EW04 Omslag 600
Juni 2019

Wassen, spoelen en sproeien met gerecycled water

Hydraloop bespaart water én energie

hydraloop 8

Een toestel voor waterrecycling in elk woonhuis. Dat is de droom die Arthur Valkieser wil verwezenlijken. Want we moeten zuinig zijn met water. Dat vinden ook de waterbedrijven die half april een publiekscampagne lanceerden die Nederlanders ertoe moet aanzetten zuiniger om te gaan met drinkwater. Valkieser ontwikkelde de Hydraloop, een systeem dat douche-, bad- en wasmachinewater opvangt, reinigt en desinfecteert en dat tot 85 procent van het huishoudelijk water kan recyclen.

De tijd is rijp voor een betaalbaar systeem dat kostbaar drinkwater recyclet, volgens Arthur Valkieser. In veel gebieden op de wereld heerst waterschaarste en vorig jaar zomer werden ook de Nederlanders met de harde realiteit geconfronteerd. Rivieren waren niet bevaarbaar en bouwmaterialen konden niet over water worden vervoerd. ‘Daarom moeten we slimmer met water omgaan’, zegt Valkieser. Zijn idee voor de Hydraloop ontstond nu alweer tien jaar geleden. Eerst was hij betrokken bij een ander bedrijf dat hiermee bezig was, maar toen de aandeelhouders zich terugtrokken ging hij in 2016 zelf verder, samen met zijn partner Sabine Stuiver. Het resulteerde in de Hydraloop en de vinding is het laatste jaar niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft er al enkele belangrijke prijzen in binnen- en buitenland mee binnengesleept. Tijdens de laatste editie van Building Holland ontving hij nog de Rabobank Innovatie Award Circulariteit. De Hydraloop heeft qua uiterlijk wel wat weg van een designkoelkast, maar neemt slechts 0,27m2 vloeroppervlak in beslag. Het toestel reduceert het gemiddeld leidingwaterverbruik per persoon met 44 procent (van 133 naar 74 liter). Dat gerecyclede water gaat naar de toiletspoeling, de wasmachine of de tuin. Dat leidt niet alleen tot een afname van leidingwatergebruik en lozing op het riool, maar het vermindert ook de CO2-uitstoot, omdat in huis zuiniger kan worden verwarmd. De Hydraloop geeft namelijk restwarmte af in de woning. Per huishouden van vier personen scheelt dat uiteindelijk 476 kilo CO2-uitstoot per jaar, heeft Valkieser laten uitrekenen.

hydraloop 1

Thuisrecyclen is ecologisch en logisch

Een koelkast, oven of wasmachine is niet meer weg te denken uit onze standaard huisinrichting. Als daar over twintig jaar ook een waterrecyclingsysteem naast staat, heeft Hydraloop haar doel bereikt. ‘Thuis recyclen is ecologisch en logisch’, vindt Ad Valkieser van Hydraloop. ‘Water is een van onze primaire levensvoorwaarden, maar er komt gewoon een tekort. De wereldbevolking stijgt in de komende dertig jaar van 7,8 naar 9,8 miljard mensen. Dat betekent dat we 26 procent meer water nodig zullen hebben. Dat kunnen we niet oplossen met de huidige beschikbaarheid van vers water en infrastructuur van waterzuiveringsinstallaties. Het zou fantastisch zijn als Hydraloop over vijf jaar volop apparaten verspreid waarmee het voor iedereen mogelijk wordt om water te besparen.’

hydraloop 7De Hydraloop-waterrecycler wordt gevoed door leidingwater en douche- en badwater, waarna het water na reiniging via leidingen wordt toegevoerd naar de toiletten, wasmachine, opslagtank in de tuin en naar het riool.

Geen filters of membranen

Voor de recycling van het water afkomstig van bad, douche en wasmachine maakt de Hydraloop gebruik van een niet eerder toegepaste combinatie van technieken. ‘Reguliere systemen gebruiken filters of membranen om het water te behandelen,’ vertelt Valkieser. ‘Maar die filters en membranen raken verstopt en de systemen hebben daardoor regelmatig onderhoud nodig. In de praktijk betekent dit dan vaak dat een onderhoudsbedrijf langs moet komen. Bovendien is het nogal prijzig om een membraan te vervangen. Ons systeem is onderscheidend doordat we vuil, zeep en andere vervuiling kunnen verwijderen zonder een filter of membraan. En we bereiken toch de internationale normen voor een goede waterkwaliteit, dankzij de gecombineerde inzet van zes verschillende technieken.’ De eerste fase van recycling wordt gerealiseerd in een tank, door de zwaardere verontreinigingen te laten bezinken en de lichtere boven te laten drijven. Het vuil dat zinkt wordt opgevangen, de drijvende verontreinigingen verdwijnen over een skimrand. De zware en lichte bestanddelen worden daarna afgevoerd naar het riool. De overgebleven verontreinigingen worden vervolgens verwijderd door toevoeging van lucht in het water. De lucht vormt kleine belletjes die zich aan de opgeloste verontreiniging hechten waardoor de vervuiling begint op te drijven naar het wateroppervlak. Deze drijflaag kan dan ook weer over de skimrand naar de riolering worden geduwd. De volgende reinigingsfase vindt plaats met schuimfractionering. In het water zitten nog zeep- en shampooresten die in combinatie met de lucht voor een schuimproductie zorgen. De verontreiniging die zich aan de wand van het luchtbelletje heeft gehecht, ‘reist’ met het schuim mee omhoog en verdwijnt ook weer over de skimrand naar het riool. Na deze fase volgt nog een biologische waterbehandeling. Het water is zeer zuurstofrijk en daarmee een ideaal milieu voor bacteriën die de verontreiniging opvreten. In circa vijf uur wordt het troebele afvalwater kraakhelder en voldoet aan de internationale normen voor grijs water. Daarna wordt het water nog door uv-licht gedesinfecteerd en afgevoerd naar de onderste tank. Vanuit deze opslagtank worden de toiletten, tuin en wasmachine voorzien van schoon, gerecycled water. Het systeem reinigt zichzelf. Filters vervangen of reinigen is niet nodig.

