EW03 cover 600
31 oktober 2018

Casa Domotic wint KNX Innovation Award 2018

jan_derua_en_de_winnaar

Systeem integrator Casa Domotic heeft de KNX Innovation Award 2018 gewonnen. Het bedrijf sleepte de felbegeerde prijs in de wacht door, op basis van de internationale standaard KNX, een privé-villa te integreren met een bijzonder grote hoeveelheid functionaliteiten. Praktisch elke denkbare technische installatie is in de villa via KNX aanstuurbaar en te monitoren. In dit project werken de componenten en systemen van dertien verschillende fabrikanten naadloos samen.

Voor deze editie van de award waren zes projecten van vijf verschillende KNX Professionals genomineerd. Het ging om uiteenlopende projecten: de renovatie van een oude EIB/KNX-installatie uit 2000, de automatisering van een hospitaal voor paarden, de uitgebreide energieregeling van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen, een landhuis omgebouwd tot advocatenkantoor en twee particuliere villa’s.

Argumenten van de jury

De jury had de moeilijke taak om uit deze zeer uiteenlopende projecten één winnaar te kiezen. En dat was een lastige opgave, vertelde juryvoorzitter Jan Derua. Uiteindelijk viel de keuze op het project van Casa Domotic en daarvoor had de jury een aantal argumenten. ‘In dit project levert KNX het bewijs dat de standaard uitermate geschikt is als technologie voor de meest vergaande integraties. Daarnaast toont dit project aan dat het KNX-protocol zeer trouw blijft aan de vereiste compatibiliteit, in tegenstelling tot vele andere, fabrikantspecifieke systemen. Daarnaast is het uitgevoerde werk in deze villa, met zijn enorme aantal systemen en functionaliteiten, zeer bijzonder qua omvang en specialisme.’

Nummers twee en drie

Naast de winnaar maakte de jury ook de nummers twee en drie bekend. Op de derde plaats eindigde db-Electrics met de automatisering van DAP Equinox, het ziekenhuis voor paarden. Hierbij automatiseerde db-Electrics onder meer een geavanceerde operatiekamer. Tweede werd Domotechnology, met de integratie van een oude EIB/KNX-installatie uit 2000 waarbij zij 70 procent van de oude componenten kon hergebruiken.