nadeel dat ze uitsluitend te gebruiken zijn door eigen klanten.

20-22_EW09 p20

De bekendste energiebesparingsapps op een rij

 

 

 

 

Apps 03Als aanvulling op de energiemonitor heeft Smappee een gas- en watermeter.

Herkenning

Tot de niet-energieleveranciergebonden verbruiksmanagers behoort Smappee. Deze app kan individuele apparaten in huis herkennen, wat nog steeds vrij uniek is binnen het bestaande aanbod. Het is een van de duurste systemen, maar wordt op vergelijkingssites goed gewaardeerd. De Smappee-app is gratis, maar je hebt wel een Smappee-energiemonitor nodig om iets met de app te kunnen. Die energiemonitor kost 229 euro. De gebruiker krijgt hiermee inzicht in het stroomverbruik van de apparaten in huis. In de app zie je in een oogopslag hoeveel van je energiegebruik bestaat uit sluipverbruik. Wanneer de gebruiker pv-panelen heeft kan hij met de app ook de opbrengst hiervan inzien, in dat geval kost de energiemonitor 349 euro. Wil hij ook nog gas- en waterverbruik kunnen inzien, moet daar voor 139 euro nog een aparte gas- en watermonitor voor worden aangeschaft. Een vergelijkbare verbruiksmanager is Cemm Basic. Dit is een klein apparaatje dat je met een kabel aansluit op de P1-poort van de slimme meter. Op de Cemm Basic kunnen nog twee extra stroommeters worden aangesloten, bijvoorbeeld voor het monitoren van zonnepanelen of een warmtepomp. Naast Cemm Basic is er ook de Cemm Plus. Op Cemm Plus kunnen maximaal tien extra stroommeters worden aangesloten. Voor een niet-slimme digitale stroommeter is een extra sensor nodig om de stroommeter af te lezen. Cemm Basic meet het gas- en stroomverbruik. Je kunt de gegevens bekijken via je telefoon, tablet of pc. Cemm Basic laat het real-time stroomverbruik zien. Bij slimme meters wordt het gasverbruik eens per vijf minuten of eens per uur gemeten, afhankelijk van de gasmeter. In een grafiek kan de gebruiker zijn energiegebruik per kwartier, uur dag, week, maand of jaar zien. Het verbruik van elektriciteit kan ook per tien seconden en per minuut worden gevolgd en gas per vijf minuten. Het basispakket kost 179 euro. Voor zonnepanelen moet er wel een aparte meter bijkomen, die 20 euro kost. Een verbruiksmanager die veel laat zien, maar niet het gasverbruik kan tonen, is PowerSense. Dit is een real-time monitor die met een consumentenprijs van 329 euro wel flink aan de prijs is. In een grafiek wordt het stroomverbruik getoond per minuut, uur, dag, week, maand en jaar.

Apps 05De Youless energiemeter wordt aangesloten op het lokale Lan-netwerk.

Vorige dag

Ook goed gewaardeerd – en nog gratis ook – is UMeter. UMeter laat het gas- en stroomverbruik van de vorige dag zien. Real-time gebruik wordt niet weergegeven. UMeter leest de slimme meter één keer per nacht uit en toont die gegevens in een grafiek per uur, dag, week, maand of jaar. Elektriciteit kun je ook per kwartier zien. De gebruiker maakt een account aan op de website en daarmee geeft hij UMeter toestemming om één keer per nacht de gegevens van de slimme meter uit te lezen. Vervolgens zijn de gegevens via een app op de telefoon en via een persoonlijke pagina op de website te bekijken. Er hoeft niets bij de slimme meter te worden geïnstalleerd. De slimme meter stuurt alle data rechtstreeks naar UMeter. De UMeter kan de opbrengst van zonnepalen niet apart meten. Boks Slim, gratis voor klanten van Greenchoice, toont ook het gas- en stroomverbruik van de vorige dag en splitst het verbruik op in verschillende apparaatgroepen. Zo heeft de gebruiker inzicht waar de energie naartoe gaat. Het real time gebruik is niet zichtbaar. Ook Boks Slim leest de slimme meter één keer per nacht uit en toont die gegevens in een grafiek per uur, dag, week, maand of jaar. Stroom kun je ook per kwartier zien. De Boks Slim kan de opbrengst van zonnepalen niet apart meten, maar toont wel de teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet. Een opvallende app is Youless. De Youless LS120 is een makkelijk te installeren energiemeter voor alle elektriciteitsmeters (slim, digitaal of analoog). Bij slimme meters wordt ook het gasverbruik zichtbaar gemaakt. Met Youless is het vrij eenvoudig het energiegebruik uit het verleden te analyseren. De Youless energiemeter slaat intern tot een jaar aan data op en online kun je onbeperkt terug gaan in de tijd. De energiemeter wordt aangesloten op het lokale Lan-netwerk. Wanneer de Youless LS120 ter waarde van 79 euro op een slimme meter (P1-poort) is aangesloten, dan wordt het netto verbruik of levering gemeten, dus ook bij netto teruglevering aan het elektriciteitsnet. Een bijzondere eend in de bijt is de app van de Consumentenbond, Huisbaasje. Met deze app heeft de gebruiker uiteraard actueel inzicht in het energiegebruik, maar kan hij het gebruik ook vergelijken met dat van andere huishoudens. Huisbaasje is niet gebonden aan een energieleverancier dus er kijkt ook geen leverancier mee. De app wordt gebruikt in combinatie met een meetset. Deze meetset bestaat uit een meetstekker, een P1-kabel en twee sensoren met bijbehorende houders. De meetset past op traditionele en slimme meters. De gebruiker betaalt voor de meetset 109 euro.

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Industrie

Meer weten over de nieuwste installatietechnieken en de laatste richtlijnen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.