EW11 cover 600
13 februari 2018

Alklima vernieuwt City Multi VRF systeem

foto 11-Alklima_City_Multi_VRF

De opwekkingsinstallatie van het City Multi VRF klimaatsysteem van Mitsubishi Electric voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater is vernieuwd.

De oude U-vormige warmtewisselaar over de lengte van het zijvlak is vervangen door een vierzijdige warmtewisselaar in het bovenste gedeelte van de module. Deze configuratie maakt een homogene uitwisseling van energie mogelijk over het gehele oppervlakte van de wisselaar. Bovendien is de wisselaar nu volledig gemaakt van aluminium en zorgen een ovale buis met microkanalen ervoor dat de weerstand is afgenomen waardoor de uitwisselingsmogelijkheid van energie uit de buitenlucht op het koudemiddel is toegenomen.

LowNoise functie

Verder is het nieuwe systeem uitgerust met een Low Noise functie waar gekozen kan worden uit vier in plaats van drie standen. Het ventilatortoerental van de buitenunit kan met een DIP-switch of via een centrale regeling worden ingesteld op 85%, 70%, 60% of 50% van het nominale toerental. Zo kan de juiste balans worden gevonden tussen de capaciteit en een acceptabel geluidsniveau in de nacht. Vooral in hotels is dit een gewilde optie.

Ontdooicyclus

Ook de ontdooi-modus op de buitenunits is aangepast. Voorheen schakelden de binnenunits af bij de overgang naar de ontdooi-stand. De nieuwe binnenunits blijven in werking tijdens de ontdooicyclus en stellen nog 50 procent van het verwarmingsvermogen beschikbaar. Een pre-heatfunctie zorgt bovendien dat het systeem – indien gewenst - voor aanvang van een ontdooicyclus de ruimtetemperatuur iets omhoog brengt om de lichte terugval in temperatuur tijdens de ontdooicyclus te compenseren.

Uitbreiding regelfuncties

Ten slotte zijn de regelmogelijkheden uitgebreid. De mastercontroller biedt nu aansluitmogelijkheden voor elf slave BC-controllers. De leidinglengte van de BC-mastercontroller naar de binnenunits is daarbij verlengd van 60 naar 90 meter. De BC controller zelf is bovendien minder hoog geworden wat flexibiliteit biedt bij het plaatsen boven een verlaagd plafond.