EW04 Omslag 600
8 oktober 2021

Installatiebedrijf Noordzij laat scholieren kennismaken met techniek

Noordzij groe IMG_5884-web

Kunnen we kinderen al op vroege leeftijd enthousiast maken voor techniek? Jazeker, zo luidt het resolute antwoord. Wie het bewijs hiervoor wil zien, had op maandag 4 oktober in de werkplaats van Noordzij Rozenburg moeten zijn. In een levendige maar zeer ontspannen sfeer waren tientallen kinderen druk bezig met stukjes leidingen en fittingen. Toen zij aan het eind van de ochtend terug naar de klas gingen, waren hun opwinding en enthousiasme nog lang niet voorbij.

KIJK HIER VOOR EEN UITGEBREIDE FOTOREPORTAGE

Tekst en fotografie: Rob van Mil

Wanneer op maandagochtend ongeveer 80 scholieren van openbare basisschool De Phoenix uit Rozenburg hun fiets bij het installatiebedrijf Noordzij Rozenburg parkeren, weten ze nog niet precies wat hen te wachten staat. Op de stoep bij het installatiebedrijf staat de Technobiel, een grote truck met trailer van twee verdiepingen waarin scholieren op een leuke en vooral interactieve manier kunnen kennismaken met de techniek. Maar de echte praktijk ontmoeten ze in de werkplaats van het bekende sanitair technisch installatiebedrijf.

Afkijken op een werktekening

Als de juf met enige stemverheffing de leerlingen tot stilte heeft gemaand, kan Danny Boeckx, bedrijfsleider bij Noordzij Rozenburg, de kinderen welkom heten. Hij verdeelt de kinderen in twee groepen; de ene groep gaat eerst naar de Technobiel en de andere blijft in de werkplaats. In die werkplaats mogen zij, staande aan twee grote werktafels, proberen om een eigen telefoonstandaard in elkaar te zetten. Daarvoor krijgen ze een werktekening en vele stukjes leiding en fittingen, die voor deze actie beschikbaar zijn gesteld door VSH.

Angela Timmer: “Ze staan te springen om die fittingen op te pakken”

'Kijk goed naar de tekening en probeer zonder hulp of je dit mooie werkstuk kunt maken', moedigt Danny de jongeren aan. 'Als je klaar bent ga je naar mijn collega’s die met hun perstang jullie werkstuk stevigheid geven.' Een kakofonie aan geluid barst los en een levendige bedrijvigheid maakt duidelijk dat de kinderen zich vol overgave op hun werkstuk storten.

Samenwerking met installatiebedrijf

'Ik kende de Technobiel vanuit een vorige school waar ik werkte, vertelt Manja Pols, een van de leerkrachten op De Phoenix. 'Toen ik op deze school in Rozenburg kwam werken, vond ik dat hier weinig aan techniek werd gedaan. Terwijl de technieksector, zeker in deze regio, veel mensen nodig heeft. Ik heb toen onze school voorgesteld om ook hier de Technobiel uit te nodigen.'
'Om de Technobiel te kunnen uitnodigen, moet je samenwerking zoeken met een gecertificeerd installatiebedrijf', vult haar collega Angela Timmer aan. “Bij Noordzij waren de mensen meteen heel enthousiast. Eigenlijk zouden we vorig jaar al gaan, maar toen kon dit door corona niet doorgaan. We zijn enorm blij dat onze kinderen nu alsnog op deze manier met techniek kunnen kennismaken. Je ziet, ze staan gewoon te springen om die fittingen op te pakken.

techmobiel IMG_5920-web

Technobiel stopt (helaas) na 11 jaar

De Technobiel wordt vanaf 1 januari 2022 definitief geparkeerd. Angela Timmer, leerkracht op basisschool de Phoenix vindt het ‘echt zonde’ dat de Technobiel gaat stoppen. ‘Er komen toch elk jaar weer nieuwe kinderen die je ook zo’n ervaring wil meegeven?’ Ook bij Noordzij Rozenburg snappen ze niet dat WijTechniek een initiatief als Technobiel stopzet. ‘Je ziet toch wat een positief effect dit heeft’, zegt Danny Boeckx. ‘Je kunt kinderen niet vroeg genoeg met techniek laten kennismaken.’ Eenzelfde reactie geeft Roeland van Maren, begeleider en chauffeur op de Technobiel. Hij rijdt al 11 jaar met de truck door het land en laat daarmee circa 250 scholen per jaar kennismaken met allerlei vormen van techniek. ‘Ik begrijp ook niet helemaal waarom dit initiatief moet stoppen. Ik heb gehoord dat ze andere initiatieven, gericht op oudere kinderen, willen ontwikkelen, en daar past de Technobiel niet in. Maar als ik het enthousiasme in de truck elke keer weer zie, dan denk ik dat wij - in de combinatie met het bezoek aan een installatiebedrijf - al in een vroeg stadium enorm veel kids enthousiast maken voor de technische wereld.’