EW03 cover 600
31 oktober 2018

Meer warmtepompen die werken op buitenlucht

cbs-3

In 2017 werden 80 duizend warmtepompen geïnstalleerd die warmte van de buitenlucht benutten. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2016. Vooral het aantal pompen die verbonden zijn aan verwarmingssystemen op basis van water is sterk gestegen.

Buitenluchtwarmte is goed voor ruim 2 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie in 2017. Dit meldt het CBS in de publicatie Hernieuwbare energie in Nederland 2017.

Eind 2017 waren in Nederland 394 duizend warmtepompen opgesteld die gebruik maken van buitenlucht en 55 duizend die gebruik maken van bodemwarmte. De meeste warmtepompen die warmte uit de buitenlucht benutten zijn gekoppeld aan luchtverwarmingssystemen, vaak geïntegreerd in koelsystemen (airco’s). Steeds vaker worden warmtepompen met buitenlucht echter gekoppeld aan verwarmingssystemen op basis van water, vooral in woningen.

Besparing van verbruik fossiele energie

Door gebruik te maken van buitenluchtwarmte hoeft er minder aardgas verstookt te worden voor verwarming van binnenruimten. Daar staat tegenover dat de warmtepompen ook elektriciteit verbruiken die (grotendeels) is opgewekt met fossiele brandstoffen. Per saldo leiden de warmtepompen op buitenlucht tot een besparing op het verbruik van fossiele energie van 900 terajoule. Dit is 30 procent meer dan in 2016 en twee keer zo veel als in 2015.

Vermeden emissie CO2 negatief

Opvallend is de conclusie van het CBS dat de CO2-uitstoot iets hoger is dan wanneer aardgas zou zijn verstookt in een verwarmingsketel. De balans is licht negatief. Reden daarvan is de huidige mix van brandstoffen en verbrandingsrendementen waarmee elektriciteit gemaakt wordt. De besparing op het verbruik van fossiele energie en de vermeden CO2-uitstoot hangt sterk af van de energieprestatiefactor (COP) van warmtepompen. Het CBS maakt gebruik van een vast getal, gebaseerd op een Europees Richtsnoer, waardoor de cijfers over de besparing op fossiele energie en de vermeden emissie van CO2 erg onzeker zijn.