EW05 Omslag 600
Juli/Augustus 2023

Tekort aan ­drinkwater komt in zicht

Column van Doekle Terpstra

13 01

Gebogen over het stuur van mijn racefiets zag ik de laatste tijd de wegbermen en weilanden elke dag verder vergelen en verdorren. Meer dan een maand lang viel er geen druppel regen – en dan moest de zomer nog beginnen. Volgens de experts zullen we eraan moeten wennen. Lange periodes van extreme droogte worden onderdeel van het nieuwe Nederlandse klimaat. Die klimaatverandering heeft gevolgen voor de landbouw, voor de natuur en voor de scheepvaart. En voor onze drinkwatervoorziening. Want terwijl de beschikbare hoeveelheid schoon drinkwater afneemt, groeit onze bevolking. Dat betekent dat we vroeg of laat te maken krijgen met tekorten. Tenzij de techniek ons te hulp schiet.

Enkele maanden geleden waarschuwde het RIVM dat er snel actie nodig is om een drinkwatertekort in 2030 te voorkomen. En vorig jaar al kondigde het kabinet aan dat Nederlanders flink moeten gaan besparen op hun waterverbruik. Nu laten we per persoon nog 125 liter water per dag uit de kraan lopen, in 2035 mag dat nog maar 100 liter zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, is een heuse drinkwatertransitie nodig.

Iedereen weet het inmiddels: de leden van ­Techniek Nederland zijn onmisbaar voor de energietransitie. Bij de drinkwatertransitie zal het niet anders zijn. Natuurlijk moeten we de komende jaren bewuster omgaan met ons kostbare drinkwater, maar de ervaring leert dat het effect van die bewustwording in de praktijk beperkt is. Technische oplossingen zijn meestal een stuk effectiever. En die oplossingen heeft de technieksector in huis.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat komt binnen afzienbare tijd met een Nationaal Plan Waterbesparing. Bewustwording zal ongetwijfeld een rol spelen in dat plan, maar ik adviseer de minister om óók voldoende plaats in te ruimen voor de techniek. Onze sector staat in de startblokken om er met kennis, kunde en ervaring voor te zorgen dat iedereen in Nederland kan blijven beschikken over voldoende schoon drinkwater.

De technieksector kan de drinkwatertransitie slim vormgeven. Onze inbreng zal variëren van relatief eenvoudige maatregelen zoals waterbesparende douchekoppen, kranen en toiletten tot ingenieuze technische innovaties zoals recirculatiedouches en zelfreinigende recyclingsystemen. Als we die technische oplossingen combineren met het opvangen en hergebruiken van (hemel)water rondom onze woningen, kunnen we snel veel drinkwater besparen. De drinkwatertransitie is een behoorlijke uitdaging, maar met slimme techniek én een beetje goede wil gaat het ons zeker lukken.

Doekle Terpstra
voorzitter Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche
d.terpstra@technieknederland.nl
@doekle_terpstra