EW06 Omslag 600
22 juni 2022

Monteursverhalen van een cv-vakman

Monteursverhalen theo van der himst-web

Wat maak je allemaal mee, wanneer je service en onderhoud pleegt aan cv-ketels? Servicemonteur Theo van der Himst heeft zijn meest bijzondere en aangrijpende ervaringen nu gebundeld in het boek ‘Monteursverhalen, vakman achter de voordeur’.

De bundel geeft een ontroerende blik in het wel en wee van Nederlandse huishoudens door de ogen van een zorgzame cv-monteur. Het boek werd op 22 juni gepresenteerd bij de Breman Installatiegroep in Zwolle. Het bijzondere van het vak van servicemonteur is dat zij bijna elk jaar achter de meeste voordeuren van Nederland komen om de cv-ketel te onderhouden, te repareren of te vervangen. Daarmee is de verwarmingsmonteur één van de laatste klassieke ambachten die nog periodiek over de vloer komt.

Emotionele en persoonlijke gesprekken

De relatie met de cv-monteur is voor veel mensen vertrouwd. Theo van der Himst gaf bij de presentatie van zijn boek aan dat hij voor veel klanten een bekende is, maar tegelijkertijd genoeg afstand houdt waardoor mensen graag met hem praten over alles wat hen bezighoudt. De meeste gesprekken die Van der Himst vastlegde in zijn boek zijn emotioneel en persoonlijk. Ze gaan over eenzaamheid, het verlies van dierbaren, ziekte of huiselijk geweld.
Theo van der Himst neemt zijn sociale rol als servicemonteur dan ook erg serieus. De praatgrage Noord-Hollander blijkt naast een goede techneut ook een prima maatschappelijk werker te zijn. Van der Himst heeft de verhalen in eerste aanleg geschreven om zijn eigen emoties te verwerken. Gaandeweg bleken de teksten veel collega’s aan te grijpen. In overleg met zijn werkgever Breman is besloten er een boek van te maken.

Stimulans om te kiezen voor baan in techniek

De installatiebranche staat te springen om mensen. Installatiebedrijven zouden moeiteloos 20.000 collega’s kunnen aannemen, maar ze zijn er niet. In het voorwoord van Doekle Terpstra schrijft de voorzitter van Techniek Nederland dat dat hij hoopt dat deze ervaringsverhalen mensen aansporen om voor een baan in de techniek te kiezen, juist ook omdat het mensenwerk is.

Het boek is verkrijgbaar via Bol.com. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting. Deze zet zich in voor mensen met taaislijmziekte. Van der Himst draagt deze stichting een warm hart toe.

Over de auteur

Theo van der Himst (1960) uit het Noord-Hollandse Bakkum zit al zijn leven lang in de techniek. Een groot deel van zijn werkzame leven in de installatietechniek werkt hij voor de Breman Installatiegroep. De hoofdvestiging van dit bedrijf zit in Genemuiden. Theo werkte veel voor servicevestigingen in het land, waarvan een belangrijk deel in Zuidwest-Brabant. Hier spelen zich veel van de verhalen af. Tegenwoordig is Theo service-coördinator voor de Breman-vestiging in Haarlem. Vanuit hier worden met name de klanten in Noord-Holland bediend.