Watergebruik optimaliseren

De gebruikers van de Hydraloop kunnen om het watergebruik te optimaliseren gebruik maken van een app. Wanneer men in huis een was wil draaien als de voorraad gerecycled water beperkt is, zal de app aangegeven dat het slimmer is om de was even uit te stellen tot er weer gedoucht is. Bij piekmomenten in het waterverbruik, situaties waarin de Hydraloop mogelijk onvoldoende gerecycled water kan leveren, schakelt het systeem over naar leidingwater. Daarvoor is een back-up ingebouwd. De aansluiting op het leidingwater voldoet aan de norm EN13077. Als er drie dagen geen activiteiten in huis zijn, gaat de hydraloop ervan uit dat de bewoners met vakantie zijn. Mocht er dan nog gerecycled water in de onderste tank zijn opgeslagen, dan wordt er zo’n 95 procent van weggegooid. De reden is dat het water in deze tank elke vier uur opnieuw met uv wordt gedesinfecteerd, wat een beetje energie kost. Als er langer dan een maand geen activiteit is, wordt de tank helemaal geleegd.

hydraloop 6

De zes stappen van vuil naar schoon water:

Achter de RVS-voorplaat zit in het midden de behandeltank. Daarin zorgt een gepatenteerde combinatie van zes waterreinigingsmethoden ervoor dat het water van vuil naar schoon gaat.

1. Bezinken
2. Opdrijven
3. Toevoegen lucht
4. Schuimfractionering
5. Biologische waterbehandeling
6. Desinfectie met uv-licht

Noodzakelijk leidingwerk

Op de website spreekt Valkieser van een plug&play-systeem waarvoor de gebruiker zo’n 3.000 euro moet betalen. Maar voordat de stekker in het contact kan moet er wel het nodige gebeuren. De watertoevoer vanaf bad/douche en wasmachine naar de Hydraloop moet worden gerealiseerd. Ook moet er een drinkwaterleiding naar het toestel. Vervolgens moeten er toevoerleidingen komen voor het gerecyclede water tussen de Hydraloop en de toiletten, wasmachine en eventueel een opslagtank voor de tuin. Afgezien van de aanlegkosten die er nog bij komen, lijkt het systeem daarom vooralsnog met name kans te maken in nieuwbouwwoningen. Valkieser: ‘In nieuwbouw is het inderdaad betrekkelijk eenvoudig om het leidingstelsel meteen mee te nemen. Er is maar een beperkte aanpassing in de woning nodig. Voor de bestaande bouw is het inderdaad lastiger. Als de wasmachine in de badkamer naast de Hydraloop staat, gaat het nog wel. Toch denk ik dat een renovatie een goed moment is om een Hydraloop te plaatsen.’ Het model dat nu op de markt is gebracht, is geschikt voor een huishouden tot maximaal vijf personen. Eind dit jaar moeten volgens planning drie nieuwe modellen volgen. Naast het huidige model komt een grotere en een kleinere variant. De kleine versie is geschikt voor appartementen voor twee à drie personen en kan achter het toilet in de muur worden ingebouwd. Het grotere model is voor toepassing in kantoorgebouwen.

‘Het toestel gebruikt 200 KwH/jaar, maar bespaart 600 KwH/jaar

Energiebesparing

Het Delftse bureau voor Energieprestatie-advies Epos heeft de energiebesparing in kaart gebracht die met een Hydraloop-toestel kan worden bereikt. Het toestel gebruikt 200 KwH/jaar, maar bespaart 600 KwH/jaar. Dat is voor een deel te danken aan de warmteafgifte van het toestel. Daarnaast wordt in de woning veel minder leidingwater gebruikt, waardoor ook minder koude wordt geïmporteerd. Een derde besparing is dat de wasmachine nu water kan verwarmen van gemiddeld 20 C°, in plaats van het veel koudere leidingwater.

Waterschaarste

Toen bij Valkieser zo’n tien jaar geleden het idee voor de ontwikkeling van de Hydraloop begon te rijpen, dacht hij dat de vinding vooral op belangstelling kon rekenen in landen waar drinkwater schaars is of op zijn minst behoorlijk aan de prijs. Maar nu we hier vorig jaar met de droogste zomer sinds mensenheugenis te kampen kregen, bleek dat ook Nederlanders wel wat zagen in de Hydraloop. Valkieser: ‘Waterschaarste is nu ook hier een thema en daarmee een markt geworden. Het gaat nog niet om erg grote aantallen, maar inmiddels hebben vanuit de fabriek Technologies Added in Emmen enkele tientallen waterrecyclingtoestellen hun weg naar de Nederlandse consument gevonden. Ook is er een container met Hydraloops naar Namibië geëxporteerd, een land waar drinkwater schaars is en waar de toestellen worden geplaatst in luxe lodges. En ook in Polen, Engeland en Zuid-Afrika hebben we al afnemers.’

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Industrie

Lees meer artikelen in het dossier Waterleidinginstallaties

Meer weten over de nieuwste installatietechnieken en de laatste richtlijnen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.