EW02 cover 600
4 september 2018

Warmtepomppaneel als alternatief voor gasketel

Knipsel triple.JPG

Triple Solar, uitvinder van het wereldwijd gepatenteerde geluidloze warmtepomppaneel, heeft een flinke duw in de rug gekregen nu het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en Doen Participaties zich aan het systeem hebben verbonden. De panelen leveren de energie direct aan een water/waterwarmtepomp.

Geluidshinder door lucht/waterwarmtepompen wordt inmiddels als een serieus probleem gezien. Het systeem van Triple Solar heeft geen draaiende delen en maakt daardoor geen geluid. Dat geldt ook voor een bodemgebonden warmtepomp, maar dat systeem vereist kostbare boringen. Bij het warmtepomppaneel van Triple Solar hoeft dat niet.

Acht jaar ontwikkeling

Triple Solar heeft de afgelopen acht jaar gewerkt aan een zuinig, efficiënt en geluidloos systeem en heeft daarop inmiddels wereldwijd patent verkregen. Het warmtepomppaneel combineert een zonnepaneel (elektra) met een thermisch systeem dat warmte wint uit daglicht, zonlicht en buitenlucht. Waar de elektriciteit naar het elektriciteitsnet gaat, wordt de warmte doorgegeven aan de warmtepomp. Dankzij de combinatie van drie bronnen voor warmte is het rendement van het Triple Solar warmtepomppaneel hoog – hoger dan dat van bijvoorbeeld een zonneboiler, die alleen gebruikmaakt van direct zonlicht – en vormt het een stabiele energiebron in alle seizoenen. Het warmtepomppaneel is gemaakt van aluminium. Door de buizen onder het oppervlak van het paneel stroomt een glycolmengsel dat de omgevingswarmte naar de warmtepomp geleidt.  

Stil warmtepomppaneel

Het warmtepomppaneel wordt gemonteerd in plaats van een gewoon zonnepaneel. Dankzij de dubbele functie is de lawaaierige buitenunit van de lucht/water-warmtepomp verleden tijd. Of, bij toepassing van aardwarmte, verdwijnt de bodemlus en is boren niet meer nodig.
Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: ‘Dit soort initiatieven draagt niet alleen bij aan verduurzaming van energievoorzieningen, maar versterken tegelijkertijd ook de economie en werkgelegenheid. Het door TNO geteste paneel is inmiddels in meer dan honderd gebouwen in binnen- en buitenland toegepast met zeer goede resultaten. De projecten zijn intussen uitgebreid naar appartementencomplexen en woonwijken.’

Toenemende vraag

Nieuwste klant is dierentuin Artis in Amsterdam, waar Triple Solar het restaurantgebouw De Twee Cheetahs verduurzaamt. Cees Mager, CEO van Triple Solar: ‘De markt voor gasloos verwarmen is in een versnelling gekomen door de wens van de consument en de push vanuit de politiek en overheid om vanaf 2020 geen fossiele brandstof in nieuwbouw te gebruiken. Een jaar of tien geleden begonnen wij met onze panelen als toevoeging op een bestaande bron, meestal toegepast in de utiliteit. Daar hebben we meerdere projecten mee gerealiseerd. Die vraag neemt nu als gevolg van strengere handhaving om de balans in de bodem te handhaven trouwens ook toe. Onze focus ligt tegenwoordig vooral op het monovalente systeem, waarbij de warmtepomppanelen uitsluitend de bronenergie leveren voor de warmtepomp. De vraag naar gasloos verwarmen is nu veel meer een item en daarom richten we ons nu ook nadrukkelijk op de woningbouw. Daarin werken we samen met warmtepompproducent NIBE en een select gezelschap van installateurs.’