Cover-220x292
6 november 2018

Duurzaam nieuw hoofdkantoor voor Nathan

nathan

Op 1 november opende Nathan in Zevenaar haar nieuwe hoofdkantoor. Het nieuwe gebouw laat zien hoe architectuur bouwkundige materialen en producten kan combineren met klimaattechniek om een duurzaam gebouw te ontwikkelen. En dat sluit mooi aan op de visie van Nathan op duurzaamheid.

In het pand zijn de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen ondergebracht. Behalve dat Nathan (met de merken Uponor en Alpha Innotec) een nieuwe thuisbasis heeft, zal het gebouw ook als een voorbeeld voor totaaloplossingen. Daarnaast biedt het pand onderdak aan lesruimtes voor theorie en praktijk, die ingericht zijn om kennis van duurzame installaties en de succesvolle integratie hiervan over te dragen.

Betonkernactivering

Betonkernactivering in het gebouw zorgt voor een aangenaam stabiel klimaat. Door het in de betonvloer opnemen van de meeste installaties en het weglaten van het gebruikelijk verlaagd plafond komt het schoonwerk betonnen plafond in zicht en kan ongestoord warmte-uitwisseling plaatsvinden tussen de vloer, het plafond en de ruimte. Alleen de in het beton gestorte roosters voor luchtbehandeling, armaturen voor de basisverlichting en de sprinklerkoppen blijven in het zicht.

Energie-nul concept

Het ontwerp van het gebouw is afgestemd op de omgeving om het energie-nul concept te ondersteunen. De toepassing van luifels en de oriëntatie van de open gevels naar het zuiden benutten de warmte en licht van de zon en weren die waar nodig. De toegepaste materialen, zoals de pv-cellen in het atriumdak en triple beglazing, worden naast hun bekende duurzame eigenschappen tevens ingezet met een zonwerende functie om het klimaat stabiel te houden.