EW11 cover 600
December 2017

Nul-op-de-meter op de tiende verdieping

Nom op 10e verdieping 01 - site

In de praktijk richt nul-op-de-meter richt zich vooral op laagbouw. Om te achterhalen wat de mogelijkheden zijn voor hoogbouw, onderzocht bouwkundestudent Thijs Barkmeijer voor de organisatie Stroomversnelling welke bouweigenschappen invloed hebben op het opschalen naar Nom. Tevens keek hij naar de toepassing van huidige oplossingen om de transitie ook in hoogbouw te versnellen.

Veel hoogbouw in Nederland is aan renovatie toe. Uiteraard is dit niet mogelijk zonder daarbij expliciet aandacht te besteden aan energiebesparing en duurzaamheid. Maar welke mogelijkheden bestaan er eigenlijk voor hoogbouw?

Stroomversnelling
Het afstudeeronderzoek van Thijs Barkmeijer is uitgevoerd in opdracht van Stroomversnelling; een organisatie die Nom-renovaties op gang brengt en deze haalbaar en betaalbaar wil maken voor een breed publiek. Om dit te bereiken verbindt Stroomversnelling maatschappelijke stakeholders, zoals woningcorporaties, en gemeenten en private stakeholders zoals bouwers en toeleveranciers. www.stroomversnelling.nl.

Bouwdelen

Thijs Barkmeijer onderzocht deze vraag voor Stroomversnelling in het kader van zijn afstudeerscriptie voor de opleiding afgestudeerd geeft hij aan: ‘Een belangrijk probleem bij bestaande hoogbouw is dat er veel kennis over de constructie niet meer, of onvoldoende, beschikbaar is. Wil je dus renoveren, en daarbij een focus leggen op energiebesparing en het terugdringen van de warmtevraag, dan is het noodzakelijk om eerst te weten hoe deze hoogbouw in elkaar zit, zowel technisch, esthetisch als bouwfysisch. Wanneer theoretisch Bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht. Inmiddels wordt het lastig om geschikte methoden grootschalig toe te passen. Maar wanneer je grote overeenkomsten vindt, dan slaat de wijzer naar de andere kant door.’

Nom op 10e verdieping 02 - siteTabel 1. uitvoeringsvarianten.

Zijn onderzoek leidde tot een aantal resultaten (tabel 1). Hierin wordt aangegeven dat de constructie van een gebouw bij een renovatie het beste te beschrijven is door aan te geven hoe de bouwdelen in elkaar zitten. Alle combinaties tussen deze uitvoeringsvarianten komen voor. Alleen bij sandwichelementen is dit niet mogelijk.

Tekst: ing. M. de Wit – Blok
Fotografie: Industrie