EW04 Omslag 600
8 september 2020

Tv-programma Kassa tikt Ferroli op de vingers

Fabrikant zegt dat extra veiligheidsvoorziening niet verplicht is en ook niet vereist

ketel kassa.JPGDe ketel op de foto is geen Ferroli ketel (foto: Eric de Vries)

Fabrikant Agpo Ferroli is opnieuw op de vingers getikt door consumentenprogramma Kassa. In de uitzending van afgelopen zaterdag stelde de redactie van het programma vast dat Ferroli op haar website volhoudt dat een extra thermische beveiliging voor haar 150.000 ketels niet verplicht is en ook niet vereist.

Anderhalf jaar geleden liet Kassa zien dat in Nederland zo’n 150.000 gevaarlijke cv-ketels van het merk Ferroli hangen die woningbranden kunnen veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloot na langdurig onderzoek dat de fabrikant een thermische voorziening moet aanbrengen die de ketels uitschakelt bij oververhitting. Ook heeft de NVWA de fabrikant opgedragen om alle bezitters van AGPO Ferroli cv-ketels (het gaat om de types Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux) te waarschuwen goed en tijdig onderhoud te verrichten op basis van de laatste versie van de onderhoudsvoorschriften.'

Niet verplicht

Op de website van Ferroli blijft de fabrikant bij het standpunt dat deze voorziening niet verplicht zou zijn. Het bedrijf stelt: 'Ferroli hecht eraan te benadrukken dat het aanbrengen van deze voorziening een extra veiligheidsoptie is. Het aanbrengen van deze sensor is niet verplicht en ook niet vereist voor een veilig gebruik van de betreffende cv-ketel.'

Verplicht

Kassa bezocht de fabrikant voor een reactie en kreeg van een woordvoerder te horen dat de voorziening ‘bijna’ klaar is. ‘Voor het begin van het nieuwe seizoen leveren wij de sensoren aan de onderhoudsbedrijven, zodat zij ze kunnen installeren maar alleen als mensen dat willen’, zo bevestigde hij nogmaals haar standpunt dat de thermische voorziening niet verplicht is.

Beschikbaarheid

In het televisieprogramma noemde onafhankelijk technisch expert Peter Coppes het nogmaals schandalig dat de fabrikant mensen misleidt door te zeggen dat deze voorziening niet verplicht zou zijn. Voor Techniek Nederland staat de veiligheid van de bewoner altijd op de eerste plaats. De brancheorganisatie dringt er daarom bij Ferroli op aan dat de thermische beveiliging zo spoedig mogelijk beschikbaar komt. ‘Onze leden zijn graag bereid Ferroli van dienst te zijn bij het plaatsen van de sensoren. Wij gaan er daarbij wel vanuit dat niet alleen de kosten van de thermische beveiliging maar ook het plaatsen ervan voor rekening van Ferroli komen. Over de concrete uitwerking gaan we in gesprek met Ferroli’, aldus Techniek Nederland. Inmiddels staat op de site van Ferroli dat de sensor vanaf medio oktober 2020 leverbaar is.