EW06 Omslag 600
1 december 2021

Bewoners geven warmtepomp rapportcijfer 8

warmtepomp-arno massee(foto: Arno Massee)

Een hart onder de riem voor warmtepompfabrikanten en installateurs die zich hebben gespecialiseerd in het installeren van warmtepompen. De meeste mensen met een warmtepomp in huis zijn hier tevreden over en geven dit type warmteopwekker gemiddeld een acht als rapportcijfer. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal onder 995 bewoners met een all-elecdtric of hybride warmtepomp.

Het onderzoek werd uitgevoerd door I&O Research. De warmtepomp heeft volgens Puk van Meegeren van Milieu Centraal de afgelopen jaren de nodige negatieve publiciteit gekregen. De energie-expert van de voorlichtingsorganisatie wijt dat aan het vermeende gebrek aan warmtecomfort of de geluidsoverlast. ‘Deze berichten waren altijd gebaseerd op individuele ervaringen. Voor ons was dit de reden om nu eens grootschalig de mate van tevredenheid over warmtepompen te onderzoeken. De hoge waardering in de praktijk is een steun in de rug voor mensen die overwegen een warmtepomp te kopen.’

Minstens zo comfortabel als een gasketel

Vier op de vijf mensen met een warmtepomp zeggen dat deze altijd of vaak zorgt voor een comfortabele temperatuur in de woonkamer. Bij stil zitten op de bank, een activiteit waarbij je eerder kou ervaart, vindt 70 procent de temperatuur in de woonkamer prima. De helft van de mensen met een warmtepomp ervaart meer comfort dan met de hr-ketel die ze voorheen hadden. Een derde zegt dat het comfort gelijk is gebleven. Twaalf procent ervaart een verslechtering.

Tevreden over warmtapwaterproductie

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt ook voor warm water. Over de hoeveelheid warm water is drie kwart erg tevreden, 18 procent vindt het voldoende, en slechts 5 procent geeft een onvoldoende. De meerderheid van de bewoners met een warmtepomp ervaart geen geluidsoverlast. Slechts één op de zes (16%) ervaart ’s nachts geluidsoverlast en een op de acht (12%) overdag.

Consument tevreden over advies installateur

‘Een kleine groep van bewoners is niet of minder positief over hun warmtepomp’, zegt Van Meegeren, ‘maar negatieve ervaringen zijn te voorkomen door een goed advies. Bijvoorbeeld over kierdichting, de benodigde isolatie en de juiste plaatsing van de buitenunit van een warmtepomp.’ Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer twee op de drie mensen tevreden zijn over het advies en de informatie die zij kregen van het installatiebedrijf. Slechts tussen de twaalf en zestien procent vond het advies niet prettig, niet volledig of niet duidelijk.

milieu centraal

Help je klant bij de verwarmingstest

Milieu Centraal heeft voor mensen die een warmtepomp overwegen een verwarmingstest gemaakt. Door het verlagen van de temperatuur van het verwarmingswater naar 50 graden, kunnen bewoners ervaren of hun huis voldoende op temperatuur blijft en dús geschikt is voor een warmtepomp, en zo ja een all-electric of hybride. Het kan nuttig zijn als installateurs hun klanten wijzen op deze test en hen helpen bij het instellen van die lagere verwarmingstemperatuur.