EW06 Omslag 600
2 juni 2021

Decentraal watermanagement en duurzaam verwarmen

Strategische samenwerking tussen SolarFreezer en GEP Watermanagement

solar freezer gep - sf-gep-foto-4-web2

Meer samenwerking is noodzakelijk om succesvol duurzaam te innoveren. Dat vinden SolarFreezer en GEP. Vandaag tekenden de bedrijven een samenwerkingsovereenkomst met als doel het bundelen van gezamenlijke kennis en ervaring om integrale oplossingen te ontwikkelen waarbij decentraal watermanagement bijdraagt aan het duurzaam verwarmen van huizen. 

SolarFreezer is leverancier van innovatieve warmtepompsystemen met eigen thermische energieopslag voor de woningbouw en kleine utiliteitsbouw. GEP Water Management is aanbieder van een brede waaier aan klimaatadaptieve oplossingen voor het gebruik, bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren van regenwater.

Solar Freezer Rain

Beide partijen werkten al samen bij de ontwikkeling van de SolarFreezer Rain, waarbij de regenwatertank van GEP functioneert als een ‘wateraccu’ waar de warmtepomp haar energie uithaalt om een woning te verwarmen en koelen. Met de handtekening onder een samenwerkingscontract formaliseren beide partijen hun intenties om structureel te gaan samenwerken.

Zelfde visie op duurzaam bouwen

Fred Prins, directeur van GEP geeft aan dat de samenwerking niet alleen is gebaseerd op het samenbrengen van technologieën. ‘Wij delen ook dezelfde visie op duurzaam bouwen. Net zoals bij SolarFreezer ligt bij ons de nadruk niet alleen op het ontwikkelen van hoogwaardige systemen met hoge rendement, maar ook op een deskundige installatie en service. Dat vormt een sterk fundament voor deze samenwerking’, meent Prins die het vrij uniek noemt dat twee gespecialiseerde bedrijven op deze manier gaan samenwerken.

Co-innovatie en gezamenlijke marktbewerking

Jacques Mathijsen van Solar Freezer geeft aan dat de Solar Freezer Rain het resultaat was van een spontane samenwerking. ‘Inmiddels neemt de vraag toe en het systeem wordt inmiddels in meerdere configuraties aangeboden, zowel voor woning- als utiliteitsbouw, passend bij de behoeftes van de bewoners / gebruikers.’ Het strategisch partnership dat Solar Freezer en GEP zijn aangegaan zal resulteren in het structureel doorgaan met co-innoveren en samen de markt te benaderen, zoals Mathijsen het omschrijft. ‘Dit is een prachtige stap aangezien decentraal watermanagement en duurzame verwarming en koeling zeer belangrijke thema’s zijn als het gaat om duurzaam bouwen met zorg voor een gezonde natuurlijke leefomgeving.’