EW07 omslag 600
15 oktober 2020

Wetsvoorstel stikstofreductie brengt nieuwbouw weer op gang

nieuwbouw.JPG

Er is weer perspectief voor de woningbouw. Het wetsvoorstel ‘Stikstofreductie en natuurverbetering’ zorgt ervoor dat voor bouwactiviteiten binnenkort geen natuurvergunning meer nodig is. Dat schrijft Techniek Nederland op haar website.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde het wetsvoorstel 13 oktober naar de Tweede Kamer. Als de wet wordt aangenomen kan het bouwen van woningen volgens de brancheorganisatie na anderhalf jaar eindelijk weer op gang komen.

Duurzame nieuwbouw

Voorzitter Doekle Terpstra verwacht dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel snel goedkeurt. Hij is blij de sector straks weer aan de slag kan om de groeiende woningnood op te lossen door het bouwen van energiezuinige nieuwbouwwoningen. Voor de nijpende situatie in de infra biedt het wetsvoorstel volgens hem nog geen oplossing. ‘‘Voor vier van de zeven grote infraprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is nog geen stikstofruimte beschikbaar. We moeten dus zorgen voor een grotere stikstofreductie bij de bron. Op die manier maken we de ook weg vrij voor noodzakelijke infrastructurele projecten’, aldus Terpstra, die de situatie in de infra extra zorgelijk noemt, omdat de investeringen in gemeentelijke infrastructuur toch al achterblijven door de coronacrisis. Volgens de voorzitter van TN heeft Nederland de grote infraprojecten nodig om sterker uit deze crisis te komen.