Omslag_EW05 600
28 april 2020

4 miljoen voor ontwikkeling technici en BBL'ers

Opleidings- en ontwikkelingsfonds maakt 4 miljoen vrij

02 Otib

Opleidingsfonds Wij Techniek komt met een ondersteuningspakket om technici van de toekomst voor de sector te behouden. In totaal maakt Wij Techniek 4 miljoen euro vrij voor het pakket. In de plannen is óók aandacht voor BBL’ers. Het gaat om vijf maatregelen die gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling van technische vakmensen en aanstormend talent.

De vijf maatregelen op een rij:

  • Wij Techniek ondersteunt bij het collegiaal ‘uitlenen’ van studenten aan andere erkende leerbedrijven. Het zorgt voor de juiste contacten en een goede start voor de student op de tijdelijke nieuwe werkplek.
  • Er komt extra budget om verschillende trainings-, opleidings- en andere ontwikkelingsactiviteiten te kunnen financieren.
  • Bedrijven die BBL’ers in dienst hebben kunnen een financiële tegemoetkoming ontvangen als zij een andere vorm van praktijkscholing bieden op werk of praktijkwerkplaats. Die vergoeding krijgen zij voor activiteiten die BPV-plekken (beroepspraktijkvorming) behouden en beschermen.
  • Wij Techniek biedt aan de werkgever een financiële tegemoetkoming voor de extra praktijkscholing van studenten die beiden voor 50 procent van de tijd worden ingezet op een BPV-werkplek. De andere 50 procent van de tijd volgen ze extra praktijkscholing.
  • In een enkel geval is het voor een werkgever onmogelijk om een student te behouden. Dan ondersteunt Wij Techniek bij het van-werk-naar-werk-traject.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt dat het Opleidingsfonds met het ondersteuningspakket écht het verschil maakt. ‘Juist in deze tijd moeten we jong talent vasthouden en blijven ontwikkelen. We hebben onze technische vakmensen straks heel hard nodig. Want het perspectief voor onze sector blijft rooskleurig. Samen met de vakbonden zorgen we ervoor dat onze leden na de crisis weer met volle kracht vooruit kunnen.’