20 januari 2020
Hydraloop wint prijs met waterrecyclingtoestel
Het Friese bedrijf Hydraloop is op de internationale techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas driemaal in de prijzen gevallen. In juni 2019 schreef dit blad uitgebreid over de waterrecyclinginstallatie voor in huizen.
Hydraloop werd in Las Vegas de "beste startup" en won ook de prijs voor het "beste duurzame product" en werd uitgeroepen tot "beste van de beste". Daarmee versloeg het ruim vierduizend andere bedrijven.
Hydraloop is een toestel voor waterrecycling in elk woonhuis.
Tot 85 % recyclen
Arthur Valkieser ontwikkelde het, een systeem dat douche-, bad- en wasmachinewater opvangt, reinigt en desinfecteert en dat tot 85 procent van het huishoudelijk water kan recyclen. Volgens Valkieser is de tijd rijp voor een betaalbaar systeem dat kostbaar drinkwater recyclet. ‘In veel gebieden op de wereld heerst waterschaarste en vooral in 2018 werden ook de Nederlanders met de harde realiteit geconfronteerd. Rivieren waren niet bevaarbaar en bouwmaterialen konden niet over water worden vervoerd. Daarom moeten we slimmer met water omgaan’, aldus Valkieser vorig jaar in E&W. Met bedrijf won hij eerder al enkele belangrijke prijzen in binnen- en buitenland, zoals de Rabobank Innovatie Award Circulariteit. De
Waterreductie van 44 %
Hydraloop heeft qua uiterlijk wel wat weg van een designkoelkast, maar neemt slechts 0,27m2 vloeroppervlak in beslag. Het toestel reduceert het gemiddeld leidingwaterverbruik per persoon met 44 procent (van 133 naar 74 liter). Dat gerecyclede water gaat naar de toiletspoeling, de wasmachine of de tuin. Dat leidt niet alleen tot een afname van leidingwatergebruik en lozing op het riool, maar het vermindert ook de CO2-uitstoot, omdat in huis zuiniger kan worden verwarmd. De Hydraloop geeft namelijk restwarmte af in de woning. Per huishouden van vier personen scheelt dat uiteindelijk 476 kilo CO2-uitstoot per jaar.
Zes waterreinigingsmethoden
Het systeem is onderscheidend door een gepatenteerde combinatie van zes waterreinigingsmethoden in één toestel: bezinken, opdrijven, luchttoevoeging, schuimfractionering, biologische waterbehandeling en desinfectie met uv-licht. Voordat de stekker in het contact kan moet de installateur wel de nodige aanpassingen doen, zoals de aanleg van een watertoevoer vanaf bad/douche en wasmachine naar de Hydraloop en de aanleg van een drinkwaterleiding naar het toestel. Vervolgens moeten er toevoerleidingen komen voor het gerecyclede water tussen de Hydraloop en de toiletten, wasmachine en eventueel een opslagtank voor de tuin. Het toestel lijkt daardoor op korte termijn het meest kansrijk in nieuwbouwwoningen.