EW02 cover 600
27 augustus 2019

Kies niet voor de eerste de beste

Malafide loodgieters verpesten de markt

Camera-inspectie_SBS6.JPG

‘Kies niet voor de eerste de beste', dat adviseert de Consumentenbond aan haar leden. Aanleiding is een artikel van de Consumentenbond over “loodgieters” die bizar hoge tarieven rekenen voor consumenten die in de hoogste (waters)nood op het eerste google resultaat te reageren.

In het artikel waarschuwt de Consumentenbond voor zogenoemde lead bedrijven. Dat zijn bedrijven op internet die in feite niets anders doen dan een lead (de argeloze consument die in nood is) “doorzetten” naar een loodgietersbedrijf.

Proef

Dat dit niet de beste weg is om een vakbekwame loodgieter te vinden die tegen een normaal tarief de klachten oplost is inmiddels duidelijk. De Consumentenbond deed een proef. Een Techniek Nederland loodgieter (Buunk Ontstoppingsdienst) loste een zelf gecreëerd rioolprobleem (een grote prop wc papier in de afvoer) op voor een weliswaar flink bedrag van 148 euro. Maar dit bedrag valt volledig in het niet bij bedragen van meer dan 600 euro die het testpanel in rekening werd gebracht bij een aantal louche loodgieters. Daar kwam nog bij dat deze malafide loodgieters de 'klant' ook nog eens lieten zitten met een flinke schadepost van een gebroken wc-pot.

Ga voor een Techniek Nederland bedrijf

Het advies dat de Consumentenbond geeft aan haar leden is om altijd in zee te gaan met een bedrijf dat is aangesloten bij Techniek Nederland. Bij een lidbedrijf heb je meer zekerheden, zo geeft de woordvoerder van de brancheorganisatie in het artikel aan. ‘Onze leden beschikken over de vereiste vakbekwaamheid en zijn verplicht de Algemene Voorwaarden voor Installatiewerk voor Consumenten (AVIC) te hanteren. De kans dat je met een tussenpersoon te maken krijgt, is bij een aangesloten loodgietersbedrijf een stuk kleiner. Onze leden hebben geen behoefte aan samenwerking met lead-bedrijven. Er komen zo ook al voldoende opdrachten binnen. En mocht je met een aangesloten bedrijf toch problemen hebben, dan kun je naar de Geschillencommissie Installerende Bedrijven stappen.