Omslag_EW05 600
Juli/Augustus 2022

Eén certificatieschema voor brandmeld- en ­ ontruimingsinstallaties

20 01

Met de publicatie van het certificatieschema Installeren BMI-OAI 6.0 zijn de bestaande certificatieschema’s Installeren BMI 5.0 en Installeren OAI 4.0 samengevoegd. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) oordeelde dat het onnodig was twee schema’s aan te houden, omdat het installatiewerk voor brandmeldinstallaties immers niet verschilt van het installatiewerk voor ontruimingsalarminstallaties.

Je zou het een administratieve correctie kunnen noemen, het in elkaar schuiven van twee nagenoeg gelijkende certificatieschema’s. Want aan het doel ervan is niets veranderd. Ook dit certificatieschema moet de garantie geven dat brandmeld- en ontruimingsinstallaties betrouwbaar zijn en dat de installateurs die eraan werken over de juiste vakbekwaamheid beschikken en de juiste werkprocedures volgen bij het installeren. De installateur van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties speelt immers een cruciale rol in het leveringsproces. Hij is er niet alleen verantwoordelijk voor dat de verschillende componenten op de juiste wijze en veilig worden aangesloten, hij geeft als installatiebedrijf ook een attest af aan de opdrachtgever, vaak een branddetectiebedrijf of een ontruimingsalarmbedrijf. Het attest is voor de hoofdaannemer het bewijs dat de door hem ontworpen installatie conform tekening is aangelegd. Op basis van het attest kan hij met een gerust hart de oplevering verzorgen. Door certificatie kunnen opdrachtgevers erop vertrouwen dat al het installatiewerk van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties dat voorzien is van het certificatiemerk voldoet aan de gestelde eisen.

Ingangsdatum 15 juni

Het nieuwe certificatieschema is ingegaan op 15 juni. Sinds die datum is het installatiebedrijf verplicht het schema BMI-OAI 6.0 te volgen, inclusief de voorgeschreven attesten voor geleverd installatiewerk. De bestaande versies (versie 5.0+A1 van het CCV-certificatieschema Installeren BMI en versie 4.0+A1 van het CCV-certificatieschema Installeren OAI) vervallen op 15 december 2023. De certificatie-instellingen nemen daarna geen certificatiebesluiten meer volgens die versies. Sinds de ingangsdatum moeten de periodieke beoordelingen op alle relevante eisen van versie 6.0 plaatsvinden.
Het nieuwe certificatieschema gaat in afzonderlijke hoofstukken in op onder meer de eisen waaraan het installatiewerk van brandmeld- en/of ontruimingsalarminstallaties moet voldoen, hoe dit beoordeeld moet worden en wanneer er sprake is van goedkeuring of afkeuring van het installatiewerk. Een ander hoofdstuk handelt over de voorwaarden voor het installatiebedrijf voor het verkrijgen en in stand houden van het productcertificaat.

20 02

Er is ook een hoofdstuk gewijd aan de geharmoniseerde werkwijzen die de certificatie-instelling moet hanteren bij de behandeling van een certificatieaanvraag en de instandhouding van het productcertificaat. Tot slot is er een hoofdstuk in het schema opgenomen met een beschrijving van het certificaat dat de certificatie-instelling afgeeft aan het installatiebedrijf, het attest dat het installatiebedrijf afgeeft aan de opdrachtgever en het toe te passen certificatiemerk.
‘Eigenlijk is het wonderlijk dat er zo lang twee schema’s voor hetzelfde werk naast elkaar hebben bestaan,’ zegt Willem van Oppen, als adviseur Keurmerken betrokken bij de samenvoeging. ‘Tijdens dit proces hebben we vanuit het CCV nauw samengewerkt met Techniek Nederland, Federatie Veilig Nederland en de certificatie-instellingen. We mogen nu concluderen dat het nieuwe schema BMI-OAI goed aansluit bij de behoefte van de leveranciers van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. En niet onbelangrijk: installatiebedrijven kunnen een grotere groep opdrachtgevers bedienen.’

Wijzigingen

Het CVV heeft tegelijk met de samenvoeging van de oude schema’s enkele wijzigingen aangebracht. Zo zijn de certificatieafspraken van de afgelopen jaren in het schema verwerkt en ook is er duidelijker omschreven welke documenten en informatie voor aanvang van het installatiewerk beschikbaar moeten zijn, zoals:
• projectietekening,
• voldoende informatie over de indeling van de installatie, de positie van componenten en transmissiewegen (deze informatie kan bijvoorbeeld worden gehaald uit blokschema of stuurfunctiematrix),
• aansluitgegevens,
• door de opdrachtgever voorgeschreven type functiebehoud.

‘Wonderlijk dat er zo lang twee schema’s voor hetzelfde werk naast elkaar hebben bestaan’

Ook moet de leveringsomvang duidelijk en afgebakend zijn. De basisgegevens moeten aanwezig zijn; ontbreken ze of bevatten ze onvoldoende informatie, dan moet het installatiebedrijf voor aanvang van het installatiewerk zijn opdrachtgever informeren. Blijft de leveringsomvang onduidelijk en/of blijft de informatie onvoldoende, dan wordt het installatiewerk uitgevoerd zonder de mogelijkheid tot het afgeven van een attest.
Aan de huidige kwalificaties zijn geen aanvullende eisen gesteld. Wat wel aandacht vereist is dat vanaf 1 januari 2023 het diploma Installatiedeskundige brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties is gebaseerd op de eind- en toetstermen die in een aparte bijlage aan het schema is toegevoegd. Het installatiebedrijf moet van medewerkers die betrokken zijn bij taken aangegeven in het certificatieschema, vaststellen dat aan de kwalificatie-eisen wordt voldaan. Voor initiële en periodieke kwalificatie van installatiedeskundigen moet het installatiebedrijf een procedure of werkinstructie hebben, en minstens één medewerker aanstellen. De huidige diploma’s uitgegeven tot eind 2022 worden ook geaccepteerd.

De ruim 260 gecertificeerde bedrijven zijn er alle aan gehouden om vanaf nu het nieuwe certificatieschema te volgen. De certificatie-instellingen beoordelen installatiebedrijven die al gecertificeerd zijn op het nieuwe schema tijdens de reguliere periodieke beoordeling. Op 15 december 2023 vervallen de oude CCV-certificatieschema’s Installeren BMI 5.0 en Installeren OAI 6.0.

Het nieuwe certificatieschema BMI-OAI 6.0 is gratis te downloaden op www.hetccv.nl

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Techniek Nederland