EW04 Omslag 600

11 maart is Wereld Loodgieters Dag

Sam strijbis

Sam Strijbis is sanitair-technicus. Maar niet vandaag. Want elk jaar op 11 maart, op Wereld loodgieters,  laat hij zich heel graag loodgieter noemen. In dit filmpje laat de Nederlands kampioen sanitairtechniek zien dat het vak loodgieter veel meer is dan het installeren van een toilet of badkamer.

In 2022 werd Sam Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek. Op 1 april van dat jaar was hij de beste tijdens de finales in de Utrechtse Jaarbeurs en deelde het erepodium met Joep Stamer uit Ottersum en Jordy de Blaeij uit Axel. De drie jonge sanitairtechnici versloegen destijds zeven vakgenoten.

Sanitair-technici zijn belangrijker dan ooit

In de video ter gelegenheid van Wereld Loodgieters Dag wordt duidelijk dat ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ een vakgebied is waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Met digitale tools ontwerpen ze complete installaties. Ze maken woningen en gebouwen veilig, comfortabel én duurzaam. Sanitair-technici zijn dus belangrijker dan ooit en dat draagt brancheorganisatie Techniek Nederland uit met de speciale video.

Lees ook:

world skills2

Wie volgt Sam Strijbis in 2024 op als beste verwarmings- en sanitairtechnicus?

Op 21 en 22 maart 2024 strijden de beste mbo-studenten Installatietechniek tijdens de Skills Heroes wederom om de Nederlandse titel. De vakwedstrijd voor verwarmings- en sanitairtechnici is een onderdeel van het beroepenevenement Skills The Finals dat plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch.